HENT hírlevél

Internetszolgáltatást indít a svéd Kalózpárt

Az illegális letöltők és kalózok igényeit kiszolgáló internetszolgáltatást indít a svéd Kalózpárt. A szervezet teljes anonimitást ígér leendő előfizetőinek, továbbá, hogy ellenáll minden iparági és jogi nyomásnak, amely a letöltések akadályozására irányul.

Újabb, az illegális letöltőknek és a szavazótáboruknak kedvező bejelentést tett a svéd Kalózpárt (Piratpartiet): a politikai szervezet technológiai partnereivel együtt saját internetszolgáltatást indít az országban. Rövid időn belül ez a harmadik olyan nagy volumenű lépése a pártnak, amely ideológiájához hűen teljesen szembe megy a szerzői jogvédelmi érdekekkel. A Kalózpárt májusban jelentette be, hogy átveszi a The Pirate Bay korábbi internetszolgáltatójának helyét, majd júliusban közölte, hogy a parlamenti immunitást kihasználva, a svéd parlament épületéből fogja üzemeltetni a torrent oldalt.

Az új, Pirate ISP néven futó vállalkozást az iPredator anonimitási szolgáltatása mögött álló ViaEuropa-pal együttműködve indítják. A cég elnöke, egyben a párt oszlopos tagja, Gustav Nipe szerint a kalózszolgáltatás versenytársat jelent majd más svéd internetszolgáltatók számára, egyúttal bevételeit a Kalózpárt céljainak megvalósítására tudják fordítani. A szolgáltatás tesztelését 100 háztartásban már megkezdték Lund környékén. A két hetes tesztidőszakot követően a helyi háztartások öt százalékában szeretnék átvenni a szolgáltatók szerepét, majd fokozatosan kiépítenék rendszerüket más svédországi városokban is.

A Kalózpárt a szolgáltatás előfizetőinek teljes anonimitást, továbbá a személyi adatok és a magántitok teljes körű védelmét ígéri. Ezenfelül hangsúlyozták, felkészültek rá, hogy minden, a szolgáltatás megszüntetését célzó, a kalózkodás elleni fellépést, esetleg a jogsértő adatait kérő iparági nyomásnak ellenálljanak. Henrik Pontén, a Svéd Kalózkodás Elleni Hivatal vezetője a hír kapcsán közölte, nem aggódik túlzottan a szolgáltatás elindítása miatt, mivel a helyi törvények kötelezik a netszolgáltatókat arra, hogy kalózkodási esetekben a hatósági felszólításnak eleget tegyenek. Mint mondta, ha a rendőrségnek kell kiadni a jogsértők adatait, a szolgáltató nem tehet mást, mint hogy együttműködik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • boond #17
    "És ezt tisztelem is. Filmek és zenék terén is ez a véleményem, csak nem ítélem el mint főben járó bűnt a letöltést."

    Remélem most nem teszi át máshová...

    Jelenleg ez nem is bűncselekmény. A gond a torrentel az hogy vissza is kell töltened, különben nem működik rendszer. (ez utóbbi része ami nem legális)
    De ha csak letöltesz pl a rapidról, akkor az teljesen legális, mivel a matrica a cd-dvd-n ezt tartalmazza.

    De más törvények vonatkoznak a szoftverekre, ott a letöltés sem legális. (kivétel persze az amit ingyenesen oszt meg a szerzője...)
  • FoodLFG #16
    http://www.youtube.com/watch?v=xpXK8mDTiNg#t=26m13s
    "Intellectual property... What a fuck is that ??"
    Muhhahahha!
  • Adenoma #15
    tess a link a költségvetésről:

    http://www.artisjus.hu/opencms/export/download/egyesulet/

    éves szinten 2.8 MILLIÁRD FORINT KEZELÉSI KÖLTSÉGET SZÁMOL EL AZ ARTISJUS!!!

