MTI

Tudáshálót hoznak létre a nemzetbiztonsági bizottságok

Internetes oldal formájában közös "európai tudáshálót" hoznak létre az uniós tagországok parlamentjeinek nemzetbiztonsági bizottságai, a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzése során szerzett tapasztalataik kicserélésére - közölte Vadai Ágnes, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

A szocialista politikus Brüsszelben részt vett az EU soros belga elnöksége által a nemzeti parlamentek nemzetbiztonsági bizottságai számára szervezett, szerdán kezdődött és pénteken zárult konferencián. Mint elmondta, a titkosszolgálatok ellenőrzése során felhalmozódó tapasztalatok nem csupán a törvényhozási képviselők számára lehetnek hasznosak, ezért a tervek szerint azok egy részéhez a létrehozandó honlapon idővel a nagyközönség is hozzáférhet.

Vadai Ágnes a tanácskozáson a képviselői szólásszabadság és az államtitok megőrzésének kötelezettsége között elképzelhető ellentmondásokról, szempontütközésekről folytatott véleménycseréhez szólt hozzá. Elmondta, hogy Magyarországon a törvény kimondja: a képviselői mentelmi jog nem vonatkozik az államtitoksértés eseteire, tehát magyar részről ezt a problémát jogi úton megoldották. Úgy vélekedett, hogy a képviselőknek megfelelő mértékű önkorlátozást kell gyakorolniuk e téren.

A tanácskozáson - közölte Vadai - Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP igazságügyi bizottságának elnöke hangot adott annak a véleményének, hogy az Európai Unió országai közös európai titkosszolgálatot hozhatnának létre. Arra hivatkozott, hogy az uniót megreformáló Lisszaboni Szerződés értelmében létrejön az Európai Külügyi Szolgálat, és ehhez megfelelő hírszerző háttérapparátus megteremtése is indokolt lenne.

A felvetés fogadtatása vegyes volt - közölte az MSZP-s képviselő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a titkosszolgálatok működtetése nem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe tartozik, és saját véleményeként hozzátette: Magyarország alighanem még egy jó ideig fenn is tartja e tekintetben a nemzeti kompetenciát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!