Berta Sándor

Jótetteket követel pénz helyett egy zsarolóvírus

Az új módszer Indiában bukkant fel.

A Goodwill nevű zsarolóvírust a Cloudsek biztonsági cég fedezte fel és igazán különlegesnek nevezhető, ugyanis az áldozataitól nem pénz átutalását kéri, hanem három jótett végrehajtását és dokumentálását - minderről a Business Insider gazdasági magazin indiai kiadása számolt be. Fertőzés után lekódolja a dokumentumokat, fotókat, videókat, adatbázisokat és minden egyéb fáljt, amihez hozzáfér. A Goodwill áldozatai úgy juthatnak hozzá a zárolt fájljaikat és adattárolóikat feloldó kódhoz, ha különböző jótetteket hajtanak végre. Az utóbbiak között lehet például, ha valaki ruhákat adományoz hajléktalanoknak, meghív szociálisan rászoruló gyerekeket ebédelni, vagy pénzügyi segítséget nyújt olyan személyeknek, akiknek egészségügyi ellátásra van szükségük.

A zsarolóvírust kifejlesztő csoport elvárja, hogy az érintettek fényképezzék le vagy rögzítsék videóra a jótetteiket és a felvételeket töltsék fel a közösségi médiaplatformokra, illetve küldjék el a csoportnak. Emellett egy bejegyzést is nyilvánosságra kell hozniuk a Facebookon vagy az Instagramon, amelyben azt kell írniuk, hogy: "hogyan változtak át barátságos emberré azáltal, hogy a Goodwill nevű zsarolóvírus áldozatai lettek". Amennyiben az áldozatok mindegyik követelést teljesítették, akkor a csoport ígérete alapján, megkapják a teljes kikódoló csomagot, a kódolóeszközt és egy segítséget nyújtó videót, amely lépésről - lépésre végigvezeti őket a kikódolási folyamaton.

A Cloudsek rámutatott, hogy a kártevő miatt átmeneti és tartós adatveszteségek egyaránt bekövetkezhetnek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy valaki teljesítette-e már a meghatározott próbákat és visszakapta-e a zárolt adatait és fájljait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Ugyanúgy börtön a vége, ha elkapják és még csak meg sem szedi magát belőle. Vitatható, hogy mennyi is itt az agyhasználat.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.05.27. 12:40:07
  • Agyturbinikusz #1
    Végre valaki használja az agyát is, több ilyen kell.