MTI

Védeni kell a gyerekeket a mobilhasználatnál

Sürgette az Európai Bizottság a mobiltelefon-szolgáltatókat, hogy fokozzák azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ilyen készülékeket használó kiskorúak védelme érdekében tesznek.

A brüsszeli uniós testület közleményében szereplő adatok szerint tízéves korában már a gyermekek felének van mobiltelefonja, míg a 13 évesek körében 87, a 16 évesek körében pedig 95 százalékos az arány az Európai Unióban. A szülők fele aggódik ugyanakkor amiatt, hogy gyermekeiket szexuális vagy erőszakos tartalmú képekkel zaklatják, kortársaik megfélemlítik őket, vagy más veszélyek leselkednek rájuk.

Brüsszel közvetítésével két éve a vezető európai mobilszolgáltatók megállapodást írtak alá arról, hogy önszabályozó kódexet hoznak létre a témában, figyelemfelhívó kampányokat rendeznek szülők és gyermekek részére, a kereskedelmi tartalmat osztályozzák az illem és a megfelelőség nemzeti szabványai szerint, és küzdenek a mobiltelefonokon megjelenő illegális tartalom ellen.

A kódexek 22 tagállamban, köztük Magyarországon elkészültek, és a szolgáltatók 80 százaléka már korlátozza a gyermekek hozzáférését a felnőtt korúaknak szánt tartalmakhoz. Viviane Reding távközlési biztos ugyanakkor szeretné elérni, hogy valamennyi szolgáltató csatlakozzon a kezdeményezéshez, illetve minden cég tegyen többet a kiskorúak védelméért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aateks #1
    Nem kell a gyereknek telefon. Ha mégis akkor meg használjon direkt gyerekenek kitalált változatot (pl. ilyet: http://www.hungaropower.hu/?productID=89 ) van már többféle is a piacon. A szülők felelősségét nem kellene a szolgáltatókra hárítani.