SG.hu

A kamaszok jobban szeretik a mobiljukat, mint az iskolát

Egy friss kutatás szerint a tinédzserek számára az sms jelenti a kommunikáció legfőbb formáját, pedig a mobiltelefonok gyakran válnak a szülők és az iskola közötti konfliktusok okozójává.

A Michigan-i Egyetem és a Pew Reserach Center által 800, 12-17 éves fiatal megkérdezésével készített felmérés szerint az sms küldés ma már a kamaszok közti interakció legjellemzőbb formájává vált, azaz gyakoribbá, mint a beszélgetés vagy az internetes csetelés. Ma a tinik háromnegyede rendelkezik mobiltelefonnal, míg 2004-ban ez az arány csupán 45 százalék volt. A mobil tulajdonosok 88 százaléka használja az sms funkciót, míg 2006-ban ez a telefont birtoklók 50 százalékára volt igaz.

A fiatalok ragaszkodása a telefonjukhoz viszont egyre gyakrabban válik a szülők vagy az iskola közti konfliktusok okozójának. Sok szülő azt állítja, hogy korlátozzák a mobil használatot otthon, 48 százalékuk pedig arra használja a telefont, hogy értesüljenek csemetéik mindennapos dolgairól, akár a GPS technológia segítségével, akár azzal, hogy napközben rendszeresen felhívják őket ellenőrizni. A kutatók megjegyezték, hogy nem meglepő módon a 12-13 éves kislányok szülei állították a legnagyobb arányban, hogy a gyerekük mobil használatát ellenerőzni szokták.

A telefonhasználat korlátozásának azonban kézzelfogható eredménye is van. Azok a fiatalok, akiknek a szülei bizonyos határok közé szorították a mobil használatát, kisebb arányban küldtek szexuális tartalmú üzeneteket, és ritkábban használták olyan veszélyes helyzetek során, mint például az autóvezetés. A kutatásból kiderül, hogy az iskolák gyakran kitiltják a mobilt az osztályteremből, és olyan is előfordul, hogy az iskola teljes terültén megtiltják a használatát, mivel "bomlasztó hatásúnak" titulálják. Ezzel szemben, a mobillal rendelkező tinédzserek több mint fele állította, hogy óra alatt sms-ezett, annak ellenére, hogy az iskolában tilos a telefon használata.

Bár a médiában egyre nagyobb reflektorfényt kap a "sexting" jelensége, azaz a szexuális tartalmú üzenetek, vagy fényképek küldése, a megkérdezett kamaszok csupán 4 százaléka állította, hogy már küldtek saját magukról meztelen vagy majdnem meztelen képet a mobiljukon keresztül. A kutatás szerint a szexuális tartalmú üzenetek, fotók küldése inkább azokra a fiatalokra jellemző, akik maguknak fizetik a számlájukat, szemben azokkal, akiknek a szülők állják a költségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GG #3
    "A kamaszok jobban szeretik a mobiljukat, mint az iskolát" hát ba' meg azok mindent jobban szeretnek mint az iskolát. kivéve a stréber réteget...
  • Sith #2
    Én anno pld jobban szerettem focizni mint az iskolát :)
  • gombabácsi #1
    mobildedó