SG.hu

Sikeresnek tűnik az előfizetési díj nélküli digitális tévézés

Egyre népszerűbb az előfizetési díj nélküli digitális televízió: robbanásszerű, 63 százalékos növekedés októberben a MinDig TV vételére alkalmas készülékek értékesítését illetően

A legfrissebb értékesítési adatok alapján a DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek eladása az előző hónaphoz képest 63 százalékkal emelkedett októberben. Ezzel párhuzamosan ugyanebben a hónapban ezen készülékek átlagára tovább csökkent. Október végéig már 86 000 darab DVB-T-képes eszköz került értékesítésre, ezáltal a magyar háztartások 2,3 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel. A földfelszíni platformot használó háztartásokkal összehasonlítva fenti arány még kedvezőbb, 10,2 százalék. Fenti trendet erősíti, hogy az Antenna Hungária digitális hálózatának lakossági lefedettsége 10 új digitális műsorszóró telephely elindításával idén decembertől 88 százalékra emelkedik, ezáltal a MinDig TV szolgáltatás minden megyébe eljut.

A legfrissebb értékesítési adatok alapján a MinDig TV szolgáltatás vételére képes készülékek (dekóderek, integrált televíziók, PCI és USB kártyák és stickek) eladása a szeptemberi 50 százalékos bővülést követően októberben további 63 százalékkal emelkedett. A DVB-T MPEG-4 dekóderek átlagára 5, az ilyen tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékek átlagára pedig 3 százalékkal csökkent októberben. Tavaly decemberi adatokkal összehasonlítva - amikor a MinDig TV szolgáltatás elindult - a dekóderek átlagára 55 százalékkal csökkent.

Október végéig már 86 000 darab DVB-T-képes eszköz került értékesítésre, ezáltal a magyar háztartások 2,3 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel, ezek többsége HD-ready vagy full-HD integrált televíziókészülék. A földfelszíni platformot használó háztartásokkal összehasonlítva fenti arány még kedvezőbb, 10,2 százalék. A GfK DVB-T képes eszközök európai értékesítési adatai alapján e készülékek penetrációjának növekedését az összes földfelszíni platformot használó háztartással összevetve hazánk az élbolyban található. A magyar adat jóval magasabb, mint néhány más régiós országé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lambda5 #1
    Ez mind szép, de arról nincs semmilyen statisztika, hogy a megvásárolt készülékek mekkora hányada van rákapcsolva a DVB-T rendszerre... (Antenna)
    Az ismerettségi körömben több ilyen készülék is van, de mindegyik a kábeltévét rendszert használja.