51
  • Sir Ny
    #51
    lol
  • Tetsuo
    #50
    Nem mondtam hogy milyen fasza vagyok, de most hogy mondod.. tenyleg az vagyok! ;)
  • Tetsuo
    #49
    Ezzel egyet ertek.
  • vlahol
    #48
    Attol hogy mas ember balfszsagokat csinal az engem meg nem jogosit fel arra hogy en is csinalhatom!

    Ha a BKV-s vezerigazgato csalt, lopott, hazudott akkor bunhodjon meg erte!
  • vlahol
    #47
    Nem warez kell hanem google es forum kereses.

    Nem vagyok szent en is csinaltam hulyesegeket korabban, de nem alltam ki a forumokba es hirdettem hogy milyen fasza vagyok, mert ezt csinalom. Kussoltam mert tudtam hogy nem igy kene csinalnom a dolgokat.

    Most a BKV-s vezerigazgato nem tudom hogy hogy jon ide?
  • Tetsuo
    #46
    Az Oblivion vagy a Gothic 2, nem is tudom melyiket probaltam elinditani a laptopon.. a warezzel gondok voltak nem tudta jol emulalni a lemezt.. szal nem tudtam meg, hogy jatszhato-e a konfigon.
    Ha biztosan tudnam, hogy kenyelmesen jatszhato lenne, akkor megvennem, mert nem draga, igy viszont nem akarok a sarba dobni £10-ot, de meg egyet sem.
    Tehat nem veszem meg.

    Most ez nem olyan egetrengeto problema, viszont ebbol lathato, hogy hasonlo esetekben fontos lehet a kiprobalas, mert potencialis vasarloktol esik el a kiado.

    A lejjebb emlitett peldam pedig foleg lenyeges, mert nagyobb tomeget erint..

    Ha nem lenne olyan nagy a lebukas veszelye es hasonloan konnyu lenne autot lopni, mint warezolni, szerintem a fel vilag azt csinalna.. csak te lennel olyan szent, aki azt mondana, hogy a BKV vezerigazgatoja megerdemli azt a Lexus-t, megdolgozott erte, nekem jo a hitelre vett 10 eves Renault is..
  • vlahol
    #45
    Csak hat neked a targy (tulajdon) az mas mint egy szellemi tulajdon.
  • vlahol
    #44
    Tetsuo neked nagy moralis problemaid vannak.

    Attol hogy meg megteheted attol me nem biztos hogy meg is kell tenned.

    Akkor most a logikadon haladva siman ellophatnal akarmilyen kocsit is. Barmikor lehet oket vesenyzesre hasznalni, de te nem arra akarnad hasznalni tehat akkor ok, te neked nincs annyi penzed tehat akkor ok ugyse vesztenek veled mert ugyse tudnad megvenni.

    Komolyan! Hogy lehet igy gondolkodni?
  • vlahol
    #43
    Szerintem a szalami az egy jo pelda.

    Ha uj szalamit szeretnel kiprobalni es nincs lehetoseg a szupermarketben a kiprobalasra, akkor muszaj valasztanod ott es ha veletlenul otthon nem izlik akkor nem viheted vissza a kinyitott csomagot hogy nem izlet!!

    Ugyan ez van a programokkal is. Ha nincs demo akkor megnezel forumotkat, screen shot-okat. Attol meg nem kell illegalisan letoltened csak mert nagyon akarod hasznalnies nem penzt keresel vele.

    Ez nagy baj hogy sokan igy gondolkodnak!
    Ha visszaterunk a szalamihoz akkor most elcsorod a boltbol mert hat ugyis csak sajat fogysztasra lesz es nem vendeglobe, vagy eskuvore viszed?
  • Tetsuo
    #42
    1. Szoftverekrol volt szo, nem szalamirol. A zsakbamacskat nem szereti senki.. szoftverek eseten tobb buggal es inkompatibilitassal talakozhatsz, mint egy Pick szalaminal.
    Miert hanynam ki a warezt? Azert mert az aberralt tarsadalmi rendszer atomszar szerzoijogi torvenyei szerint illegal? :)
    Az en moralis torvenyeim szerint pedig a kiprobalas semmikeppen nem az, amig nincs mindenhez demo vagy visszavasarlasi gari..

    2. Ha a szoftverrel penzt keresek, akkor valoszinuleg kifizetnem. Igy diktaljak a moralis iratlan torvenyeim.. :) A valaszod szerint ezt a pontot (is) felreertetted, mert nem errol volt szo.

