MTI

Börtönbüntetés netes gyűlöletkeltésért Nagy-Britanniában

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek pénteken két férfit Angliában, azzal a váddal, hogy faji gyűlöletkeltésre alkalmas tartalmakat terjesztettek az interneten. A maga nemében ez az első ilyen ítélet Nagy-Britanniában.

A leedsi koronabíróság az 51 éves Simon Sheppardra négy év tíz hónap, a 42 éves Stephen Whittle-re két év négy hónap szabadságvesztést rótt ki. A vád szerint a két elítélt rasszista tartalmú szórólapok nyomtatása és terjesztése mellett hasonló internetes oldalt is fenntartott. A közzétett anyagokon egyebek mellett meggyilkolt zsidókról készült képek, etnikai kisebbségekből gúnyt űző karikatúrák, cikkek voltak láthatók és olvashatók.

Az ügyben az első vizsgálat már öt éve elkezdődött, miután a rendőrségre bejelentés érkezett, hogy Sheppard holokauszttagadó tartalmú - "Mesék a holokauszt-átverésről" címet viselő - szórólapokat juttatott el egy blackpooli zsinagógába. A hatóságok ezután találták meg a fajgyűlöletre uszító internetes honlapot.

A két férfit már tavaly perbe fogták, ám a vádlottaknak még az esküdtszéki határozat előtt sikerült az Egyesült Államokba szökniük, és a Los Angeles-i repülőtéren politikai menedékjogért folyamodtak. A kérvényt azonban az illetékes amerikai bíró elutasította. A leedsi bíróság tanácsvezető bírája a most kiszabott súlyos ítéleteket azzal indokolta, hogy az elkövetett bűncselekmények természetüknél fogva alkalmasak arra súlyos társadalmi károkozásra, különösen egy olyan sokszínű társadalomban, mint Nagy-Britannia.

A brit törvények alapján hét év szabadságvesztés róható ki faji gyűlöletkeltés címén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
  • aaaaa #5
    Azt mikor fogjuk hallani, hogy a magyargyűlöletért elítélnek egy pár nagy nyilvánosság előtt gyűlölködő zsidót ? Pedig vannak szép számmal. "Művészek" ,közszereplők. Aki még nem olvasta Regős Péter versét, olvassa el, csak hogy tudja ,hogyan vélekednek rólunk...
    A törvény csak az egyik oldalt védi. Legyilkolt nem zsidó áldozatok vérén lehet poénkodni büntetlenül.
  • Sanyix #4
    na énis elirtam. Rasszista helyett kirekesztő.
  • Sanyix #3
    fajgyűlölet? A zsidó egy külön faj? Azt hittem az is ember, és úgy tudtam, hogy csak egy rasszista népcsoport, undorító szokásokkal, de ezek szerint akkor nem ember :D
  • FoodLFG #2
    A szórólapos akciójuk már a macska társadalmat is meggyőzte:
    http://www.catsthatlooklikehitler.com/cgi-bin/seigbest.pl



    @SCaine:
    Te már egy jelenség vagy itt a fórumon, óriási. XD
  • SCaine #1
    "meggyilkolt zsidókról" - na úgy már jó.
    Izraelita temető - temetni azt szabad.

    "A hatóságok ezután találták meg a fajgyűlöletre uszító internetes honlapot."

    http://freewebs.com/fedoraxp <- ehhez mit szóltak volna?