Berta Sándor

Szerverfarmokat nyitna a Google Észak-Európában

Az IT-óriás azt tervezi, hogy szerverközpontokat hoz létre a skandináv államokban. A legnagyobb számítógépközpontot a finn Hamina városában található egykori Summa papírgyár központi épületében helyeznék el, de szóba kerültek más, elsősorban skandináv helyszínek is.

A haminai szerverfarm várhatóan idén nyártól működik majd. Ez az üzem Andreas Svenungson, a Google észak-európai kommunikációs igazgatója szerint eleinte bőven képes lesz biztosítani a cég számára a szükséges regionális számítástechnikai erőforrásokat. Később várhatóan Svédországban hoznak majd létre hasonló központokat, ugyanakkor a hasonló megoldásokban gondolkodó Izlandon és Grönlandon nem tervezik a szerverfarmok létesítését.

Tomas Sokolnicki, a svédországi telephely-beruházásokat támogató társaság befektetési tanácsadója úgy nyilatkozott a stockholmi Metro újságnak, hogy a Google további telephelyeket keres, lehetőleg hideg klímájú, valamint biztos áramellátással és jó kommunikációs, illetve infrastrukturális adottságokkal rendelkező országokban. Azonban nem csak a Google érdeklődését keltették fel az új szerverközpontok lehetséges helyszíneiként Svédország, hanem más óriáscégek is élénken érdeklődnek e lehetőségek iránt. Az érdekeltek között van az Apple, a Facebook és a Microsoft is.

A Google a finnországi telephelyen várhatóan 50 embert foglalkoztat majd, akik összesen több ezer szerver munkáját fogják ellenőrizni. A vállalat a papírgyárat 40 millió euróért vásárolta meg a korábbi tulajdonosától, Stora Ensotól. A beruházás összköltsége finn lapértésülések szerint eléri a 200 millió eurót. A cég egyébként más államokban is létrehozna hasonló szerverközpontokat. 2008-ban a felső-ausztriai Kronstorfban vásárolt meg egy 75 hektáros területet. A Google szakértői azóta számos talaj- és vízmintát vettek azért, hogy megtervezhessék egy igazán környezetbarát szerverfarm felépítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #9
    Jogos!

    Egyébként én is szívesebben élnék, dolgoznék Skandináviában, mint a kokacserjét rágcsáló dél-amcsi indiánok között. De lassan hazánkat is odasüllyesztik a gonoszok, ha nem zavarjuk el őket ápr. 11-én. Four eleven! - Az elevenekért! (és a holtakért!)
  • Cat #8
    Nem csak a hőmérséklet számít, hanem az olcsó energia is. Izlandon ez pl. szinte ingyen van, a vulkánok hőjét használják energiatermelésre. Nem mellesleg ez környezetbarát is, amivel jól lehet kampányolni világszerte, divatosan "zöld" lehet a cég.
  • Epikurosz #7
    nem. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen trópusi helyen, a hegyre viszik fel a cuccot, ahol állandóan hűvös van, de az év során minimális a változás.
    De lehet, hogy ilyen hely nincs is.
  • Mcsiv #6
    értem, szóval a -20 fok nem is jó, csak a környezeti 15 fok;)
    Szerinted a szabadban tárolják a szervereket? A szerverek felfűtik maguknak a helyüket, a külső hideg levegővel pedig ezt lehet kompenzálni.
  • Epikurosz #5
    Beh hülye vagyok, ingyen tanácsokat adok egy milliárdos cégnek...
  • Epikurosz #4
    A fűtési és hűtési díjak komoly költséget jelentenek, így igazából olyan hely kellene, ahol egész évben állandó a hőmérséklet, olyan 10-15 fok közötti. A gépeknek ez a legjobb, persze a személyzetnek 20 fok körül kell (Celsius).

    Nos, megmondom én néktek, hol vannak ilyen helyek.
    Nem Skandináviában!

    Ja, és legyen száraz is, ugye???

    Na, kérem szépen, ilyen helyek a trópusokon vannak. amiről biztosan tudok, a bolíviai Cochabamba. "Cochabamba is known as the "City of Eternal Spring" and "The Garden City" due to its spring-like temperatures year round. It is also known as "La Llajta", "town" in Quechua."

    Persze a google hullámos fejlesztői svédek, így érthető, hogy skandináviába kívánkoznak.
  • sathinel #3
    Északi országok így is élen járnak ilyesmiben. Pl gázokat amit az szenyvízből nyernek még buszokban is használják, stb. Ja és jóval kevésbé kell hűteni is a szervereket:D
  • krajcsovszkig #2
    Szerintem fel fogják :)
  • Szefmester #1
    Környezetbarát? Ha majd felhasználják a szerverek hőjét pl fűtésre, vagy energiatermelésre..