MTI

Könyvtári infrastruktúra-fejlesztés Borsodban

Regionális, hálózatban működő könyvtári struktúrát alakított ki a Miskolci Egyetem (ME) vezetésével együttműködő Borsod megyei könyvtárak konzorciuma nyolcvankétmillió forintos európai uniós támogatásból.

A fejlesztés eredményeként valamennyi könyvtárban bővült a felhasználói internet-hozzáférés, javultak a korszerű, elektronikus információkhoz való hozzájutás lehetőségei, megteremtődtek a regionális könyvtári portál működtetésének feltételei - ismertette a fejlesztés részleteit Burmeister Erzsébet, az egyetemi könyvtár, levéltár és múzeum főigazgatója. Rámutatott: az összehangolt infrastruktúra-fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy a könyvtárak versenyképességét növeljék az oktatást, képzést és az élethosszig tartó tanulást támogató szolgáltatások nyújtása terén.

A könyvtárak elektronikus infrastruktúrájának fejlesztésével a felhasználók önálló ismeretszerzésének, információkeresési képességének fejlesztési lehetőségei lényegesen javultak a régióban, emellett nőtt a látássérültek esélyegyenlősége a speciális online munkaállomások kialakításával - fejtette ki. Arról is beszámolt, hogy az egyetemi könyvtár új szerverei és a megvásárolt szoftverek segítségével hosszú távon biztosítják a konzorciumi tagok adatbázisainak működtetését és katalógusainak közös portálon keresztül történő lekérdezését, amely felhasználóbarát megoldás a könyvtárak állományának elérésére.

A Miskolci Egyetem könyvtára ezen felül beszerezte a szükséges hardvereket és szoftvereket egy országos cikkarchívum kialakításához is, amelyet a Pannon Egyetemmel és az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve hoznak létre. A már digitalizált cikkek és részdokumentumok összegyűjtésével, rendszerezésével megteremtődhet az országos dokumentumküldő rendszer alapja - jegyezte meg Burmeister Erzsébet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!