MTI

Több száz éves brit jegyzetfüzeteket digitalizáltak

Digitalizált formában az internetre kerültek azok a 15-18. századból származó kézírásos feljegyzések, amelyek a bevásárlólistáktól kezdve a jogi tanácsokon át egészen a pestisre javasolt ellenszerekig betekintést engednek az egykori brit társadalom életébe.

A Cambridge-i Egyetem Scriptorium projektjének részeként húsz egyvelegbe rendezve több ezer oldal került fel a http://scriptorium.english.cam.ac.uk oldalra. A digitalizált jegyzetek érdekessége, hogy ezek a feljegyzések akkoriban készültek, amikor a papír még ritka és igencsak drága árucikknek számított. A digitalizálást vezető Richard Beadle szerint most olyan jegyzetek is szabadon hozzáférhetők, amelyek sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek, mint korábban kaptak. A gyűjteménybe kerültek például VI. Eduárd angol király feljegyzései, valamint Francis Bacon lelkészének, William Rawley-nak a jegyzetei, amelyekben egyebek mellett az empirikus gondolkodó többnyire rossz vicceit örökítette meg.

A honlapra látogatók az eredeti füzetek színes fotói mellett kézírásleckét is vehetnek, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az igazi, lúdtollal és tintával írt korabeli szövegek cirádás betűit felismerje az olvasó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!