Berta Sándor

194 000 eurós bírság kéretlen telefonreklámok miatt

A német Szövetségi Hálózatfelügyelet rendkívül keményen lép fel a kéretlen reklámcélú telefonhívások kezdeményezőivel szemben. A szervezet két ügyben összesen 194 000 eurós pénzbüntetést szabott ki.

Mindkét esetben amiatt érkezett panasz a felhasználóktól, hogy bizonyos cégek és személyek média és élelmiszertermékeket reklámoztak nekik telefonon. Az érintett vállalatok az eljárás során arra hivatkoztak, hogy a hívott előfizetők beleegyező nyilatkozatot adtak nekik. Kiderült azonban, hogy a dokumentumokban kizárólag online szerencsejátékokban való részvételről esett szó, igaz arra már csak az apró betűs rész világított rá, hogy a feltételek elfogadása egyúttal a reklámcélú telefonhívásokban való részvételt is jelenti.

"Ezek a részvételi feltételek nem feleltek meg a jogi követelményeknek. Mindez azt jelenti, hogy a konkrét ügyekben a híváskezdeményezők nem rendelkeztek a hívott személyek beleegyező nyilatkozataival. Az, aki reklámhívásokat kezdeményez anélkül, hogy a birtokában lenne a hívott felhasználó egyértelmű beleegyezését igazoló irat, az komoly pénzbírságot kaphat. Ez beigazolódott a mostani esetekben is. A jövőben is következetesen fel fogunk lépni a fogyasztók védelmében az olyan cégek ellen, amelyek a kéretlen reklámcélú telefonhívásokra vonatkozó tilalmat megszegik" - hangsúlyozta Matthias Kurth, a Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke.

Ezekben az ügyekben az eljárások lefolytatása nagyon időigényes, mivel jogilag nagyon bonyolultak és összetettek. A szervezetnek minden esetben be kell bizonyítania, hogy a hívott fél felelős a kéretlen reklámcélú telefonhívásokért. Ehhez viszont tanúvallomásokra van szükség és tüzetesen meg kell vizsgálni a cégek nyilvántartását is. "Továbbra is rá vagyunk utalva a felhasználók segítségére. A mostani két ügyben szintén jó volt, hogy a fogyasztók a panaszaikkal és az észrevételeikkel hozzánk fordultak. Mivel a jogsértés az ő telefonvonalaikon történik, így minden adatra szükségünk van" - tette hozzá a szakember.

A Szövetségi Hálózatfelügyelet az egyes esetekben elvileg legfeljebb 50 000 eurós pénzbírságot szabhat ki, azonban ezt a gyakorlatban gyakran túllépik. Ezt támasztja alá, hogy a szervezet eddig tavaly óta 11 ügyben összesen 694 000 eurós (átszámítva 195 000 000 forintos!) bírságot szabott ki. A felügyelethez tavaly augusztus és idén április között összesen több mint 57 000 írásos panasz és beadvány érkezett, azonban az csak később derül ki, hogy nem minden esetben van szó spamhívásokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #3
    És a választási hírdetések? Többször volt kampány időszakban, hogy felvettem a telefont és "Üdvözlöm xy vagyok...." én meg rögtön le is csesztem a kagylót rögtön. Nyelviskolák, biztosítok, bankok, turisztikai cégek.....
  • vasziszdasz #2
    Ez kéne nálunk is, naponta hívogatnak tukmálós köcsögök vmi szarért. De csak addig jutnak el hogy xy kft, a kft szóra már bontom is a vonalat.
  • who am I 7 #1
    a spamakért is valami, hasonló kéééne