MTI

Kínaiak a Google távozási szándékáról

Virágot vittek néhányan az amerikai kereső- és tartalomszolgáltató óriás pekingi központja előtt álló nagy Google installációhoz, mintegy szomorúságuk és búcsújuk kifejezéseként.

A kínaiak egy része sajnálja a gyorsan szárnyra kelt hírt, miszerint a Kínában 2006 óta jelen lévő népszerű vállalkozás távozását fontolgatja. Egy érintett fiatalok körében végzett alkalmi közvélemény-kutatás szerint egyrészt együtt érző véleményeket lehet hallani, másrészt egyikük sem látja esélyét annak, hogy az internetkorlátozás területén a közeljövőben átütő változás állhatna be. Egy huszonéves Csao családnevű fiatalember ugyanakkor értetlenségét fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy a Google miért éppen most - a hekkertámadások nyomán - elégelte meg, hogy szűrnie kell keresőjének tartalmát. A médiában dolgozó fiatalember véleménye szerint a belföldi keresőket, tartalomszolgáltatókat, fórumokat is ellenőrzik, a blogokat figyelik. Ahogyan ő fogalmazott, "a kormány megkötései nem a Google ellen irányulnak". Szerinte a keresőóriás nem fog távozni Kínából, a fenyegetés, csak egy taktikai húzás.


Egy másik megkérdezett lány, aki tolmácsként dolgozik, úgy gondolja: túl azon, hogy szerinte a Google-nak nem jó, ha ott hagyja a kínai piacot, idővel lazulni fog az internetkontroll. Elmondta, ő sem örül annak, hogy például a YouTube-ot és Facebookot is letiltották, de "egyszerűen nincs mit tenni". A kormány más szempontok szerint működik, és "valószínűleg úgy gondolják, hogy a belső biztonság szempontjából a korlátokra szükség van". Egy Cseng nevű fiatal nő úgy vélte, a többség számára nem világos, hogy mi történt és meggyőződése, hogy a kínaiak és a piac "öngyógyító képessége" van annyira erős, hogy megoldja a helyzetet. Ami az internet szabadságát illeti, szerinte ma már mindenről lehet olvasni a világhálón. "Lehet, hogy a kormány számra vannak tabu témák, de nekünk nincsenek" - mondta mosolyogva.

A kínai fórumok, blogok ezrével foglalkoznak a témával. Van olyan vélekedés, miszerint a kínai kormány nem kell, hogy engedményt adjon a Google-nak. De ez az elenyésző kisebbség. A netezők túlnyomó részt érzelemdús bejegyzésekben adnak hangot sajnálkozásuknak; van olyan, aki reménytelennek látja a helyzetet. "Don't leave!", ne menj el, ne hagyj el minket - írják, kérik többen. Van, aki egyenesen azt írja, nem tud létezni a Google szolgáltatásai nélkül. Mások bátornak, kínai szóhasználattal "férfiasan bátornak" nevezik a Google-t.

A kínai sajtóban ugyancsak vitatéma a Google eddigi és jövőben lépése. Lü Pen-fu (Lü Benfu), a kínai tudományos akadémia internet-fejlesztési kutató központjának igazgatója szerint a jelenlegi kötélhúzásnak nem lesz győztese. "A Google távozása pofon lenne a kormány részére, amely amúgy is hosszú ideje a Nyugat támadásainak kereszttüzében áll emberjogi kérdések miatt. A Google meg elveszít egy kiváló lehetőséget arra, hogy megkapaszkodjon a nagy tartalékokkal rendelkező kínai internetpiacon" - véli Lü, utalva arra, hogy Kínában van a világon a legtöbb - a szaktárca becslése szerint 360 millió - internetező.


Egy másik szakértő úgy véli, hogy a Google-t nem vágja majd a földhöz a kínai piac esetleges elvesztése. Cao Csün-po (Cao Junbo) a sanghaji iResearch elemzője szerint a cég 2,1 milliárd jüanos kínai bevétele elenyésző az összbevételéhez képest. Az iResearch adatai szerint az internetes keresők kínai piacán 33,2 százalékos a Google részesedése, míg vezető Baidué 63,1 százalék.

A Google.cn már szerdán hozzáférhetővé tett korábban blokkolt információkat is, és állítólag a két legkeresettebb kifejezés ezen a napon a "Tienanmen" és a "Google elhagyja Kínát" volt. A Google.cn keresőjében ugyancsak nagy számban jelentek meg találatok korábban szűrt témakörökre. Egyelőre nem tudni, hogy a kínai kormány provokációjával is felérő fordulatnak mi lesz - ha lesz - következménye. Mindenesetre a kínai külügyi szóvivő magabiztosságot sugárzott. "Kína szívesen veszi külföldi internetes vállalatok üzleti tevékenységét a területén, ha azok a fennálló törvényekkel összhangban működnek" - mondta Csiang Jü (Jiang Yu) a Google távozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva szokásos tájékoztatóján. Hozzátette, hogy az ország megpróbált kedvező körülményeket teremteni az internet számára. Egyúttal hangsúlyozta: "a kínai törvények tiltják a kiberbűnözést, így a hackertámadásokat is".

