Gyurkity Péter

nVidia: nem fontos a DirectX 11

Az nVidia megindokolta, hogy miért nem rohannak előre a DirectX 11 technológiát támogató grafikus chipek terveinek közlésével - szerintük nem ez a platform viszi majd előre a szegmenst.

A pénzügyi elemzőknek megtartott konferencián a cég illetékesei elmondták, hogy egyáltalán nem tartják fontosnak a DirectX 11 technológia várható hatását, ez ugyanis közel sem viszi majd annyival előre a piacot, nem hajtja majd fel az új fejlesztések iránti keresletet, mint elődei. A hangsúly ehelyett az általános célú számításokra is használható grafikus vezérlőkön, illetve az ezt lehetővé tévő szoftveres megoldásokon lesz, így inkább saját fejlesztésükre koncentrálnak.

A cég vezetőnek meggyőződése, hogy a különleges, minden eddiginél látványosabb grafikai elemek és effektek megjelenése, valamint a lóerő puszta növelése helyett a hibrid felhasználás kapja a főszerepet az elkövetkező időszakban, így érdemesebb az ez utóbbit lehetővé tévő platformokon dolgozni. A GPGPU-technológia már nagyjából készen áll, így a jövőben a cég az olyan saját megoldásokra helyezné a hangsúlyt, mint amilyen a CUDA, a Stereo 3D Vision, illetve a PhysX. Eszerint a grafikus vezérlők piacán valami olyasmi menne végbe, mint ami a központi processzorok terén kezdődött több évvel ezelőtt, amikor az AMD kijelentette, hogy az órajel-versenynek többé nincs értelme.

Más kérdés, hogy az nVidia bajban van, hiszen míg az ATI már csaknem készen áll a Radeon HD 5000 sorozat első, egyben legerősebb példányainak piacra dobásával (DirectX 11 támogatással), addig ők a maguk részéről még nem közölték részletes terveiket. A GT300 nyilván készülőben van, de arról még megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is várhatunk a cég következő generációjától. Nem csoda, hogy többek szerint az nVidia elveszítette vezető szerepét, immár az ATI/AMD kezdeményezhet, és ők egy sikeres rajttal komoly előnyre tehetnek szert a botladozó riválissal szemben.

Ebből a szempontból mindenképpen érdekes a DailyTech összeállítása, amely viszont éppen a vizuális élményre helyezi a hangsúlyt a DirectX 11 érkezésével kapcsolatban - kiemelve, hogy a Windows 95 óta minden egyes családtag egy új változattal jelent meg, elsősorban a játékosok éhségére építve. Meglátjuk, hogy a Windows 7 elődeihez hasonlóan felhajtó erőként jelenik-e majd meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #107
    De támogatja 2 sempron is, fail.
    AM2 prociknál nincs is F és G típustól lejjebb, mivel az azelőttiek 939-esek, ergo minden am2-es nem sempron támogatja, előtte meg azért nem mind, mert nem is létezett még a technológia... ez is fail.
    Tehát amióta ki lett fejlesztve csak a legalsó ultraolcsó kategóriában van olyan hogy "ki-ki hagyogatott procikat a "jóból""... van a zsintelnél a qx-ek ultraolcsó kategóriába tartoznak? :D
    Legalább a wikipédiát normálisan tudnád értelmezni te szerencsétlen.
  • cateran #106
    Másik nyomoronc..A Sempronok pl. nem támogatják a dolgot (ha már olcsóbb procikról beszélünk)amúgy meg az AM2 sorozattól,azon belül pedig az A64 és A64x2 F és G tipusoktól felfele....
    Úgyhogy mind2 cég ki-ki hagyott procikat a "jóból"
  • Sanyix #105
    "futtatásához szükséges méregdrágra 2magos+HW virtualizációs processzorral csak azért, hogy az egyébként csóró, olcsó"

    Még jó hogy az én 1 éve méregdrága 11k-ért vett 4400+-os x2-m tud hardveres virtualizációt.

    Nem a zsintelből kell kiindulni, amd nem tiltogatja a virtualizációt még a legolcsóbb processzoraiban sem, csak a zsintel.
  • scarabeus86 #104
    Az én procim sem támogatja a virtualizációt, de megvagyok nélküle. Viszont a virtual pc 2007 simán fut a gépemen, ingyenes, érdemes kipróbálnod, hamár ennyire nyomulni akarsz ezzel.
  • scarabeus86 #103
    ratatata: haladni kell a korral, akinek nincs pénze új hardverre, az ne a win 7-et szidja, hogy milyen nagy a gépigénye, inkább csendben lapuljon a régi gépén a crackelt Xp-vel.

    a cikk témára visszatérve: életemben nem használtam még dx10-es játékot, szal engem különösebben nem izgat ez, továbbra is maradok az nVidiánál.
  • Molnibalage #102
    Az XP szar dumát szerintem meg te felejtsed el. XP SP2 után soha nem volt kékhalálom, csak hardverhiba esetén. A hiba talán a userban van.
  • Grifidos #101
    Ne etessétek a trollt, már így is ide szokott...
  • Szefmester #100
    ratatatatatatattata.. hogy lehet az hogy a csodás soselinuxra képtelenség egy ati drivert feltelepíteni pár kattintásból? valóságos David Copperfildes bűvészshow kellett ahhoz hogy eljussak addig hogy települ.. majd kezdhettem a linux installt előről mert a sose drivere hulladék volt.. Értem én hogy az Ati hibája a hiányos drivertámogatás, de mégis hogy lehet az hogy egyes disztribeken működő csomagok vannak? Egyszerűen nem értem hogy az ultimét linuxod nem kompatibilis egy másik ultimét linuxal, és hogy lehet az a linuxosok rühhelik a saját disztribükön kívül az összes másikat.. Felraktam a sosét itthonra, lenzéett az összes ubuntus, redhatos, és tököm tudja még miféle linuxal rendelkező emberke, ahogyan a winfososok is... Szóval a linuxosoknak egyetlen egy közös tulajdonsága van: Rühellenek minden más Oprendszert ami nem az Ő telefonteljesítményű gépükön csinál fullHD-s 3D-s látványt kínáló Crysys-t 3xos windowz emuláció alatt normál FPS-el..

    szánalmas ember vagy ratyitya... megpróbáltam a te szinteden elmondani a gondolataimat, de nem tudom mennyire sikerlt.. lehet csak annyira voltam érthető mint te szoktál..
  • narumon #99
    Szerintem azok az emberek boldogok lesznek, hogy nem állsz velük szóba. Mindenkinek jobb lesz így hidd el.
  • narumon #98
    "ha mondanátok akárcsak egyetlen okot is amiért többek közt az ide látogatók nagytöbbsége feltelepíteNÉ akkor már régen nem nyomnám itt az igét, hanem odábbállnék pl. egy Linux fórumra"

    Oké, itt egy ok. Jobb szebb mint az XP és stabilabb. Na mostmár húzhatsz a linux forumra.