Napi Online

Egyre kifinomultabbak az ATM-csalók

A kártyaadatok megszerzésének régi-új módszere tűnt fel az elmúlt hetekben Magyarországon: a kártyaadatokat egy, a kártyaolvasó elé helyezett szkenneren keresztül szerzik meg a tolvajok, kihasználva, hogy az egyszerű felhasználó nem túl figyelmes az automatánál.

Korábban a nyílások elé nem szkennert, hanem egy kis tartót helyeztek, amely nem az adatot, hanem magát a kártyát "szerezte" meg. Ráadásul két hete az egyik belvárosi atm-nél a klónozó rész mellett egy kis kamerát is találtak a rendőrök, amely a billentyűzetet vette, ezáltal a pin-kód is megszerezhetővé vált.Ahogy azt az MKB-nál elmondták, fizikailag a kártyaelfogadó nyílás speciális, profilos kialakításával, illetve a szakaszolt kártyabeolvasással lehet védekezni a technika ellen. A K&H az atm-ek fizikai védelme során a kártyaolvasó nyílás elé felhelyezett biztonsági csőrt említették.A K&H és az Erste ezzel a csőrrel szerelte fel atm-jeit.

Kelemen Tamás, a Citibank liability product managere szerint a fizikai védelem mellett a szoftveres védelem része lehet a szakaszolt behúzás mellett a kártyarezegtetés, ami jelentősen megnehezíti az adatok leolvasását.A lapunknak válaszoló pénzintézetek egyöntetűen állították, hogy napjában többször ellenőrzik atm-jeiket, ám emellett fontosnak tartják azt is, hogy az ügyfelek minden esetben győződjenek meg arról, hogy az automatákon nincs-e valami szokatlan, mielőtt a tranzakciókhoz kezdenének.

Ugyancsak fontos, hogy a pin-kódot úgy üssük be, hogy közben takarjuk a billentyűzetet - nem csupán a mögöttünk álló elől.Óvatosan a beengedő kapuknál isAz adatlopások másik válfajában a bankok 24 órás zónájába beengedő kapuk vannak kitéve veszélynek. Az ajtó nyitásához rendszerint egy kártyát kell lehúzni és ez a veszélyforrás. A lapunknak válaszoló pénzintézetek közül egyedül az Erste jelezte: náluk a 24 órás zónák nem beléptetővel ellátottak.

A Raiffeisennél arról számoltak be, hogy a kártyaolvasós beengedő kapuk révén elkövetett visszaélések aránya csekély, de a kísérletek száma növekszik. A bank folyamatosan vizsgálja a kártyaolvasós beengedő kapuk indokoltságát, nem tartják kizártnak, hogy idővel leszerelik az olvasókat. A CIB - bár értesült más bankok ilyen irányú terveiről - még nem latolgatja a beléptetők leszerelését.

A Citibank és az UniCredit azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy más kártyát használjanak a bejutáshoz, mint a készpénzfelvételhez. Érdemes olyan plasztikot használni a belépéshez, amelynek használata minden tranzakciónál pin-kódot követel. Fontos tudni: a beengedő kapuk sohasem kérnek pin-kódot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #4
    Mit? A kártya adatait zsebedből? Persze ha igazán alapos akart volna lenni a cikkíró, akkor beszúr egy képet, hogy neszebazeg, ezt figyeld, ha ilyen van a nyílásban, ne dugd bele a kártyát, hanem hívd a terminálon látható telefonszámot...
  • zyppy #3
    már nem ifával rántják ki?
  • Viet #2
    Sok paraszt , aki ilyet csinál csak 1 -szer megérdemelné hogy élete végéig lecsukják.
  • archelf #1
    Tényleg nem friss módszer, már kb 3-4 éve is láttam ilyet élőben...

    "A lapunknak válaszoló pénzintézetek közül egyedül az Erste jelezte: náluk a 24 órás zónák nem beléptetővel ellátottak." - kivéve, ahol közös banki 24 órás terület van.

    AE