MTI

Az első amerikai szuperszámítógép Oroszországnak

Az IBM Blue Gene nevű szuperszámítógépét vásárolta meg a Moszkvai Állami Egyetem mintegy 5 millió dollárért, s ez az első eset, hogy efféle nyugati csodamasina kerül a Szovjetunió valamely utódállamába.

Az egyetem nanotechnológiai és egyéb tudományos kutatásokhoz kívánja alkalmazni a Blue Gene-t, de a szerződés értelmében másra nem is használhatná. A csodamasina az IBM szerint a világ 50 leggyorsabb számítógépe közé tartozik, 2600-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb személyi számítógépek, bár az amerikai kormány által használt Blue Gene-nél húszszor gyengébb a teljesítménye.

Az amerikai energiaügyi minisztérium birtokában lévő Blue Gene jelenleg a számítógépes gyorsasági toplista élén áll, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban üzemeltetik az amerikai atomarzenál öregedésének modellezésére és az esetleges problémák előrejelzésére. A moszkvai egyetem által vásárolt, két hűtőszekrénynyi darabból álló szuperkomputert 2008 áprilisára kell üzemképes állapotba hozni. "Ez a szerződés az IBM-mel a szuperszámítógépek új korszakának kezdetét jelzi Oroszországban" - mondta Viktor Szadovnyicsij, az egyetem rektora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frosty01 #1
    persze, hazudnak, csak crysist akarnak játszani!