MTI

Marad a segéllyel visszaélők listája a világhálón

Nem távolítja el Hódmezővásárhely honlapjáról az önkormányzat azt a listát, amely azon állampolgárok adatait tartalmazza, akik visszaéltek az általa nyújtott támogatásokkal - tájékoztatta az ügyben vizsgálatot indító adatvédelmi biztost Lázár János polgármester.

Lázár János (Fidesz) szerdán közölte, hogy Hódmezővásárhely nyilvánosságra hozza a szociális támogatásokkal, segélyekkel visszaélők névsorát. A lépést a polgármester azzal indokolta, hogy a nyilvánosság erejével szeretnének fellépni azokkal szemben, akik visszaélnek a város és az ország adófizetői közösségének támogatásával. A város honlapjára felkerült listán mindazok neve szerepel - pontos születési dátummal és a kizárás okának feltüntetésével -, akik a várostól segélyt igényeltek, de azt nem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították. Egy újabb kattintással az érintettek pontos lakcíme is megjelenik.

Az adatvédelmi biztos az önkormányzatnak küldött megkeresésében jelezte, hogy hivatalból vizsgálatot indít az ügyben, s felszólította az önkormányzatot: távolítsa el a közzétett adatokat a honlapról. A polgármester ezt követően arról tájékoztatta Jóri Andrást, hogy az önkormányzat nem távolítja el Hódmezővásárhely honlapjáról a listát. Lázár János levelében azt írta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, amelynek alapján az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított, kimondja azt is, hogy a törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát.

A törvény azt is kimondja, hogy az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezeléséhez való hozzájárulását vélelmezni kell, s erre az érintett figyelmét fel kell hívni, s Hódmezővásárhelyen eszerint járnak el. Lázár János válaszában megjegyezte: "ha a BAR-listák működhetnek, a szociális törvény hiányosságait és átfedéseit kihasználókról is szükséges nyilvántartást készíteni, hogy megvédhessük a ténylegesen támogatásra szoruló embertársainkat".

A Lehet Más a Politika (LMP) felszólította Lázár Jánost, hogy "vonja vissza a szégyenlistát, és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel". A párt azt közölte az MTI-vel: álláspontja szerint ez az eljárás nemcsak súlyos morális és politikai aggályokat vet fel, hanem adatvédelmi és személyiségi jogokat is sért. "A lista félrevezető, manipulatív, egymás ellen fordítja a polgárokat és bizalmatlanságot szül az állami szociális szolgáltatásokkal szemben" - írta az LMP.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a listát "szégyenfalnak" nevezte. A civil szervezet a honlapján azt írta: ez az eljárás kirívóan alkotmányellenes és súlyosan jogsértő. A listán szereplő igénylés alapján ugyanis bárki megtudhatja azt, hogy valaki például munkanélküli, súlyos megélhetési gondokkal küzd vagy beteg. A TASZ indokoltnak tartja, hogy az ügyben a nyomozó hatóságok is eljárást indítsanak. A személyes adattal való visszaélés hivatalból üldözendő, a nyomozóhatóságoknak tehát kötelességük megindítani a büntetőeljárást - közölte a szervezet.

Az adatok nyilvánosságra hozatala Szabó Endre Győző, az adatvédelmi ombudsman munkatársa szerint is jogszerűtlen. A Magyar Rádió honlapja szerint a szakember úgy nyilatkozott: "a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak kell lépéseket tenni elsősorban". A szociális jellegű juttatások odaítélése hatósági jellegű munka, nem igényli az adatok közzétételét, a "visszaélők kiszűrése az adatok közzététele nélkül is megvalósítható".

Lázár János a reagálások kapcsán úgy fogalmazott: az adatvédelmi ombudsman "fordítva ül a lovon", azok pártján áll, akik folyamatosan megszegik a társadalmi normákat, a jogszabályokat. Szerinte az LMP azokért kampányol, akik munka helyett inkább segélyből tartatnák el magukat, s a TASZ is azokat védi, akik az igazán rászorulóktól elveszik a támogatás lehetőségét. .

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #15
    "A listából látható például, hogy mintegy 140 igénylő, akinek a kérelmére a város ingyenes étkeztetést ítélt meg, nem ment el az ételért vagy még az ebédjegyet sem vette át. Rájuk az adott hónapban fejenként 12.200 forintot fordított a város. Mellettük tíz igénylő tartós élelmiszerekből álló csomagot kért a várostól, de a négyezer forintos támogatást később nem vette át.
    A legnagyobb számú visszaélés a magukat tartósan munkanélkülinek és rászorulónak vallók között tapasztalható. Számukra az önkormányzat a közcélú foglalkoztatásban munkát ajánlott, ez a 28.800 forintos támogatás helyett a minimálbért jelenti. A listából látható, hogy 82 igénylő meg sem jelent a kiközvetítésen, 66 ember nem vállalta el a munkát, míg 22 esetben ittasság vagy egyéb magatartásbeli ok miatt megszűnt a munkaviszony."