    Pelda:
    Ha egyetemista letolti a legujabb Photoshopot (ami nem az aktualis tananyaghoz kell) es jatszadozik vele, tanulgatja, rajon, van tehetsege, kesobb esetleg reklamgrafikus lesz, ekkor megveszi az aktualis peldanyt..

    vagy soha nem tolti le, nem fog kifizetni szazezreket egy csak periferikusan erdeklo programra, de sokan mas esetben sem tudnak kifizetni azt, igy emberunk tehetsege orokre rejtve marad.

    vagy az Adobe ceg mindenki szamara ingyenesse teszi a programot, kiveve penzszerzes/vallakozas eseten. Igy az Adobe ceg imazsa rettento pozitiv lenne, rettento sokan megtanulnak hasznalni a programot es kesobb valszeg joval tobben alkalmaznak profi szinten (es fizetnenek erte), mint addig barmikor..
    A hatosagok is leszarnak a lakossagot, a cegekre/vallalkozasokra pedig komolyabban figyelnenek. Ennyi. Mert a lenyeg a komolysag. ;)
  • Sir Ny
    #41
    még mindig komolytalan vagy.
  • Komolytalan
    #40
    Mégse az én érveim fogytak el.
  • Tetsuo
    #39
    Komolytalan vagy.
  • Komolytalan
    #38
    "1. Mielott megveszel vmit, jo ha kiprobalod. Erre is jo a letoltes."
    Ha én venni akarok egy Pick Szalámit, akkor nem feltétlenül tudom előtte kipróbálni. Ha éppen akciójuk van, és van belőle "demó verzió" (kóstoló asztal), akkor ki tudom, ha nem akkor vagy megveszem, vagy nem. Semmiképpen sem tehetem meg azt, hogy leakasztok egy rudat, előveszem a bicskát, lekanyarítok egy darabot, és ha ízlik megveszem, ha nem nem. Vagyis ha neked olyan szoftver kell, amit ki lehet próbálni, akkor messze kerüld el azokat, amiknek nincs demó verziójuk. És semmiképpen se warezold le őket.

    "2. Ha ugysem vennel meg vmit, mert annyit nem er meg neked vagy telleg nem tudod kifizetni, akkor nem keletkezik kar a letolteseddel."
    Ez persze nem igaz. Ha neked egy játék nem ér meg 20eFt-t, akkor ne játssz vele. Mert ha játék helyett unatkozol, akkor kell keresned valami alternatív időtöltést, és vagy elmész moziba, vagy veszel 1eFt-ért a játék 3-al ezelőtti részét. Vagyis lehet hogy 20eFt-t nem költöttél volna játékra, de 1eFt-t igen, egy régi verzióra.

    Ha neked egy olyan szoftver amivel pénzt keresel nem ér meg mondjuk 1.5MFt-t, mert te csak a szomszéd boltosnak csinálnál mondjuk raktár nyilvántartót benne 3 karton túrórudiért, akkor ne warezold le a programot, és ne dolgozz vele olcsón, ne szerezz így versenyelőnyt azokkal szemben, akik tisztességesen akarnak megélni szoftverfejlesztésből. És ne egyél túrórudit, vagy ha mindenképpen enni akarsz, akkor inkább segíts a szomszéd boltos bácsinak árut pakolni. Mivel így kénytelen lesz tőlem reális áron megvenni a jogtiszta termékekkel fejlesztett szoftvert. Vagy ha az drága neki, akkor használjon továbbra is kockás füzetet, és ne szerezzen abból versenyelőnyt magának, hogy lopott szoftverrel könyvel azzal a tehetségesebb boltossal szemben, aki ki tudja köhögni a fejlesztés árát.
  • Kerub
    #37
    - "...a tablet pc értelmetlen cucc. A tablet az új netbook. Szarra se jó..."
    - Ezeknek ott van desktopra a mac, hordozható készüléknek meg az iPhone.

    /Minden iPaddel kapcsolatos dolgot amiről most írok, olyan felhasználókról írom akikről az előző kommentemben beszéltem./

    Az iPad egy tipikusan olyan termék amit az ember csak akkor vesz meg ha van rá felesleges elb@szandó pénze. Nem olyan mint egy okostelefon amire sokan úgy ruháznak be, hogy nincsenek azon az anyagi színvonalon ahol könnyedén megengedhetik maguknak, viszont képesek félretenni rá, mert tudják: nagy hasznukra lesz.

