MTI

27 eurós tábla PC-t fejlesztettek ki Indiában

Úgy néz ki mint egy iPad de csak egy tizennegyedébe kerül - Indiában bemutatták annak az iskolások számára kifejlesztett tábla-számítógépnek a prototípusát, amely mindössze 27 euró körüli összegbe kerül majd.

A Linux operációs rendszerrel működő számítógép gyártását a tervek szerint jövőre kezdik meg. A számítógép olyan egyszerű feladatokra lesz alkalmazható, mint a szövegszerkesztés, az internetes böngészés, valamint videokonferenciák lebonyolítása. Lehetőség nyílik a számítógép napelemekkel való energiaellátására is, ami Indiában a civilizációtól távol eső helyek miatt fontos szempont.


Kapil Szibal emberi erőforrás fejlesztési miniszter az indiai elit egyetemek hallgatóit és professzorait kérte fel a számítógép kifejlesztésére. A fejlesztés célja az ár 10 dollárra csökkentése volt. A minisztérium szóvivője Mamta Varma rámutatott, hogy a költségek csökkentése miatt a készülék például nem is rendelkezik merevlemezzel, hanem memória kártyákat használ a célra. A nyílt forráskódú szoftverek igénybe vétele is a költségek csökkentését szolgálja. A szóvivő szerint már számos nagy számítógép gyártó, közöttük egy tajvani vállalat is jelezte szándékát a készülék gyártására, de szerződéskötésre még nem került sor.

India éves költségvetésének három százalékát költi az iskolai oktatásra, és sikerült 64 százalék fölé tornászni az írni, olvasni tudók számát az 1,2 milliárdos lakosú országban. Ennek ellenére még mindig sok diák van, aki alig boldogul a betűkkel, és a legtöbb állami kézben lévő iskola nem rendelkezik megfelelő felszereltséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • freemanone #4
    vajon milyen mobil HW fér bele cirka 18-23k-ba...? Vagy a képernyőfelbontás lesz 640*480? :D Kíváncsi leszek erre. A netbookok is valahogy így indultak.
  • sanyicks #3
    Hiszem ha látom...
  • Armagedown #2
    ennyiért még digitális képkeretnek is jó lenne :)
  • Sir Quno Jedi #1
    Hmmm, ócsóbb, mint a BKV bérlet. Faxa.