MTI

Boldogságmérő került a Facebookra

Megmondja a Facebook, hogy mennyire boldogok az emberek, pontosabban a közösségi portál amerikai felhasználói.

Az Össznemzeti Boldogsági Index (Gross National Happines, GNH) a Facebook-használók üzeneteiből számítja ki, hogy az Egyesült Államok lakossága éppen milyen kedvében jár. A közösségi portál üzemeltetői pszichológusokkal közösen osztályozták a több mint 300 millió felhasználó hangulatjelentésében található pozitív és negatív jelentésű szavakat.

A naponta megadható hangulatjelentésben olyan pozitív töltésű szavakat, kifejezéseket elemeztek, mint például a boldog, a juhé és a tök jó, továbbá olyan rosszkedvet sugalló szavakat, mint a szomorú, a kétségbeesett vagy a siralmas. Ezek alapján az Egyesült Államok lakosainak legboldogabb napjai általában ünnepekre esnek, de Barack Obama novemberi választási győzelme alkalmából is kétszeresére emelkedett a Facebook boldogság-indexe.

A GNH történelmében az eddigi legszomorúbb napot az ázsiai tőzsde 2008. január 22-i összeomlása és Heath Ledger ausztrál származású színész gyógyszer-túladagolás miatt bekövetkezett halála váltotta ki. A Facebookra bejelentkezettek legsötétebb napja az idén Michael Jackson halálhírével következett be - közölte Adam Kramer, a közösségi portál adatkezeléssel foglalkozó munkatársa. A boldogságmérő egyelőre csak az angol felületre bejelentkezettek érzelmeit elemzi, további nyelvek hozzáadásával azonban hamarosan más országok kedélyállapota is mérhetővé válik - tette hozzá Kramer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #3
    "Tök jó, most mind meghalunk..:/"-> +1 boldogság!
  • willard #2
    Ha lenne ilyen az iwiwen, nálunk nyilván Zámbó Jimmy halála lett volna a legszomorúbb nap.
  • Lost Lont #1
    "Wazzzeeeeeeeee!"
    Na ez most erősen pozitív, vagy erősen negatív hozzászólás volt? :)