Berta Sándor

Csökkentené a mobilinternet-árakat az EU

Az Európai Unió egyáltalán nem tartja jónak a mobilinternetezés jelenlegi helyzetét. A szervezet szeretné tovább mérsékelni a mobilinternetezési díjakat és ezért kész harcot indítani a szolgáltatókkal szemben.


Neelie Kroes
Az EU rendkívül elszántnak tűnik és akár arra is hajlandó, hogy a telekom cégek számára maximalizált mobilinternetezési tarifákat határozzon meg. Ezenkívül a társaságokat köteleznék arra is, hogy megnyissák mobilinternet-hálózataikat a kisebb cégek előtt. A kezdeményezés ötletgazdája és legnagyobb támogatója Neelie Kroes digitális menetrendért felelős európai uniós biztos, aki közel sem elégedett a jelenlegi mobilinternetezési díjakkal. Egy európai uniós tervezet alapján a Deutsche Telekom, a Vodafone vagy éppen a Telefónica kénytelen lesz szembenézni az új szabályozással és azt alkalmazni.

Az elképzelések szerint jövő nyártól egy megabájt mobil hálózatban továbbított adat után legfeljebb 90 centet kérhetnek majd el a szolgáltatók, 2014-ben pedig ez az összeg 50 centre csökkenne. Mindez rendkívül nagy mértékű ármérséklődést jelentene, hiszen jelenleg átlagosan 2,5 euróba kerül egy megabájt adat mobil hálózatban való továbbítása. Kroes a tervezetet június 22-én akarja bemutatni.

A piac meghatározó szereplői érthetően aggódnak az elképzelés miatt, de kérdéses, hogy hajlandók-e szembeszállni az Európai Unió mellett kisebb konkurenseikkel, valamint saját ügyfeleikkel is. A mostani mobilinternetezési árak ugyanis finoman szólva sem vonzók az előfizetők számára, ráadásul a kínált konstrukciók többsége nem biztosít megfelelő adatforgalmazási keretet. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy jelenleg az EU-ban nincsenek maximalizálva vagy rögzítve a végfelhasználói árak. Ugyan a legnagyobb piaci szereplők maguk között megabájtonként 80 centben maximalizálták a díjakat, de ez a gyakorlatban közel sem ennyi.

Kroes korábban többször bírálta a mobil cégek árpolitikáját. Többek között kijelentette: szabályosan frusztrálja az, hogy a roaming-szolgáltatásoknál nincs árverseny. A Vodafone, a Telefónica, a Deutsche Telekom és a többi nagy szolgáltató erre némileg csökkentette a roamingárait, de a mobilinternetezési díjak továbbra is magasak maradtak. Ezt is figyelembe véve a cégek erről a bevételi forrásról várhatóan már nem mondanak le majd könnyen.

Az európai uniós biztos három szakaszban a roamingdíjakat is mérsékelné és azok 2014-re percenként legfeljebb 24 centet tehetnének ki. (Most a díj 39 cent percenként.) A fogadott beszélgetések roamingdíja pedig - a jelenlegi 11 cent helyett - maximum 10 cent lehet majd. Amennyiben sikerül megvalósítani az árcsökkentést, úgy minden bizonnyal rövid időn belül jelentős mértékben megnő majd a mobilinternet-előfizetők száma. Hazánkban április végén 1,4 millió mobilinternet-előfizetőt regisztráltak. Ez százezerrel több a márciusban mértnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #9
    Adatroamingra vonatkozik.

    A cikk vége pedig a beszédroamingra.
  • smv #8
    Én a vodánál használok 2000 ft -ért 500 megás mobilnetet, de 200-300 megánál többet eddig még nem sikerült leneteznem :(
  • qetuol #7
    megkérdezhetem mire használsz másfél gigát havonta? csak érdekel. merthogy én sehogy nem tudom átlépni az 500 megát, pedig 1 giga van előfizetve (megjegyzem, 7 euróért, tehát a 90 cent per mega ugyancsak szürreális)
  • Ferrer #6
    Ma MO-n melyik az a szolgáltató, amelyiknél a legkedvezőbben lehet kijönni mobilnettel?
  • Gerygrey #5
    "jelenleg átlagosan 2,5 euróba kerül egy megabájt adat mobil hálózatban való továbbítása"

    Vagyis egy giga 2500 Euro, ami 700.000 Ft???? Nem gigabájt akarna az lenni az a megabájt? Vagy ez roamingra vonatkozik? (Bár a cikk végén ez van: "a roamingdíjakat is mérsékelné" - úgyhogy gyanítom, hogy nem)

    Én 5500 Ft-ot fizetek 5 gigáért a Vodánál, szerintem ez korrekt (bár tudnék örülni, ha 2 gigát kaphatnék mondjuk 3000-ért, telefonon úgyis havi másfél giga körüli adatforgalmat használok el)
  • a_n_d_r_e_w #4
    1000 Ft / 50 MB, van mit csokkenteni, pofatlanok ezek...
  • noland #3
    fent a nő, azért őrült meg mert szakadozik a mobilnete :)
  • noland #2
    Akkor nem kell elhagyni az EU-t, elég nagy h bőven bebarangold. Kérdés, hogy mi valósul meg az árcsökkentésből...
  • mad mind #1
    Amúgy sincs jelentősége. Európában tényleg csökkentették az áraikat valamennyire, de amint elhagyod az EU-t már 1000 forint/perc a roaming és 250 forint/100KB az adatforgalom.