Berta Sándor

Online hivatalt nyit az osztrák posta

Miközben az osztrák állami posta országszerte 300 kirendeltségét szünteti meg, más területeken fejleszteni szeretne. Az egyik ilyen területnek számítanak az online szolgáltatások.

Ausztriában idén ősszel egy magáncég és az állami posta (ÖP) is virtuális postahivatalt nyit. A vállalat egyértelműen kiállt az internet, mint a jövő levélkézbesítési lehetőségeinek leginkább megfelelő rendszer mellett. Ezt bizonyítja, hogy idén szeptembertől bárki online is megkaphatja a leveleit és más küldeményeit, természetesen díjfizetés ellenében. Az ÖP első lépésként 40 százalékos tulajdonrészt szerzett a bécsi Electonic Bill Presentment and Payment (EBPP) nevű szoftverházban, amely korábban a Raiffeisen Informatik száz százalékos tulajdonú leányvállalata volt.

Marc Zimmermann, az állami posta szóvivője nem volt hajlandó elárulni, hogy a cég mennyit fizetett a tulajdonrészért, illetve azt sem, hogy később növelik-e a részesedésüket az EBPP-ben. Mindenesetre azt már korábban sejteni lehetett, hogy a társaság hosszú távra tervez, mivel az EBPP idén májusban elindította a meinbrief.at nevű szolgáltatást, ahol egy levél elküldéséért 92 eurócentet kell fizetniük a felhasználóknak. Az ÖP a 2011. január elsejétől életbe lépő piacliberalizációra készül és előre menekül.

"Egy egyszerűen használható szolgáltatás lesz" - közölte az új szolgáltatással kapcsolatban Ursula Freiseisen, a Raiffeisen Informatik szóvivője. A cél az, hogy az emberek a jövőben az elektronikus polgárkártya nélkül, egy mobil-TAN azonosító segítségével küldhessék el a digitális leveleiket. A kapcsolat nem csak egyszerű, de biztonságos is, mind a feladók, mind az e-mailjeik könnyen azonosíthatók lesznek.

Ausztriában az első online postahivatalt nem az ÖP, hanem Zmary Gharwal és a The Business Kitchen nevű ügynöksége nyitja majd meg szeptember 10-én.
Gharwal az egyszerűségre helyezi a hangsúlyt és 2010-től Németországra is kiterjesztené a rendszert. "Nálunk az ügyfeleknek nem lesz szükségük sem leolvasókészülékekre, sem plasztikkártyákra. A mostaninál jóval egyszerűbb lesz minden" - nyilatkozta a szakember. Minden felhasználó egy betűkből és számokból álló jelszót, illetve egy kódot fog kapni. Ezek segítségével bárhol a világon a böngésző előtt ülve használható lesz a szolgáltatás.

A múlt héten a Német Szövetségi Posta mutatta be új online szolgáltatását. A bejelentések is azt mutatják, hogy az állami cégek igyekeznek új bevételi lehetőségekhez jutni a liberalizáció miatt várhatóan csökkenő piaci forgalmuk ellensúlyozására. Június óta a Svájci Posta is - kérés esetén - a feladott leveleket vagy levelezőlapokat digitális formában elküldi a címzetteknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #1
    Pár gondolat...
    "ahol egy levél elküldéséért 92 eurócentet kell fizetniük a felhasználóknak"
    Én most kemény 0 eurócentért küldöm az emailjeimet...

    "egy mobil-TAN azonosító segítségével küldhessék el a digitális leveleiket"
    Ezt hívják jelszónak...?

    "A kapcsolat nem csak egyszerű, de biztonságos is, mind a feladók, mind az e-mailjeik könnyen azonosíthatók lesznek"
    Hát, ezt kötve hiszem, tekintettel az SMTP hiányosságaira. Vagy X400-at fognak használni? Csodálkoznék.

    "Minden felhasználó egy betűkből és számokból álló jelszót, illetve egy kódot fog kapni. Ezek segítségével bárhol a világon a böngésző előtt ülve használható lesz a szolgáltatás."
    Fantasztikus! Forradalmi újjítás! Elképesztő, hol tart ma már a tudomány...

    De most komolyan, ki fizetne e-mail küldésért? Ekkora lúzereknek nézik ezek a felhasználókat? Nemigazán életképes megoldás szvsz.