SG.hu

A magyar közönségnek még túl okos az okostévé

A magyar lakosság körében végzett kutatást a FilmBox Magyaroszág, amelyben az újhullámos tévézési szokásokra helyezte a fókuszt. A nem reprezentatív felmérésből kiderül, milyen eszközöket használunk Magyarországon tartalomfogyasztásra és tudják-e magyarok mi mindenre jó az okostévé? Az eredmények rámutattak arra is, hogy a fiatalabb generáció már egyre nyitottabb az eredeti nyelvű tartalmakra is.

Több mint 120 fő részvételével végzett kutatást a FilmBox Magyarországon. A kérdőívet a csatorna hazai Facebook oldalán tették közzé, ezért túlnyomórészt olyan felhasználók töltötték ki, akik napi szinten használnak több, az internetre is csatlakoztatható eszközt. A válaszokból kiderül, hogy új trend van kibontakozóban a lineáris tartalomfogyasztás piacán nem csak a filmnézéssel töltött időt illetően, de az eszközök megválasztásával és a nyelvi preferenciákkal kapcsolatban is.

Eddig az volt az általános vélekedés, hogy folyamatosan nő a televíziózással töltött idő a lakosság körében, de most úgy néz ki, hogy ez a tendencia változóban van. A felmérés résztvevőinek 55%-a kevesebb, mint 3 órát tölt a TV csatornák által kínált műsorok nézésével, és egyre többen vannak azok is, akik egyáltalán nem néznek televíziót. Ráadásul az utóbbi csoportba túlnyomó részt (32%) a fiatal korosztályhoz tartozó, 18-29 év közötti válaszadók tartoznak.

Joggal merül fel a gyanú, hogy a fiatal generáció szokásainak köszönhetően merőben megváltoztak a tartalom- és információfogyasztási trendek. Ma már párhuzamosan több eszköz is használható ezekre a célokra, és a válaszadók többsége él is a lehetőséggel. A kérdőívet kitöltők jelentős része már tipikus ’multiscreen fogyasztó’, azaz egy időben néznek sorozatot a laptopon, chatelnek a barátaikkal az okostelefonjukon és figyelik a közösségi portálokat a táblagépen.

Abban mégis van némi eltérés, hogy melyik korosztály milyen eszközön preferálja a klasszikus filmezést. A 30 év felettiek nagyobb arányban használnak táblagépet tévéműsorok, filmek nézésére, mint a fiatalabbak, akik még mindig inkább az asztali számítógépet vagy az okostelefont részesítik előnyben. A laptopot viszont jellemzően azok választották, akik naponta átlagosan 3-8 órát, vagy 8 óránál több időt töltenek sorozat- és filmnézéssel.

A felmérésből kiderült, hogy a magyar háztartások többségében (64%) még nem található meg az okostévé, és akiknek van, azok sem ismerik teljességében az eszköz nyújtotta funkciókat. Leggyakrabban filmrögzítésre használják vagy interneteznek rajta, de azon belül is a YouTube applikáció a legnépszerűbb. Pedig számos lehetőség van még ezeken kívül is, pédául az internet segítségével elérhető videótárak, amelyek közül már több is ismert a magyar háztartásokban. A legtöbben a Netflixet jelölték meg, mint olyan online videótárat, ami ismerősen cseng számukra, de harmadik helyen végzett a FilmBox Live, a FilmBox saját VoD szolgáltatása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Norberto #4
    Szerintem meg túl gagyik az okos TV-k. DLNA-n kívül nincs bennük egy értelmes funkció, nem is beszélve a szar kezelőfelületről.
  • kvp #3
    A samsung meglepo modon ilyet is gyart. Sima 120 centis fullhd monitor hdmi bemenettel es beepitett hangszorokkal, ajandek infrataviranyitos analog es digitalis tunerral. Az okossaga az automatikus csatornabeallitasban es a teletext kezeleseben merul ki, cserebe viszont brutto 100 ezer forint. :-)

    Egyebkent okosteve jellemzoen azoknak kell akinel okosabb a tv es nem tudnanak egy altalanos szamitogepet (pc, androidos telefon vagy medialejatszo) rendesen kezelni. Sok haztartasban igazabol sima tv-t akartak venni, de nem talaltak ezert lett okos, de semmi szukseg a tudasara.
  • barret #2
    Abszolút nem nézek tv-t! Akkor milyen pluszt kapok az okos tv-től?
    Nekem egy olcsó buta monitor kell,féláron. Vegyék ki a sok drága "okos"
    elektronikát,és megveszem:) 2-3 Hdmi csatlakozó,bemenet választó,esetleg
    hangszóró. Ha ez teljesül,veszek egyet :) A többi szar nem kell bele.
  • takysoft #1
    Az okostévék túl vannak árazva. Nem érdemes ilyenre költeni.
    Egy TV-n HDMI csatlakozó legyen, a többit megoldom. Rá lehet dugni:
    -számítógépet (nem részletezem)
    -médialejátszót, ami sokkal kevesebb pénzért sokkal okosabb, mint az okostévé... arról nem is beszélve, hogy nem marad el a szoftvertámogatás fél év után.
    -HDMI számítógépet. Bár pici és kicsit overkill szerintem, de a jövőben komoly piaca lehet.
    -HDMI stick-et. Ez a legolcsóbb megoldás, párezer forintért felokosítható egy TV. Legismertebb talán a Chromecast. De nekem az EzCast (kínai alternatíva) is nagyon bejött. Hátránya, hogy ehhez még kell pluszban egy okostelefon.
    De akinek okostévé kell, annak jelelmzően ilyesmi már van...
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2016.04.05. 11:14:11