    bár megfigyelhető az éves bevételcsökenés 2008-->2009, de a kezelési költség 21%-ról 22%-ra nőtt. ez egy tej árában nem észrevehető, de többmilliárdos tételnél igen.
  • speed2006 #14
    Ne érts félre, nem rosszindulatu vitát akarok szítani, csak pár dologban más a nézetem. Nem tarton jónak(örűlnék ha nem így lenne) hogy sok helyen csal illegálisan lehet hozzáférni filmekhez, főleg zenéhez. A legális meg irreálisan drága. Jobb lenne ha a törvények és a felhasználok közeledni tudnának egymáshoz. De sajna egyrészről a pénztelenség, másrészről a "kapzsiság" akadályozza. Részemről, ha találok olyasmit ami tetszik, jó, akkor még ingyenes dolgokért is kiadok pénzt. Sokszor "adományoztam" már külömböző programokért, amik amúgy ingyenesek. Jó pár jó program létezik, pl. spybot search and destroy, Opera, akik csak "adományt fogadnak el. De tudom hogy ezekkel sok munka van. És ezt tisztelem is. Filmek és zenék terén is ez a véleményem, csak nem itélem el mint főben járó bűnt a letöltést.
    Az avatart nam a reklám miatt tartom jónak. Hanem éppen azok miatt amiket leírtál. Sosem olvasom el előre a kritikákat. És nem is érdekelnek.
    Az elosztásról csak annyit, hogy tapasztalatból kérdezem. Elég sokáig olyan baráti körben mozogtam otthon.
    Én értem a jogot, amit alkottak. Csak nem tartom jónak.
  • boond #13
    Ez nézőpont kérdése. Akkor egy könyvet sem lehet kölcsönadni?
    Gondolom erre van a könyvtár :P

    Jogilag, elméletileg nem, de ezt gyakorlatban nem így működik...(gondolom már tapasztaltátok...)

    "Talán ha nem egy olyan "serv" intézné a dolgot aki jórészt lehúzza őket, pár forinttal több maradna nekik."
    Ezek szerzői joghoz fűződő törvények. A jogvédők az más tészta az civil szervezet. (többnyire)

    "Egy film, ha jó, akkor letöltések mellet is elég sokat hoz a konyhára. Pl. Avatar. "
    A pl nem jó mert az avatar nem kifejezetten jó film, és azért mentek többnyire moziba az emberek hogy lássák a látványt, amit otthon nem lehet.(meg erre ment rá a marketing is...) Ha nem lett volna 3d-s meg "első ilyen film" "korszak alkotó" akkor hidd el sokkal kevesebben mentek volna el.

    "Ami meg szar, azt úgy sem fogja senki megvenni. "
    Erre ne vegyél mérget.. még mindig megy a vs teleshop pl.
    Filmnél is hasonlóan megy a dolog... Most pl te azt állítod hogy jó film az avatar, a valóság az hogy a marketingesek ügyesen meggyőztek róla hogy ez jó film. Közben pedig lehet egy tényleg jó kimagasló film is akár abban az időben ha nincs olyan marketingje, reklámja kevesebben fogják megnézni hallani róla.

    "Több helyen és nem hülye emberek álltal más vélemény alakúlt ki. Ha nem csinálhatok azt amit akarok azzal amiért pénzt adok ki, akkor nem fogom megvenni."
    Látom nem érted, amit megvettél JOGOT azzal azt csinálsz amit akarsz, annak keretein belül (jogilag), VISZONT amit nem vettél meg (terjesztés) azt akkor miért is kéred számon?

    ". Ilyen egyszerű. És nem fogok engedélyt kéni hogy a saját dolgomat odaadjam valakinek. "
    Gyakorlatilag akár hogy is nézzük a film nem a tiéd, az továbbra is a stúdió/alkotok tulajdonában marad. Csak az otthoni vetítés jogát vetted meg...(de ha elolvasod a figyelmeztetést (a film elején végén) akkor láthatod is ;) )

    "Egy üres DVD nem kerűl sok ezer forintba. És eleve beleépítenek jogdíjakat. Ha nem arra használod hogy ráírjál valamit, akkor minek? Ha csak a saját családi képeimet tehetem rá, akkor milyen jogon fizettetnek velem?"

    Videót is vehetsz fel rá :P De viccet félre téve, hazánkan a letöltés legális, film és zene esetén (ezt tartalmazza az a kis matrica) Viszont a feltöltés megosztás TOVÁBBRA SEM! capisi?

    "Vajon azt a pénzt hol sikkasztják el? Kihez vándorol? mert itt jó pár millió lemezről van szó, ami nem kis pénzt hoz mint jogdíj. Nehogy azt mond hogy ezt szétosztják a szerzők közt! Ennyire nem lehetsz naív."

    Erre nem tudok érdemben válaszolni, mivel nincsenek hiteles információim...(ergó nem néztem utána csak mende mondákat hallani) De azok alapján a némely jogvédő szervezetnél is vannak gondok...(de mondjuk ez sem meglepő, amikor az állami kassza is "eltűnt")

    "A mentelmi jog alapján álltak elő az ötlettel. Valószínüleg elötte a jogászaik azért öszedugták a fejüket. De itt másképpen áll hozzá maga az állam is."