A Hszinhua hírügynökség tudósításában ismerteti a Google nyilatkozatát, amely szerint mérlegelik azt a lehetőséget, hogy megszüntetik a Google.cn kereső szolgáltatást. "Büszkék vagyunk a Kínában elért eredményeinkre, jelenleg átgondoljuk döntésünket és bízunk a megoldásban" - idéz a Hszinhua a Google hozzájuk eljuttatott rövid közleményéből, és ismerteti az iResearch Consulting Group felmérését, miszerint a kínai internetes keresők piaca 2009-ben elérte a 7 milliárd jüant, ami megközelítően 1 milliárd dollár. Ebből a harmadik negyedévben a Google részesedése 32,8 százalék volt, míg 63,8 százalékot a hazai Baidu fed le. A Google bejelentése nyomán a Baidu.com részvényei 13,7 százalékkal 439,48 dollárra emelkedtek az amerikai piacon, míg a Google részvényei 1,1 százalékos csökkenés mellett 585,98 dolláros szinten álltak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #24
    Egy próbát megérne... amúgy mi köze ehhez mo-nak?
  • Merces #23
    Sanyix te szétlőhetsz bármit legföljebb az fog megváltozni hogy MO helyén egy szép nagy lyuk lesz.Meg mi az hogy nem vezet senki ? Ne legyé má naiv nem áll jól a jelhez.
  • Sanyix #22
    hol írtam párizst? Amiket felsoroltam a jelenlegi világrendszer, és gazdasági rendszer központjai. Ezek azok a bizonyos tartóoszlopok amit elég kilőni ahhoz hogy az egész épület összedőljön.
    Hogyhogy ki vezetné? Miért kell vezetni? Ha valaki vezet az már gáz, mert úgyis elszáll az agya. Az emberek rájöhetnének mi a szar, és azt újra nem játsszák meg. Akiknek nincs közük a politikához, és a gazdasághoz, az járulékos veszteség (new york-ban meg washingtonban kevés ilyen lenne), vagy te hogy válogatnád ki?
  • eto demerzel #21
    elnezest de van 1 kerdesem: es ki vezetne a bolgod jovo fele az uj tarsadalmat? te? vagy valaki mas? es ha az mas neked nem tetszik akkor nuki-t annak is? es mi van a londonban, parizsban, stb. elo emberekkel akinek semmi kozuk a politikahoz. vagy netan ez olyan "collective punishments"?
  • Griphons #20
    "gyanakkor értetlenségét fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy a Google miért éppen most - a hekkertámadások nyomán - elégelte meg"
    Hát ez kb olyan szitu, mint amikor elmegy vki albérletbe, a házinéni közli, hogy nincs állattartás, nyóckor villanyoltás, számolni fogja a vizet meg a gázt, és a hűtőben csak egy sarkot kapsz. Nagynehezen beleegyezel, mert azért télleg nem kér sokat, de amikor rájössz, hogy távollétedben bemegy a lakrészedbe, zabálja a kajádat, és a te cuccaidat használja, asszem kivág a biztosíték.
    Megértem a google-t. Hagyja is ott azt a genya országot. Az értelmesebb kínai úgyis megtalálja a módját, hogy cenzúrázatlan netet használjon, ha meg nem, akkor jöhet egy második tiennanmen...
  • Sanyix #19
    Leülhetsz egyes! Szerinted mexikóból azért menekülnek el, mert ott kurvára elnyomják őket? (tudod egyáltalán hol van mexikó?) pénzért mennek át, mert a másik oldalon többet kaphatnak, hiszen a pénzügyi rendszer gazdaországa kapja a legtöbbet ;)

    Egyébként lehet megfordul a dolog ha a tenoristaüldözős dolog durvábbá válik. Bár az ott élőknek úgy kimosták az agyát hogy úgyis elhiszik, hogy ha már a rötyin is megfigyelik őket, az is az ő érdekükben van.

    BTW Ügyes fiúk, bejött nekik amit akartak
  • Julius Caesar #18
    Csak a kommunista régiókat lőném szarrá. De észak koreát meghagynám, azon legalább röhögni lehet :D

    És igen, az USAban is elnyomják az embereket. nem véletlen szökdösnek át tömegvel mexikóba az emberek!
  • Justil #17
    A nagy részével csak az a baj, hogy már teljesen el van hülyítve, a fiatalok meg már egészen kicsi koruktól kezdve kapják az arcba a "jót". Persze erről nem ők tehetnek, de akkor is ez van.

    Amit meg mondasz, hát...ok, elképzelhető, de egyáltalán nem vennék rá mérget, hogy jó irányba történne változás :( Sajnos a legtöbb ember nem tud elvonatkoztatni a rendszertől, amiben él, pedig gyökeres változásokra lenne szükség, de az emberek nagy része a változást egy jelenleg nem hatalmon levő párttól, esetleg valami hasonlótól reméli. Az meg se fordul a fejükben, hogy fogjuk meg az egészet, dobjuk ki a kukába, és próbáljuk újragondolni, hogy mit és hogyan is kellene...
    Ráadásul ha az a bizonyos megrogyás hirtelen történik, akkor még k*rva nagy káosz is társulna mellé, akkor aztán végképp nem lenne semmi ésszerűségnek helye :(
  • Sanyix #16
    Nem feltétlen az emberekkel van a baj, legalábbis nem a nagy részével. Viszont ha a gazdasági politikai rendszer megrogyna, nem tudnák erőszakkal megtartani, változások történnének, és lehet hogy jó irányba.
  • Justil #15
    jó hát ez igaz. elég lenne egy jó kis vírus, ami az emberiség úgy 99%-át kiirtja. csak aztán tudod, mi alapján válasszuk ki azt az 1%-ot? :)