MTI

Indiában több a mobiltelefon, mint az illemhely

Indiában több a mobiltelefon, mint a WC, derült ki egy New Yorkban közzétett ENSZ-jelentésből.

A dokumentum szerint a világ második legnépesebb országában csak 366 millió embernek, vagyis a lakosság 31 százalékának adatik meg, hogy illemhelyet használjon. A nyilvántartott mobiltelefonok száma viszont jóval magasabb, 545 millió, ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy sok indiainak két, három vagy akár több készüléke van. Indiában robbanásszerűen ugrott meg a mobiltelefon-használat: 2000 januárjában az indai lakosság mindössze 0,35 százalékának volt mobiltelefonja, most pedig 45. "Keserű irónia, India olyan tehetős, hogy lakossága felének van mobiltelefonja, de sokakat még az a legalapvetőbb dolog és méltóság sem illet meg, hogy vécét használhasson" - hangsúlyozta Zafar Adeel, az ENSZ Egyetem illetékese.

Világszerte 1,1 milliárd ember végzi szükségét a szabadban az ENSZ adatai szerint. A világszervezet "millenniumi fejlesztési céljai" között a tagállamok 2000-ben azt is elhatározták, hogy 15 éven belül felére csökkentik azoknak az embereknek a számát, akik nem jutnak hozzá az elemi higiéniai létesítményekhez. "Úgy tűnik, hogy Indiában inkább az egymilliárd mobiltelefont érjük el, mintsem a célunkat" - olvasható a jelentésben, amely szerint egy WC mintegy 300 dollárba (körülbelül 58 ezer forintba) kerülne. Világszerte 358 milliárd dollárt kellene költeni ahhoz, hogy a millenniumi cél teljesüljön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegi90 #3
    Címen röhögtem.
  • WilliamMcKinley #2
    van hely ahol több mobil van mint ember ez wc-vel nem valószínű. még itt is van ház ahol a folyosó végén van csak wc vagy kertben budi, nem hiszem hogy Indiában olyat nem képesek építeni, apa fia egy nap alatt megépítik vidéken, városban meg nem hiszem hogy főút sarkára tolják
  • bippo #1
    Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, de a 'több a mobiltelefon, mint az illemhely' tézis itt is megállná a helyét. Egy lakásban 1-2 wc van, míg mobilból fejenként van 1-2.