    Ha már megvettem a Padet, mire használom? Olyan dolgokra amire az iPhoneom nem kényelmes mert kicsi, mert lassú, mert kevésbé átlátható, mert macerás.
    Amire a netbook nem alkalmas és/vagy kényelmes mert nem mobilis, mert nem átlátható (előző kommentemben vázolt felhasználó), mert nem praktikus... etc.

    Pls elmész egy kávézóba olvasgatni, facebookozni, de nem akarsz magaddal cipelni egy netbookot (ami akármilyen könnyű, így is nehezebb mint egy tabletPC), kimész a slozira és újság helyett ezt viszed magaddal mert olvashatóbb mint egy iPhone, este még lefekvés előtt elküldesz egy emailt, de nem akarod emiatt bekapcsolni a laptopod és kényelmesebb mint az iPhone, kocsi hátsó ülésén megnézel egy sorozat részt amíg úton vagy , főzésnél nézed a neten a receptet de nem akarod a laptopodat kerülgetni a konyhában és átláthatóbb mint a mobilod...

    Ajánlani tudom ezt a videót, ahol szembesülhetsz azzal hogyan néz ki egy weboldal, újság, alkalmazás iPadon és milyen lehetőségek vannak benne. Ez eddig nem találkoztam olyan tech geekel aki ne hasalt volna el ettől.

    Röviden a véleményem az, hogy az iPad nem egy szükség cikk hanem egy kényelmi. A mobiltelefon elterjedését követően majd 10 évet kellett várni mire érdemi újítást tudtak felmutatni mégis volt létjogosúltsága az újabb és újabb mobiloknak amik ellőször 65ezres színnel jöttek és 0.5 megapixeles kamerával... 1-2 dolgot kényelmesebbé tettek ezért megvettük. Az iPadban is ezt látom: egyenlőre egy új út a számítástechnikában és lehet hogy 10 évet kell várni az első "okostelefonra" de mindenképpen izgalmas kezdet.

    Személy szerint én érdeklődéssel figyelem a közönség reagálás és a a tablet PC fejlődését és izgatottan várom a pillanatot amikor majd azt mondom : ez nekem is hasznos lehet.
  • Yv@n
    #36
    "Sok dologban egyet tudok érteni Cory Doctorowval, de "Az Apple iPadje? Egy halva született termék!" kijelentésével nem."
    Márpedig ez valóban így van, csak jól láthatóan sok a necrofil :)
    Btw nem az iPad a szar termék, hanem a tablet pc értelmetlen cucc. A tablet az új netbook. Szarra se jó, de legalább sikeresen elhitetik az emberekkel, hogy ez most nekik kell. Sorra jönnek ki mostanában a különböző tabletek(nem az ipad volt az első, és nyilván nem is az lesz az utolsó), mert senki sem akar kimaradni a gyártók közül a buliból. Az iPad kapta a legnagyobb visszhangot, hisz az apple cuccok elég népszerűek az igen jó kezelhetőség miatt.

    "Az iPad ugyan azért lesz sikeres amiért az iPhone is: mert azoknak lett tervezve, akikről a számítástechnika eddig nem vett tudomást: a többségnek."
    Ezeknek ott van desktopra a mac, hordozható készüléknek meg az iPhone.
  • Yv@n
    #35
    No meg azért az is egy elég szép elképzelés hogy az ötletek csak úgy hipp hopp kerüljenek be a közösbe. A kutatás-fejlesztés költségeit meg ugyan biza ki álja?
  • vlahol
    #34
    Kerub koszi az elso cikket!

    Mindent elmond amit az iPad-rol gondolok!
  • Kerub
    #33
    Sok dologban egyet tudok érteni Cory Doctorowval, de "Az Apple iPadje? Egy halva született termék!" kijelentésével nem.

    Miért nem? Ennek több oka is van.
    Az egész iPad szitu erős dezsavű érzést kelltett bennem. Emlékszünk még anno mikor bejelentették az iPhonet? A netes (az SGhez is hasonló) tech fórumok szarrá szedték és gyötörték. A felhasználók szidták a gyenge kamerát, az MMS hiányát, a videó rögzítés/hívás hiányát, a cserélhető memo kártyák hiányát, a flash hiányát... etc etc. Aztán jött látott és győzött. Mert MINDENKI TUDTA HASZNÁLNI!

