Gyurkity Péter

Az idei lesz a legrosszabb év 2001 óta

Legalábbis az IT-szektorban, ahol nyolc év után először csökken majd az éves eredmény globális szinten. Tovább folytatódik az asztali konfigurációk visszaszorulása, míg a noteszgépek és a netbookok nyomulnak előre.

Az iSuppli által most közölt előrejelzésben arról olvashatunk, hogy 2001 után ismét csökkenni fog az IT-ipar éves eredménye. A tavalyi évhez képest 4 százalékkal kevesebb számítógépet szállítanak majd le a gyártók és forgalmazók világszerte, a végső szám pedig 287,3 millió lesz. Ez erős figyelmeztetés egy olyan iparágban, amely igen ritkán kénytelen csökkenésről beszámolni.

Teljesen egyértelmű, hogy a visszaesésben az asztali számítógépek állnak az első helyen, a megszokott tornyok, különálló monitorok és perifériák ugyanis egyre kevésbé népszerűek. Az asztali szegmens fejlesztései 18,1 százalékkal esnek majd vissza a 2008-as eredményhez képest, ezzel egy időben pedig a noteszgépek 12 százalékost bővülést mondhatnak majd magukénak. Egyre többen szeretnének nagyobb mobilitásra szert tenni, ezt pedig a noteszgépekkel és laptopokkal tehetik meg a legkönnyebben. Öröm az ürömben, hogy egyes gyártók, így például a Dell, némileg erősödő keresletről számoltak be, amely mindenképpen jótékony hatással lesz az ágazatra.

A DisplaySearch piackutató cég ezalatt a netbook megoldások előretöréséről számolt be. Saját előrejelzésük szerint ezek a készülékek minden más fejlesztést megelőznek majd idén a növekedésben, ez pedig igen érdekes számokban realizálódhat. A noteszgépek szegmensében 20 százalékos részesedésre tehetnek szert a visszafogott teljesítményű, ám általában olcsóbb megoldások, amelyekből összesen 33 millió darab találhat gazdára az év végéig. Dél-Amerikában 26, az EMEA-régióban pedig 22 százalékos lesz ezen megoldások aránya, a többi kontinensen pedig valamivel alacsonyabb népszerűségre számíthatunk.

A piac általános rossz helyzetében üdítő kivételt jelent az Intel, amely második negyedéves eredményei alapján sokat erősített helyzetén. A várakozásoknál sokkal erősebb jelentésből úgy tűnik, hogy számukra véget ért a válság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grizzly21 #10
    en csak azt latom, hogy az egyetemi levlistak tele vannak allashirdetesek, megkeresnek havonta tobbszor, hogy csinaljak ezt meg azt, es le kell mondanom mert nincs ra idom..
    ha kezdo vagy, akkor elvallalsz olcson munkat, akar egyszerut->fejlodsz, kapcsolatot epitesz, referenciad lesz, es igy mesz elore.
  • roliika #9
    Java ME-ben elég jó vagyok, és viszonylag kevesen értenek hozzá mert rengeteg specifikációt és szabványt is kell hozzá ismerni...mégsem kellek 1 cégnek sem...most a weboldalam rakom össze és oda feltolom a referenciákat.
  • phoenix1 #8
    Az IBM is megválogatja a munkatársait. Csak egy rövid idézet tőlük: "nem alkalmazhatjuk, túl lassan beszél". És ez komoly, milyen kifogás ez? Nem találtam ki ezt megtörtént eset.
  • EroSennin #7
    Mire elvegzed az egyetemet/foiskolat mar 2 ev gyakoralattal kene rendelkezzel, mindig vannak cegek akik az egyetemekkel egyuttmukodve gyakorlatot biztositanak a hallgatoknak. Onnan meg mar egyenes ut egy rendes allas, mar annak aki bulizas helyett tenylegesen csinalt is valamit :D

    Allasinterjukon meg tudni kell kamuzni, kiemelni olyan kepessegeket/tudast ami eppen "trendi". A java es php eseten szerintem eleg nagy tulkinalat alakult ki ezert siman alap tudassal nincs eselyed. Szabad idoben megtanulhatsz valamit amire inkabb kereslet van mint kinalat. Ha viszont tulkinalati piacon akarsz boldogulni akkor sokat szamit mekkora szineszi teljesitmenyt nyujtottal az allasinterju kolonbozo lepcsoin :D Persze ez csak azokra vonatkozik akiknek meg ures a CV-je.
  • Sir Ny #6
    hát, ha nem vesznek fel sehova, el kell kezdened dolgozni ingyért a szabadidődben, hogy azzal reklámozd magad.
  • [HUN]FaTaL #5
    "Ne kezdo java programozo legyel, hanem profi"


    Ha nem veszik fel sehova, mert még kezdő, nehezen válik belőle profi...
  • Szemjuel #4
    ha nem vagy pofátlan akkor ne csodálkozz, hogy nem jutsz sehova! még én is tudom és tapasztalom, pedig csak 20 éves vagyok!!
  • roliika #3
    Ahhoz azért arc is kell. :)
  • grizzly21 #2
    nekem az a velemenyem, hogy aki programoz, es ert a dolgahoz, annak mindig lesz munkaja. Az elejen nehezebb, de ha beindul gyozni is alig lehet. Tele van allashirdetesekkel a net, csak rajtad all, hogy mit tudsz, es hogy hova adod be a jelentkezesed. Ne kezdo java programozo legyel, hanem profi
  • roliika #1
    Nameg az állások...1 éve nem bírok elmenni egy céghez sem kezdő Java programozóként, vagy mobil java (Java ME) programozóként...sem PHP programozóként (Photoshophoz is értek)...mert olyan elvárások vannak a cégek részéről, amit nem lehet teljesíteni...vagy aki tudja teljesíteni azért nem megy el...mert miért dolgozzon itthon 180 ért mikor az angolt elvárják és Angliában 5*-8*ennyit keres.

    Arról nem is beszélve, hogy itthon 1-1 állásra 40-500 jelentkező van.
    És a médiában azt lehet hallani, hogy ez bizony egy jólfizetett hiányszakma. (van akinek biztos az aki közel van a tűzhöz)