Napi Online

A számítógépek drágulása várható

Többet kell fizetniük idén a PC-gyártóknak számítógépeik néhány lényeges alkatrészéért, ami tíz év folyamatos csökkenés után a bolti árak emelkedéséhez vezethet - derül ki ágazati elemzésekből.

A PC-k félvezető részegységeinek ára 2000 óta évi átlagban 7,8 százalékkal csökkent, ám 2010-ben várhatóan 2,8 százalékkal nő - állítja a Gartner számítástechnikai tanácsadó cég. Ez csaknem teljesen az úgynevezett DRAM memóriachipek 23 százalékos drágulásából származik - ezek minden számítógép elengedhetetlen részei, áruk nagyjából 10 százalékát adja a PC-k teljes előállítási költségének. Emellett várhatóan körülbelül 20 százalékkal nő a lapos képernyők ára is, mivel ezekből jelentős hiány mutatkozik a piacon, és hasonló a helyzet a merevlemezekkel és az optikai meghajtókkal is.

Az alacsony kínálat a gazdasági válság utóhatása: emiatt sok gyártó halogatta beruházásait, s bár tavaly ezek egy részét elindították, egy évbe telik, mire az új üzemek termelni kezdenek. A DRAM-ágazatban mindennek tetejébe generációváltás zajlik, a cégek a közepén tartanak az új generációs DDR3 chipek piaci bevezetésének.

Az alkatrészhiány kevésbé fogja sújtani a beszállítókkal szemben erősebb alkupozícióban lévő nagy gyártókat, a Hewlett-Packardot, az Acert és a Dellt. A második vonalbeli cégek - a Lenovo, a Sony, a Toshiba és a Fujitsu - jobban fognak szenvedni. Nehezíti a helyzetet, hogy a PC-gyártók tavaly az olcsó kis gépek, a netbookok értékesítésének felfuttatásával tudták növelni piacukat, ám ezek rendkívül árérzékeny termékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!