    Az iPad ugyan azért lesz sikeres amiért az iPhone is: mert azoknak lett tervezve, akikről a számítástechnika eddig nem vett tudomást: a többségnek.
    Nem Mz/X2 és Janika_sg kommentelőnek aki csüng a tech híreken, figyeli az újdonságokat, már 6 évesen ő telepítette és törölte az apja win 95ről a progikat... hanem azoknak akik akkor se találnák meg a windosban a programok telepítése/törlése funkciót ha egyáltalán tudnák hogy ilyen létezik.

    Aki esetleg hajlandó megvizsgálni ezt az iPad kérdés nem tech hanem társadalmi/ analfabéta user szempontból is azoknak ajánlom ezt a további két cikket:
    - Felnőtt a számítógép
    - iPad, a Tesco 2.0 és a számítástechnika felnőttkora
  • Sir Ny
    #32
    Igazad van, hulye nem vagy, csak hülye.

    Nem kell besértődni, de imádott Diogenészed hülyeségeket tanított neked, bár mindegyik görög filozófus ezt tenné, de Diogenész mézesmadzagban most nagyon ott van.
  • Tetsuo
    #31
    1. Mielott megveszel vmit, jo ha kiprobalod. Erre is jo a letoltes.

    2. Ha ugysem vennel meg vmit, mert annyit nem er meg neked vagy telleg nem tudod kifizetni, akkor nem keletkezik kar a letolteseddel.
  • Tetsuo
    #30
    Kettonk kozul a hulye nem en vok. :) Nem kell besertodni, mert az iPadre mesterseges igenyt kelt imadott ceged, mindegyik ceg ezt tenne, de az Apple mezesmadzagban most nagyon ott van.
  • Julius Caesar
    #29
    A szoftvereket megilleti a szerzői jog, úgy érzem tökéletesen megilleti egy jó szoftver fejlesztőét a pénze - feltéve ha persze kell neked az a szoftver. Ami olyan jó, azt megveszed, ami szar - azt meg miért töltöd le? Persze, mi szegény ország vagyunk, nincs pénzünk 20 ezres játékokra meg 60 ezres OS-ekre. De BMW-re sincs pénzed, mégsem lopsz. (Persze a példa sántít, mert a letöltéskor a másik még használhatja a játékát, viszont a bmw-ből nem lesz kettő)

    A zene más tészta. Tessék jó zenét csinálni, letöltöm és ha tetszik, elmegyek a koncertre. Ha nem jó a zene, akkor nem fognak elmenni meghallgatni, tehát you're doing it wrong.
  • Sir Ny
    #28
    Hülye vagy, fiam.
    Igazán szükséged van az SG-re? Nem? Akkor húzz innen, de gyorsan.
    Igazán szükséged van a számítógépedre? Nem? Akkor add nekem.
    Igazán szükséged van ruhára? Nincs? Akkor vedd le őket, és mászkálj pucéran.
    Hát állatok vagyunk mi, hogy a napunkat csak az evés-ivás-alvás tegye ki?

