MTI

Kínában van a második leggyorsabb szuperszámítógép

A dél-kínai Sencsenben található Nebulae elnevezésű szuperszámítógép a világ második leggyorsabb rendszere - derül ki a szuperszámítógépek Top500-as listájából.

A félévente megjelenő rangsor szerint a kínai gép az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-ben található Jaguar szupergépe mögé sorakozott fel. A szuperszámítógépeket elsősorban olyan komplex műveletekre használják, mint az időjárási rendszerek modellezése, nukleáris robbanás szimulációja vagy a sugárhajtású repülőgépek tervezése. A világ leggyorsabb számítógépe másodpercenként 1,759 petaflops, azaz másodpercenként 1759 billió lebegőpontos művelet elvégzésére képes. A flops elnevezés az angol Floating point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli.

Az 1,271 petaflops sebességű sencseni gépet a kínai Dawning Information Industry építette, a felhasznált processzorok azonban az amerikai Intel és Nvidia termékei. A Nebulae maximális elméleti számítási teljesítménye szerint azonban már megfordul a rangsor, mert a kínai gép 2,98 petaflops sebességre képes, míg az amerikai Jaguar 2,3 petaflops sebességű. Ez az első alkalom, hogy a leggyorsabb gépek 10-es listájába két, az 500-as listába pedig összesen 24 kínai gép került. Ezzel az ázsiai országban található gépek a világ szuperszámítógépei számítási teljesítményének 9,2 százalékát adják. Európa leggyorsabb gépe, a német Jugene 3,4 gigaflops teljesítménnyével az ötödik helyre került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #1
    Még pár év, megcsinálják az iter ottani mását is aztán pisloghatunk. Elmehet az európai a picsába kb. Mondjuk meg is érdemeljük.