Berta Sándor

Nőtt a bankautomata-manipulációk száma

A német és a bécsi Szövetségi Bűnügyi Hivatal, valamint a bukaresti Szervezett Bűnözés Elleni Főigazgatóság közös konferenciát rendez a bankkártyás bűnözésről.

A konferencia fő témája az úgynevezett skimming, vagyis a bankautomaták és POS-terminálok feltörése, illetve módosítása az ügyfelek adatainak, elsősorban PIN-kódjainak megszerzése céljából. A meghívott előadók bemutatják a leggyakoribb bűnözői módszereket és az ezek ellen kidolgozott nemzetközi védelmi stratégiákat. A szakemberek között vannak a jelenlegi és a leendő európai uniós tagállamok rendőri szerveinek munkatársai, valamint Svájc, az Europol, és az Eurojust képviselői, illetve a gazdasági élet szereplői.

"A bankkártyás bűnözésben mindennapossá vált az államhatárokon átnyúló tevékenység. Az adatok megszerzésének és értékesítésének helye rendre máshol van. A ma Németországban használt hamis bankkártyákat holnap már külföldön alkalmazzák, éppen ezért elengedhetetlen a különböző nemzeti biztonsági szervek nemzetközi együttműködése" - jelentette ki Jörg Ziercke, a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke. Tavaly csak Németországban 964 bankautomatát manipuláltak a bűnözők pénz- és adatszerzési céllal, ez 20 százalékkal több módosított ATM-t jelent, mint 2008-ban. Az egyes bankautomaták ellen elkövetett támadások száma 2009-ben elérte a 2058-at, az idei esztendő első négy hónapjában azonban már több mint 1000 ilyen akciót regisztráltak.

A statisztikák szerint minden egyes skimming-támadás során az elkövetők átlagosan 60 kártya adatait és az azokhoz tartozó PIN-kódokat szerzik meg, így tavaly több mint 100 000 embert érintettek ezek az esetek csak Németországban. Az okozott kár becslések szerint elérte a 40 millió eurót. A bűnözők folyamatosan változtatják a módszereiket. Míg 2008-ban még az esetek 30 százalékában alkalmazták a mágnescsíkos trükköt, addig 2009-ben ez a szám csak 13 százalék volt. Továbbra is népszerű ugyanakkor a PIN-kódok kiolvasására használt titkos miniatűr kamerák és mobilok, valamint az álbillentyűzetek alkalmazása. Utóbbiakat az eredeti billentyűzetek felett helyezik el.

A legtöbb elkövetői csoport Dél-Európából származik, tagjaik közül különösen sok a román és a bolgár származású vagy állampolgárságú személy. Ezek a csoportok a teljes folyamatot a kezükben tartják a különböző eszközök felszerelésétől kezdve az adatok megszerzésén át azok értékesítéséig. Nemzetközi viszonylatban elsősorban Olaszországban, Bulgáriában, Romániában, Nagy-Britanniában és Franciaországban számíthatnak az emberek bankautomata-módosításokra és a banki adataik ellopására. Ebben az öt államban vetették be ugyanis a bűnözők a hamis bankkártyáik körülbelül 75 százalékát. Globális viszonylatban különösen veszélyes területnek számít ebből a szempontból az Egyesült Államok, Marokkó és Dél-Afrika.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #5
    Köszönöm, de nem az volt a lényeg, hogy nem tudok utánanézni, ha akarok, hanem az, hogy nem a cikkben leírt "baromságok" érdekeltek volna, hanem konkrét infok. A cikk erősen bulvár jellegű, és semmi nem érdekel, ami bulvár.
    De azért még egyszer köszönöm. :)
  • jAMEsbAUd #4
    KopaszIsten: van egy Google nevu oriasi talalmany a foldon, amibe beleirtam, hogy "skimming", eskuszom, csak ennyit irtam bele, mert en sem ismertem ezt a fogalmat es nezd csak mit dobott ki: http://www.youtube.com/watch?v=m3qK46L2b_c

    meg van ilyen wikipedia oldal is, ahol szepen leirjak: http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_card_fraud

    Remelem segitettem! ;) Ne feledd! GOOGLE A BARATOD!
  • KopaszIsten #3
    Engem az érdekelt volna jobban, hogy azok a tetvek hogy lopják meg az embert, hogy védekezni lehessen ellene, nem ez a hülye rizsázás.
  • hiftu #2
    A Foci VB igy kap majd egy kis extra szinezetet...
  • JoinR #1
    Kellett az EUnak a balkán piac, most kapnak mellé egy kis adalékot is : ))