SG.hu

Megjelent az új, ingyenes openSUSE

Az openSUSE 11.2 egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza.

Megjelent az openSUSE 11.2, a Novell által támogatott, világméretű projekt keretében fejlesztett közösségi Linux disztribúció legújabb kiadása, amely a software.opensuse.org weboldalról bárki számára ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető. Minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

A Linux térhódítása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre dinamikusabb, amely a hazai fejlesztőket is a linuxos technológiák használatára ösztönzi. Egyre több hazai fejlesztő, felhasználó, és más nyílt forrású projekt tagjai dolgoznak közösen egy cél érdekében: hogy a világ legjobban használható Linux disztribúcióját készítsék el. A hazai openSUSE közösség tevékenysége és eredményei a hu.opensuse.org oldalon követhető nyomon. A közösség tagjai részt vesznek a disztribúció honosításában, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak.

Több hónapos munkájuk eredményeként nyáron elkészült a 630 oldalas openSUSE 11.1 Kézikönyv magyar nyelvű változata, amely eddig csak angol vagy német nyelven volt elérhető. Ez az első olyan nyelvi változat a világon, amelyet kizárólag openSUSE közösség tagjai készítettek el. A kézikönyv szabadon letölthető.

Az új kiadás tartalmazza a KDE grafikus környezet fontos frissítését, a KDE 4.3 verzióját, amely továbbfejlesztett hálózati támogatást, valamint a KDE-platform Firefox és OpenOffice.org programokkal való jobb integrációt nyújt. A népszerű GNOME 2.28-as verziója található a 11.2 verzióban. A nagyon sok újdonság mellett új megjelenést, továbbfejlesztett szoftverfrissítő-alkalmazást, valamint megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. Ezek a fejlesztések rendkívül fontos lépések a 2010-ben megjelenő GNOME 3.0 kiadásához vezető úton. A csomagnak szintén része a GNOME 3.0 előzetes verziója, amely a GNOME Shell technológiára épül.

Ez a kiadás az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza, amelyben számtalan olyan komponens kapott helyet, amely nem része az eredeti OpenOffice.org projektnek. Az OpenOffice.org 3.1.1 egy teljes irodai programcsomag, amely kompatibilitást biztosít a Microsoft Office legújabb verzióival is. Ez a változat számtalan javítást, átdolgozott változáskövetést és csoportmunka-funkciót tartalmaz a Writer szövegszerkesztőben, valamint jelentős fejlesztések találhatók a Draw komponensben is.

Az openSUSE legújabb kiadása különböző típusú telepítési forrásokon keresztül x86 és x86-64 platformokon is elérhető, ingyenes és szabadon terjeszthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • activer #2
    teszt
  • Lost Lont #1
    Hát eddig is ez volt szerintem a legjobb terjesztés (egyszerre ad temérdek, friss lehetőséget, mégsem nézi hülyének az embert), de a 11.2-es új, asztali PC-re kihegyezett kernele (na meg persze a többi újítás is) még fentebb emelte a szintjét (nálam).