Berta Sándor

Internetes igazolványt kap minden svájci

Az alpesi ország idén májustól vezeti be az új SuisseID nevű online igazolvány-rendszert.

A SuisseID-nek köszönhetően Svájc végleg belép a digitális korszakba. Idén május elsejétől ugyanis bármely svájci állampolgár igényelheti az új igazolványt, amelynek segítségével biztonságosan vásárolhat az interneten, igazolhatja magukat a különböző szolgáltatások használatakor, elkészítheti az online adóbevallását vagy befizetheti a különböző hatósági büntetéseit. Emellett az igazolvánnyal igénybe vehetők az internetes banki szolgáltatások, de felhasználható az illető azonosítására a magán és az üzleti jellegű online kommunikációban is.

Christian Weber, a svájci gazdasági minisztérium projektfelelőse elmondta, hogy várhatóan az idei év végéig kereken 250 000 állampolgár igényeli majd az új igazolványt. Az állam szintén 2010 végéig támogatja a programot. Ugyan pontos információk nincsenek, de kiszivárgott adatok alapján a támogatás eléri a személyenkénti 60-65 svájci frankot. Ez az összeg elég a 3 évre érvényes azonosítókkal kapcsolatos költségek felének a fedezésére.

"Jelenleg egy paradigmaváltás zajlik, ami a reális gazdaságból indul ki és a virtuális gazdaságba tart. Az erősödő internetes bűnözés miatt fontossá vált egy biztonságos azonosító, amellyel az emberek egyértelműen igazolhatják magukat mások előtt. A rendszert úgy alkottuk meg, hogy ne adjon tovább személyes adatokat. Amennyiben szükség lenne mondjuk a születési időpontomra, akkor az adott platformnak külön kérheti, hogy hozzáférhessen az ezen információkat tároló biztonsági szerverhez" - közölte Weber."

A szerver tárolja az egyes állampolgárok nevét, születési időpontját és helyét, valamint más fontos személyes adatait. Emellett megőrizhetők más fontos információk is, például egy szövetségi tagsági szám. Éppen ezért ez a szolgáltatás hasznos lehet az állattartóknak, az orvosoknak vagy éppen az ügyvédeknek is. A SuisseID azonban nem csak igazolványként állja meg a helyét, hanem kiválóan beválhat elektronikus aláírásként is, amellyel online szerződéseket, dokumentumokat vagy e-maileket jegyezhet ellen az illető.

A programban részt vesz a svájci posta, a SwissSign, a QuoVadis svájci minősítőszervezet, a Swisscom és a svájci Szövetségi Informatikai és Távközlési Hivatal. A SuisseID egy plasztikkártya vagy egy USB-kulcs lesz, az adatok leolvasásához pedig mindenképpen szükség lesz egy számítógépekhez csatlakoztatható kártyaolvasó készülékre. Minden egyes adattárolót külön PIN-kóddal védenek, hogy így akadályozzák meg az illetéktelen hozzáféréseket és az adatokkal való visszaéléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #3
    jó anyjukat ellenörizzék vele:D
  • andersh #2
    hát ezt is max linux live cd-ről merném használni, de még ott se.
  • Oláh Herkules #1
    ennek is az igazi lényege nem a kényelem, hanem az hogy figyeljék a pénzt, nehogy tenoristák kezébe kerüljön!