MTI

A magyar EU-elnökség a belga honlapot veszi át

A soros magyar EU-elnökség a mostani belga elnökség honlapját veszi át és fejleszti tovább, részben azért, mert az előző kormány elkésett az előkészítéssel - mondta Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályának vezetője.

A tagállami tapasztalatok szerint egy jó elnökségi honlap felépítéséhez 9-10 hónapra van szükség. Mivel nem történtek korábban érdemi lépések egy ütős magyar honlap kifejlesztésére - magyar fejlesztők bevonására már nem volt mód -, az idő rövidsége miatt a belga honlap átvételéről született megállapodás - közölte, hozzátéve: Belgium felajánlotta, hogy ingyen Magyarország rendelkezésére bocsátja saját EU-elnökségi honlapját, amelyet Budapest saját igényei szerint átalakít, illetve továbbfejleszt.

A belgák - akik az elnökségi trió együttműködése keretében adják át a nyílt forráskódú szoftvert - az elnökségi tapasztalatok széles körű, gördülékeny továbbadására törekednek politikai és technikai értelemben egyaránt. Véget akarnak vetni annak a gyakorlatnak, hogy a félévente váltakozó soros elnökséget betöltő ország szinte mindent nulláról kezd - mutatott rá Urkuti György. Kifejtette: a magyar EU-elnökség honlapja három nyelvű lesz; magyarul, angolul és franciául lehet majd olvasni rajta a soros elnökséggel kapcsolatos híreket és háttéranyagokat.

Urkuti György elmondta, hogy a magyar honlap fejlesztése, a tartalom tervezése elkezdődött. A tervek szerint már a héten munkához lát a honlapfejlesztő csapat. "Jelentősen át fogjuk alakítani, lesznek benne olyan elemek, amelyekről fel lehet ismerni, hogy ez a belga honlap volt, de sok új elemet is behozunk" - mondta. A honlap a kommunikáció központi felülete lesz - hangsúlyozta az EU-elnökségi kommunikációs főosztály vezetője; a felületet az általa vezetett csapat fogja gondozni. A hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül a weboldalon az elnökségi mindennapok is megjelennek majd, országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményen vesznek részt a magyar EU-elnökség vendégei.

A főosztályvezető elmondta, hogy nincs sok idő, az EU-elnökségi honlapot novemberben már tesztelni fogják. A felület decembertől pedig már élesben fog működni, a delegációk, újságírók akkreditációja a kialakult EU-gyakorlatnak megfelelően az internetes felületen keresztül fog történni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #1
    "jó elnökségi honlap felépítéséhez 9-10 hónapra van szükség" - omg ;( rohadt egy gittegylet ez az eu