Berta Sándor

Havonta egymillió új kártevő jelenik meg

A világhálón található vírusok és kémprogramok száma továbbra is drasztikus mértékben növekszik. Az AV-Test laboratórium havonta több mint egymillió új kártevőt regisztrál, ugyanannyit, mint 2006-ban egész évben.

A jelenségre természetesen más biztonsági cégek, többek között a McAfee munkatársai is felfigyeltek. David Marcus, a McAfee Avert Labs blogjában megerősíti, hogy ők is majdnem annyi új kártevőt fedeztek fel, mint a teljes tavalyi esztendőben. Éppen ezért fontos az új biztonsági megoldások fejlesztése. "Ezt a harcot már csak szimplán a vírusszignatúrákkal nem lehet megnyerni. Ennek ellenére vannak egyes gyártók, akik azt hiszik, hogy a hagyományos vírusszignatúrákra épülő felismerésekkel is elboldogulnak" - jelentette ki Andreas Marx, az AV Test ügyvezetője.

A problémával a legtöbb biztonsági vállalat tisztában van. Amennyiben minden maradna a régiben, úgy egyre nagyobb méretű frissítőállományok készítésére és kibocsájtására lenne szükség, ami egy idő után nem menne. Ezért is keresnek a cégek új védelmi mechanizmusokat. "Sok szolgáltató megpróbálja a gyanús oldalakat eleve blokkolni, hogy azokat a felhasználók már fel se kereshessék" - tette hozzá a szakember.

Gyakori módszer, hogy egyes funkciókat integrálnak a számítási felhők elvén alapuló vírusvédelmi szoftverekbe és egyre nagyobb jelentőségűvé válnak a kártevők viselkedésének felismerésére alapuló rendszerek. "Az új megoldások már az aktuális termékgenerációban is megjelentek, de jövőre megjelenő termékek még szorosabbra húzzák a biztonsági hálót" - nyilatkozta Andreas Marx. Az AV Test ügyvezetője elmondta, hogy az idei esztendő végére a felderített új kártevők száma elérheti a 33 milliót, ami a tavalyi évi mennyiség duplája lenne.

"A magdeburgiak számításaiba egy kártevő többször is belekerülhet" - mondta Toralv Dirro, a McAfee szakértője. Az Avert Labs munkatársai viszont havonta átlagosan 200 000 új vírust és kémprogramot regisztrálnak. Dirro szerint a készítők tonnaszámra fejlesztik az új trójai férgeket. Marx közölte, hogy a legnépszerűbb célpontnak továbbra is a Windows operációs rendszerek számítanak. Az új kártevők 99 százaléka a Windows hibáit igyekszik kihasználni. Ennek ellenére a Mac OS-X használók sem érezhetik magukat teljes biztonságban.

Néhány napja a Sophos jelentéséből az derült ki, hogy a szakemberek naponta 23 000 új fertőzött oldalt fedeznek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #11
    És ezt a HDD led vilogásából megállapította baunty hogy a vírusvédő nélküli gépen nincs vírus.
  • pasi29uk #10
    Minden elismerésem... remélem nem számításteknikát oktatsz

    - Nekem sincs vírusvédelem a gépemen mert olyan tróger vagyok, hogy nem teszek fel. De megtehetem, mert (Ubuntu) linuxon nem hemzsegnek -
  • baunty #9
    Szerintem elég vigyázni a gépre, szal vigyázni kell az oldalakkal.
    2 gépem van, az egyiken kaspersky a másikon még tűzfal sincs.
    A védelem nélküli gép 1x sem volt megfertőzve 8 hónap alatt, a másik minimum 2x meg volt.
  • endyyyy #8
    Én mondjuk fel sem engednék a netre vírusvédelem nélküli gépet. Legalább egy ingyenest rakjanak fel és akkor talán kevesebb lenne a botnet is.
  • B0nFire #7
    Na, ja! Főleg, hogy egyesek hónapok óta tudnak róla, hogy sebezhető a szoftverük, mégsem tettek ellene semmit. Aszondja: tiltsd le a Flasht a böngészőben, míg ki nem adjuk valamikor a hónap végén a hibajavítást. Tudjuk már egy éve, hogy szar, de eddig nem támadtak be a lyukon, azé' nem csináltuk be! Na, ilyenkor mit tegyen a mit sem sejtő gyanútlan user?
  • gergely1991 #6
    "A világhálón található vírusok és kémprogramok száma továbbra is drasztikus mértékben növekszik."
    És ezek egy részét a gyanútlan userek telepítik...
  • Narxis #5
  • gkalcso #4
    Ha megjelenik a 7-es win, az majd visszaszorítja a kártevőket.
  • gkalcso #3
    Gyártás: www.metasploit.com

    Megtalálás: http://wiki.hup.hu/index.php/Honeypot
  • gulyasandras #2
    Valaki világosítson már fel, hogyan gyártanak ennyi vírust? És hogyan tudják mindezt a hatalmas mennyiséget begyűjteni?