    Az lehet, mindenesetre nem ismerem az ottani jogi viszonyokat. (helyzetet) De ősszintén nem is nagyon izgat mivel távol van, van ezernyi más gondunk is itt jelenleg :D (ergó lényegtelen számomra)
  • speed2006 #12
    Ez nézőpont kérdése. Akkor egy könyvet sem lehet kölcsönadni? Csak azért mert pár kiadó és "igenképzett", magát zenésznek tartó alak sipákol? Állítom hogy a zenészek legalább fele nem háborog. Talán ha nem egy olyan "serv" intézné a dolgot aki jórészt lehúzza őket, pár forinttal több maradna nekik. Egy film, ha jó, akkor letöltések mellet is elég sokat hoz a konyhára. Pl. Avatar. Ami meg szar, azt úgy sem fogja senki megvenni. És állítom hogy a letöltők sokkal több dolgot vesznek meg eredetiben, mint más. Értelmetlen mindig szó szerint elfogadni hogy ekkora meg akkora a kár. Több helyen és nem hülye emberek álltal más vélemény alakúlt ki. Ha nem csinálhatok azt amit akarok azzal amiért pénzt adok ki, akkor nem fogom megvenni. Ilyen egyszerű. És nem fogok engedélyt kéni hogy a saját dolgomat odaadjam valakinek. Egy üres DVD nem kerűl sok ezer forintba. És eleve beleépítenek jogdíjakat. Ha nem arra használod hogy ráírjál valamit, akkor minek? Ha csak a saját családi képeimet tehetem rá, akkor milyen jogon fizettetnek velem? Vajon azt a pénzt hol sikkasztják el? Kihez vándorol? mert itt jó pár millió lemezről van szó, ami nem kis pénzt hoz mint jogdíj. Nehogy azt mond hogy ezt szétosztják a szerzők közt! Ennyire nem lehetsz naív.
    A mentelmi jog alapján álltak elő az ötlettel. Valószínüleg elötte a jogászaik azért öszedugták a fejüket. De itt másképpen áll hozzá maga az állam is.
  • TreDoR #11
    Bizonyítsák be, hogy nem az vette akinek kölcsönadtam :S
  • boond #10
    "A felelőségre vonásról annyit, hogy mentelmi jog is létezik."
    ÉS arról hallottál-e már, hogy ezt fellelhet függeszteni? napjainkban Magyarországon is történt ilyen eset. (sőt vita is volt belőle, mert nem akarták egyesek...)
  • boond #9
    ÉS tudod mit veszel meg amikor kifizeted a boltban a dvd-t? Csak és kizárólag azt hogy otthon, max szűk családi körben megnézheted, csak és kizárólag ezt az egy jogot veszed meg, semmi mást. így akár hogy is magyarázod, törvénytelen dolog a másolás, megosztás. Mivel azzal a joggal nem rendelkezel.
  • speed2006 #8
    Be fognak kerűlni. Egyre több tagjuk van. A másik hogy itt úgy néz ki, hogy hallgatólagosan szemet hunynak a warez felett. A Piratebay elleni per inkább amerikának szólt. Hidd el hogy ahogy eddig sem, ezután sem lesz komolyabb következménye. Hoznak egy "állitólagos" itéletet, majd lassan elfelejtik. A svéd vezetés nem igazán veszi jó néven ha mások mondják meg nekik, hogy mit csináljanak. Azért ez az ország elég régóta független. Nagyon is komolyan veszik az emberek szabadságát, amibe beletartozik hogy amit megvesznek, azzal azt csinálnak amit akarnak. Ha veszek egy dvd-t, azzal azt csinálok amit akarok. Az enyém. Ha akarom 100 haveromnak kölcsön adom. És mivel esetleg messze lakik, ezért az internetet használom erre. (a főváros töllünk 650 km) Itt nem tör rád a rendőrség hogy mennyi mp3 van a gépeden. Nagy ívben leszarják. Igaz mozi se sok van, nincsenek 3D-mozihegyek, Multiplex, és hasonlók. Van, de igazán nem sok. Elég sokat kellene utaznom hogy megnézzem az AVATAR-t. Ettől függetlenűl, arányaiban sokkal többen fizetnek legálisan a cuccokért mint máshol. Magyarországon eszembe sem jutott volna eredeti Windows-t, Office-t, Norton-t használni, eredeti játékokat megvenni. Itt kipróbálom, és ami bejön, megveszem. Max apró, olyan dolgokat amiket már nem lehet beszerezni, olyanokat amiket már nem árúlnak, azokat szedik le. Nem is olyan nagyon virágzik a warez itt. A Piratebay sem az itteni embereket szolgálja ki igazából. A felelőségre vonásról annyit, hogy mentelmi jog is létezik. Ezt használják ki. Még csak nem is nyomozhatnak utánuk nagyon. És nem lehet elfeledni, hogy a Piratebay mennyi adót fizet a bevétele után. Évi pár tíz milliót. Reklám, és egyébb saját shopp bevételek után. Nem kell őket félteni.