MTI

Az orosz DST tovább növeli részesedését a Facebookban

Tovább növeli részesedését a Facebookban az orosz Digital Sky Technologies. A Jurij Milner orosz üzletember érdekeltségi körébe tartozó vállalat a felvásárlással a közösségi oldal 3,5 százalékának tulajdonosa lesz.

Az orosz cég részvényenként 14,77 dollárt fizet egy törzsrészvényért, ami azt jelenti, hogy a Facebook piaci értéke 6,5 milliárd dollár körüli. A Digital Sky Technologies májusban már 200 millió dollár értékben vett Facebook papírokat. Az akkori árfolyam alapján 10 milliárd dollárra volt tehető a közösségi oldal értéke, mert akkor az orosz vállalat több jogot biztosító elsőbbségi részvényt vásárolt. Elemzők szerint a tőkebevonásra valószínűleg a jelenleg már több mint 200 millió regisztrált felhasználót számláló szolgáltatás hatalmas üzemeltetési költségei miatt van szükség.

2007-ben a Microsoft vásárolt 240 millió dollár értékben 1,6 százaléknyi Facebook elsőbbségi részvényt. Ennél az ügyletnél 15 milliárd dollárra tették a közösségi portál értékét. A Digital Sky Technologies az orosz internetes médiapiac meghatározó szereplője. Saját adatai szerint a kontinens orosz nyelvű oldalakon történő látogatásainak 70 százaléka a tulajdonában lévő weboldalakhoz köthető. A Facebook segítségével a cég az európai hirdetési lehetőségek kiaknázását tervezi.

A Facebook piaci értéke jóval meghaladja főbb versenytársaiét, főként a bevételhez viszonyítva. Miközben például a CBS piaci tőkeértéke 4 milliárd dollárra volt tehető tavaly, közel 14 milliárd dolláros forgalom mellett, a Facebook bevétele az idén fogja áttörni az 500 millió dolláros határt, s forgalma 70 százalékos növekedését várja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!