    Én legalábbis nem.
  • szcsongor
    #27
    az USAban ekkora hype utan nem nehez parszazezres vagy akar millios eladasokat produkalni... te is tudod, hogy az Apple termekeknel a hardver+szoftver csak egy resze a dolognak, a masik a korites. egy HTC hiaba csinal jobb cuccot, ha egyszeruen sokan nem is ismerik a nevet. egy laikusnak ha dontenie kell hogy Apple iPhone vagy HTC Desire, szerintem 100-bol 99 szifonra szavaz, anelkul h tudna, hogy mit tud egyik vagy masik
  • vlahol
    #26
    Figyelj roliika!
    En mint potencialis vasarlo csak annyit szeretnek megtudni hogy mit keressek, milyen nev alatt, kitol?
    Vagy hol lesz fenn a hir hogy az app otok felkerult a store-ba?
    Ha majd ebbol akarsz megelni akkor ne nekem keljen most teged piszkalgatni!
    "Még nem. :) Kb 2 hét múlva kapsz. :)"
    De hol tudom meegggg?
    Gyerunk mar!!!!
  • Komolytalan
    #25
    Abban teljesen igazad van, hogy a szerzői jog az egy szimpla törvény, amit meg lehet változtatni, meg lehet dinamikusan értelmezni - lásd Kína. Csak tudod, ha megváltoztatják és nem kérhetek többet pénzt a munkámért, akkor én valószínűleg elmegyek kapálni (hobbim a kertészkedés, veszek nagyobb földterületet vidéken, és azon fogok gazdálkodni). Szóval 1 fejlesztővel rögtön kevesebb, de nyugodj meg hogy a végfelhasználói programokat gyártó fejlesztők 99%-a kb hasonlóképpen döntene. Persze maradna még fejlesztő, mert pl autó vezérlő szoftvert csak el tudnák így is adni (nem adnak el vezérlő szoftver néküli autót ugyebár). De PCre új, komoly felhasználói szoftver nemigen születne.
    Egyébként az is csak egy törvény, hogy nem szabad embert enni. Ezt is meg lehet változtatni már ugyanazzal a lendülettel.
  • roliika
    #24
    Még nem. :) Kb 2 hét múlva kapsz. :)
  • vlahol
    #23
    Amugy en is szoktam almodozni ilyen startrek-es utopiarol! De sajnos a legtobb ember gondolkodasa meg nem tart ott hogy igy lehessen mindent csinalni.
    pl a becsulet kassza jo dolog egyes helyeken kitunoen mukodik, de szerintem azt senki sem varhatja, hogy manapsag az emberek 90% be foglya tartani.
    masik pl vannak olyan ingyenes programok ahol hasznalat kozben havonta megjelenik a donate ablak.
    Ahol nincs megadva hogy 1 forintot vagy $ £-ot vagy 30at tudsz adakozni.
    De most kerdem en hogy hanyan adakoztak/donate azok kozul a hozza szolok kozul akik most csak azert szeretnenek fizetni ami tetszik nekik. Fogadni mernek hogy szinte senki pedig sokan hasznaljak tovabb a progit.
    Tehat ezen tessek elgondolkodni! Amig ez igy van addig ne sirankozzon nekem senki, foleg az aki ez mellett az elv mellett protestal.
    En, ha jo a termek vagy szolgaltatas szivesen fizetek erte. Ha van penzem! Ha nincs penzem akkor keresek olyat ami ingyenes addig amig gyujtok a masik termekre.
    Nem sirni kell hanem tamogatni es gyujteni!
  • vlahol
    #22
    Rolllka sajnos sem a ceg nevet sem az app nevet nem adtad meg.
    Igy nem tudlak megkeresni az app store ban.
    Ha jo az app otok akkor nekem nem szamit hogy egy kicsivel tobbe kerul
    es nem ingyenes. Igyis vettem mar japan szotar app ot £10ert. De megerte mert nagyon
    jol megvan csinalva!
    Szoval cegnev vagy app nev PLEASE!!!
  • Komolytalan
    #21
    Ez a gazdasági elmélet nagyon szép és jó, elméletben, csak gyakorlatban szart se ér. De nézzük csak sorban:
    - Az internet nem kimeríthetetlen forrás, hanem kib.szott nagy költség egyes cégeknek, akik ha nem jutnak hozzá a bevételükhöz, akkor holnaptól kezdve nincsen se sg, se pornóoldal, se torrent.
    - Az állambácsinak egy vasa sincs, sőt bazi nagy mínusza (államapparátus fenntartási költségei), amiből ne biztosítson már mindenkinek tömegközlekedést. Az állambácsi az adófizetők pénzét költi el, elvileg úgy kellene neki, ahogy az adófizetők meghatalmazzák. Nem hiszem hogy bárki épeszű arra adna felhatalmazást, hogy a közösségi közlekedés ingyenes legyen, mivel ez azzal járna, hogy az adója durván megemelkedne. És az államnak egyébként se az a dolga, hogy a szarrágó pénztelen senkiket a dolgozó tömegek szintjére hozza fel, hanem az, hogy a szarrágó pénztelen senkikből dolgozó embereket faragjon (akár éheztetés, korbács, kényszermunka, minden 10. kivégzése árán is).
    - És a legnagyobb tévedés: "Mert a jelenlegi termelőeszközök fejlettsége miatt a lakosság egy általános magas szinten teljesen ellátható lenne!"
    Na ez baromság. Egyrészt a nyersanyagokat egyre nehezebb kitermelni, egyre nagyobb távolságokból kell őket szállítani, stb. Másrészt a környezetvédelemre egyre több pénzt kell fordítani, ha nem akarunk a saját mocskunkba belefulladni. Harmadrészt meg egy Lada 1200 a 70-es évekből nem ugyanannyiba kerül (sem kutatás, sem előállítás, sem nyersanyag, sem fenntartás) mint egy Ford Focus 2010-ből.
  • Tetsuo
    #20
    A cikkbeli emberke rosszul fogalmazott.
    Kell a nepnek az iPad, csak nincs ra igazan szuksege..
  • Tetsuo
    #19
    Hm vegre egy ertelmes hsz, itt az sg-n.
  • Anotino
    #18
    A pek businesshez lehet hogy mukodik ez a logika, de software eseten mas a szitu. Pl lasd google mennyi chargeol a szolgaltatasaiert.
  • roliika
    #17
    Szerzői jogok.

