MTI

"2010-es hiba" a német bankkártyáknál

A hét eleji húszmillióról harmincmillióra emelkedett a nem, vagy alig használható bankkártyák száma Németországban, a "2010-es hiba" néven elhíresült probléma 240 millió eurós költséget okozhat a bankoknak.

Az üzemzavar elsősorban a Magyarországon kevéssé ismert EC Eurocheque rendszerű betéti kártyákat érinti. A gond az, hogy a kártyákba épített mikrochip nem tudja értelmezni a 2010-es évszámot. A január 1-je óta már harmincmillió betéti és hitelkártyát érintő probléma miatt csak azért nem tört ki tömeghisztéria, mert számos elfogadó helyen a terminálok a kártya fekete mágnesszalagjáról olvassák le az adatokat, és nem a mikrochipről - írta online kiadásában a Die Welt című napilap. Így például az IKEA és az egyebek között a Media Markt és a Saturn áruházláncot üzemeltető Metro üzleteiben továbbra is lehet fizetni az érintett kártyákkal, más helyeken viszont, ahol újabb típusú terminálokat használnak, mérges vásárlókból álló hosszú sorok kígyóznak a pénztáraknál.

"Éppen azokat a kereskedőket sújtja ez a probléma, amelyek a bankok nyomására beruháztak a legkorszerűbb fizetési technológiával működő pénztári berendezésekbe" - mondta Stefan Genth, a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) ügyvezetője. A kártyákat fejlesztő holland Gemalto és az érintett bankok gőzerővel dolgoznak a megoldáson. A lap információi szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy közvetett módon, a bankautomatákon keresztül orvosolják a hibát. Ha sikerül az eljárást kidolgozni, akkor a berendezés automatikusan átprogramozza majd a belehelyezett chipkártyát. Ezzel a módszerrel elkerülhető volna a kártyacsere, ami darabonként 5 és 8 euró közötti összeggel számolva, nagyjából 240 millió eurós költséget okozna a bankoknak.

A konkrét technikai probléma megoldásán túl hatalmas költséget jelenthetnek a kártérítési követelések. "Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mekkora a forgalomkiesés a kártyahiba miatt" - mondta a lapnak a HDE ügyvezetője. A központi hitelbizottság (ZKA), a németországi hitelintézetek érdekképviseleti szervezete közölte: a németországi bankautomatáknál már lehet használni a meghibásodott kártyákat, és a jövő hétre a kártyaadatok leolvasására egyelőre képtelen 200 ezer terminált is átprogramozzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #7
    milyen szép már, hogy 2 karaktert spórolnak a programozók, aztán több millió eurót kaszálnak rajta? :) ez ám az előrelátás :D
  • kvp #6
    "El kéne dönteni akkor, hogy a kártya rossz, vagy a rendszer."

    Mindketto. De ha terminalokat atprogamozzak arra, hogy automatikusan patch-eljek a kartyakat, akkor megoldodhat a dolog.
  • hispan2 #5
    A gond az, hogy a kártyákba épített mikrochip nem tudja értelmezni a 2010-es évszámot.


    ... aztán meg:

    a jövő hétre a kártyaadatok leolvasására egyelőre képtelen 200 ezer terminált is átprogramozzák


    El kéne dönteni akkor, hogy a kártya rossz, vagy a rendszer. Sg Sg...
  • atlagember #4
    Ez a hiba némely magyar bankkártyával is fennáll, csak nem verik nagy dobra a dolgot a bankok.
  • pasi29uk #3
    Fekete kukás zsák teli pénzzel... nem túl elegáns, de sorba sem kell állnod sehol ha jól belemarkolsz ;)
  • lapaleves #2
    jópofa lehet, mert igen sokan mennek nyaralni / síelni ilyenkor. aztán ahogy a reklám sugallja Susanne csak kicsattintja a bikiniből a kártyát a pultra és nem. minden másra ott az eurocard.
  • slickboy #1
    Szopoládé