    szerintem simán lehet olyanok is, akik azért nem vették fel a segély, mert betegek voltak, vagy mire megjött már nem volt szüksége. Ezzel (nem tudom mi lesz az ebéddel) kárt okoznak az önkormányzatoknak
    tartósan munkanélkülieknél is elöfordulhat ilyen (na nem a részegek esetében :) )

    forrás:
    http://hodmezovasarhely.hu/cikkek/nyilvanos-a-szocialis-juttatasokkal-visszaelok-nevsora-hodmezovasarhelyen-4651

    a szégyenlistát nem találtam meg a honlapon, vki be tudná linkelni annak örülnék
  • Vorpal #14
    Bárcsak egy makulátlan ember lenne azok közt, akik felteszik ezeket a listákat... vagy bárhol.
  • bah #13
    Valszeg ritka, de ha akár egy ilyen is van és az felkerül a listára, akkor életképtelen a rendszerük.
  • bah #12
    Aha, szal szerinted a cikk pontatlan, így már lenne vmennyire értelme ahogy mondod. De szerintem nem sokat ér, mert ezentúl akkor át fogják venni azokat is, hogy ne kerüljenek fel a listára, aztán kidobják a kukába. Mondjuk a munka visszautasítást már neccesebb bemagyarázni, de nem lehetetlen. És még így is lehetnek közte becsületes emberek, akik nem szeretnének élni a teljes támogatással, mert elég nekik az egyik is, de támogatás nélkül gondba lennének. Habár mondjuk ez valszeg ritka. Szóval a lényeg, hogy nem bízom benne, hogy hiba nélkül meg tudják-e ítélni, hogy most volt-e vagy nem volt szüksége segélyre, anélkül, hogy megvizsgálnák minden egyes ember egyéni körülményeit.


    Kételkedésem ellenére úgy gondolom, hogy sokan lehetnek azok akik visszaélnek a támogatási rendszerrel, mert nem érdekli őket, hogy a közös pénz hova költődik, nem bíznak benne, hogy az állam képes oda költeni, ahova kéne, és az felbátorítja őket, hogy mások is ezt csinálják, mert akkor ő miért ne? Szal bántja az igazságérzetüket és így kompenzálják, hogy ők is csalnak akkor. Szóval Mo-n a saját jólétét szerintem a legtöbb ember sokkal többre tartja, mint a közjót és ezért csalásra hajlamos a legtöbb ember, csak azért nem teszik meg sokan, mert nem tudják ,hogy kell vagy félnek , hogy lebuknak. Tehát szerintem az igazi megoldás az lenne, ha az emberek gondolkodásmódja változna meg valahogy. De ez lehet utópia.
  • Penge4 #11
    Az alföldön simán lehet neki kertje, ahol megtermeli az élelmet, lehetnek neki jószágai, a hús is megvan, viszont ruhát nyilván nem kenderből meg lenből fog varrni magának és a közműszámlákat is fizetni kell valamiből ha már napelemre nem telik. Szóval a pénzre szüksége van, de a kaja bőven megvan neki így arra nincs szüksége, így ahelyett, hogy feleslegesen elvenné a kisnyugdíjas garzonban élőtől, aki nem tudja megtermelni magának és 80+ évesen már főzni se nagyon van ereje a nyugdíjból meg éppen a rezsi felére futja, inkább meghagyja neki és a hozzá hasonló rászorulóknak.
  • uniu #10
    Gondolom a pénz részét mindenki átvette. A többi juttatást (étkezés stb) pedig nem. Így azt gondolja az ember, hogy akinek csak a pénz kell ez élelem nem, annak igazán nincs is szüksége a segélyre.
  • bah #9
    "A város honlapjára felkerült listán mindazok neve szerepel - pontos születési dátummal és a kizárás okának feltüntetésével -, akik a várostól segélyt igényeltek, de azt nem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították."

    Csak én vagyok naiv vagy ide olyanok is beletartozhatnak akik becsületes emberek. Nem vették át mert rájöttek nincs szükségük rá vagy mert úgy alakultak a dolgaik, hogy lett pénzük, mondjuk örököltek. Munkával hasonlóan lehetnek, találtak közbe megfelelőt.

    Vagy a cikk a pontatlan?

    És aki segély igényelt és átvette, de nincs szüksége rá? Az nincs rajta?
  • Tetsuo #8
    LOL, biztos.. max zsido nacionalista.
  • trogi #7
    Ja, érdekes, hogy a két náci szerveződés a bárlista miatt nem nyihog. Vajon azért, mert a bankok náci tulajdonban vannak?
  • trogi #6
    Megnéztem a listát, de nem azt láttam, amit vártam. Azt gondoltam, hogy hemzsegni fog a lista a cigányoktól, de nem. És éppen ezért furcsa a két náci szerveződés nyihogása az ügyben.
    Lehet, hogy a TASSZ néha-néha a magyarok védelmében is megszólal?
    A nácipárt utódját még mindig nem tudom hova rakni, mert érdekes módon vannak pozitív gondolataik, hasonlóképpen, mint az embereknek. Nnna, egy szó mint száz, maradjunk "náci lájt"-ban vele kapcsolatban.