    Úgy dereng hogy te is fejlesztő vagy.

    És hát ha freebe fejlesztesz az kedves odaadó dolog, viszont éhenhalsz.

    Ha cégnél fejlesztesz és a cég kifizet téged de ő ingyen adja a cuccot, az megintcsak fura kicsit, merthát nem olcsó móka mikor 1- vagy több ember több heti vagy havi melója van valamiben és úgy ingyen odaadod hogy tessék és semmitse várok cserébe..ilyen csak 1-es autópálya építkezéseken volt, de nem szándékosan ugye.

    Viszont mi nem tudunk városról városra járni és tarhálni mint az énekesek, így azért a hang másolását, és szabad felhasználásának tiltását énsem tartom teljesen korrekt dolognak.

    Egy pék is készít egy kenyeret és eladja... a következőért ugyanúgy megdolgozik...nem ingyen adja, és lehetősége sincs arra hogy lemásolja csak úgy a következő kenyeret az előzőről munka nélkül.

    A szoftver másolása is lehetne free..bármelyiké, de mint mondtam, nekünk esélyünk sincs máshonnan bevételhez jutni, mint a darabszámból...lehetne még pl bérletet kérni érte olcsón..dehát nálunk 1-2 dolcsi a felső határ szóval...meg lesznek free gémek is, nem arról van szó, hogy csak a bevétel minden áron.
  • roliika
    #16
    Figyelj..engem nemérdekel. :DD Nem vagyok alma fan...vegyék meg 1-2 dolcsiért a proginkat az appstore-ban és boldogok leszünk. :D
  • kvp
    #15
    "De ha belegondolsz, hogy a fosszar X márkát ami recseg ropog megkapod 60-ért, és úgy hogy azon 400% hasznuk van eleve, hát nem tudom melyik a szimpatikusabb megoldás."

    A tajvani gyartok 3-4%-os haszonnal dolgoznak. Most nem a magyarorszagi noikarol van szo, akikhez kepest az apple is rendes, hanem a tajvaniakrol. Az apple eseten az 50%-os haszon valojaban sokkal tobb, mert ok is gyerekmunkasokkal dolgoztatnak (a foxconn-nal), ezert a gyerekrabszolgakon megtobb a haszon, mintha rendes munkasok lennenek. Viszont ez meglatszik a minosegen is.

    Valaki azt mondta az ipad-rol, hogy a legnagyobb baj vele, hogy egyiranyu kommunikaciora van kitalalva, azaz egyszeru fogyasztova degradalja az embereket. A sikere pont ebben rejlik, mert a legtobb vasarloja tenyleg egyszeru fogyaszto, akinek nincs sajat gondolatuk, ezert nem is akarjak azt megosztani masokkal.

    Egyebkent en realis arresnek a 10%-os hasznot tartanam, tehat olyan 40-50 ezer forint korul adhatnak a ipad-et ha tisztessegesek lennenek. De nem azok, es a sracnak az a baja, hogy a legtobb mai ceg ha teheti akkor nem tisztesseges. A google viszont azert sikeres, mert tobbnyire nem gonosz, persze ez egyre nehezebb szamara, de amig sikerul neki, addig az emberek cserebe ingyen tamogatni fogjak.

    "Nem titok, hogy mi is várunk az elkészített szoftvereinkből ettől a cucctól némi bevételt az eladások alapján (mármint ha csak 1% megveszi a proginkat..nem rossz pénz)."

    Igen ez egy oszinte hozzaallas. Igaz hogy vacak az egesz, de ha megfizetik akkor a penzert cserebe nem zavaro ha valami nem tisztesseges. Ez a hozzaallas egy becsuletes bergyilkosnal is elfogadhato, mert nem hisz elvakultan az igazaban, hanem tudja hogy bunos, csak nem erdekli, mert a penzert vallalja. Az ipone-os fejleszok jo resze nem szererti az iphone-t es nem hisz benne, de penzt kap erte ha arra fejleszt.

    Egyebkent a leveses peldanal maradva: Miert kell elfogadni azt, hogy letezik a szerzoi jognak anyagi vonzata? Ez egy torveny, amit ha az emberek akarnak, akkor a tobbseg akar meg is valtoztathat. Azt elismerem, hogy mindig meg kell jelolni a szerzot (tehat a leves feltalalojat), de nem hiszem hogy azzal hogy valaki kitalal valamit, akkor azt nem kellene automatikusan kozkinccse tenni. Az emberisegnek ez jobb lenne, mert akkor a mai techikai szinten mindenki jobban elhetne, nem csak a teljes lakossag par szazaleka. Meg a kornyezetvedelem is hatekonyabb lenne, ha nem hagynank, hogy a szennyezes egyesek szamara anyagi hasznot jelentsen. Ezt meg lehetne oldani demokratikusan is, tehat tervgazdasag helyett nepszavazasos alapon. Ha a lakossag azt mondja, hogy minden tudas ingyenes, akkor aki ebbol akart megelni, az vagy keressen mas munkat vagy talalja meg a modjat, hogy az emberek az uj es megujabb otletei miatt fizessek a megelheteset. (hogy aztan cserebe ingyen kapjak meg az otleteket) Ez is egy lehetseges megoldas es csak a nagytokesek jarnak rosszul, tehat azok akik az altaluk birtokolt penzbol akarnak tenyleges ertek hozzaadasa nelkul hasznot szerezni. A gond az, hogy a legtobb ember nem is tud rola, hogy donthet akar maskepp is. Anno az emberek jo resze azt hitte, hogy a foldesurak ellen nem lehet semmit tenni, mert az a vilag rendje. Aztan rajottek hogy nem igy van. Most a szerzoi jogokkal es a tokes rendszerrel vagyunk igy. Pedig csak dontes kerdese...
  • roliika
    #14
    A cég pénzzel nem áll rosszul úgy tudom...úgy értem van indítási tőke..teljesen új cégecske vagyunk...4en programozgatjuk az áj cuccokat, hát most játékban gondolkodunk csak.... most hét végén már megy 1 vagy 2 gém az appstore-be, aztán reméljük fel is teszik őket...free játékok lesznek ezek csak még... annyi saját ötletünk van, hogy külsős megrendelőket hát átmenetileg nem veszünk számításba, amíg ötletekből ki nem fogyunk. :D

    A cél most az iphone (a simától a 3gs-ig mindenen menjen a gém...nem egyszerű ügy), aztán következő hónaptól már iPad is gondolom..most még csak tapicskoljuk, barátkozunk vele.

    Kipróbálással a következő a gond...vagy letöltöd app store-ból, vagy beregeled a telód 100 dolcsiért fejlesztőeszköznek és akkor tudod csak rátölteni.
  • vlahol
    #13
    rolllka. milyen programot fejlesztetek iPhonra?
    Szivesen kiprobalnek magyar fejlesztok app jait.
    meg csak iPhone 3g-m van de majd beujitok egy iPad 3g vel hamajd vegre majus vegen kilyon. (ezt csak azert irtam mert ha iPad app ban is gondoljodtok akkor majd azt is ird meg)
    Ha jo az app akkor szivesen tamogatom a magyar fejlesztoket :-) !!!
  • roliika
    #12
    Nézd..van aki ragaszkodik egyfajta állandó minőséghez...van aki Nokiás..van aki Ericsson...van aki Apple...ez nem baj.

    Azt nem lehet rájuk fogni, hogy szar az anyagminőség..mert nem az..egy terméküknél sem.

    Az árképzés az + 50% körül van (tehát cirka ennyi a hasznuk-ennyi sincs persze de nem részletezném).

    De ha belegondolsz, hogy a fosszar X márkát ami recseg ropog megkapod 60-ért, és úgy hogy azon 400% hasznuk van eleve, hát nem tudom melyik a szimpatikusabb megoldás.