Berta Sándor

A Google Earth segítségével szanálnának egy kisvárost

Meglepő, de akár zseniálisnak is nevezhető ötlettel rukkolt elő Thorsten Krüger, az alsó-szászországi Langen polgármestere.

28 millió euró adósság és az évente kifizetendő 1,4 millió euró kamatok komolyan depresszióssá, de akár kreatívvá is tehetnek valakit. Főleg, hogy ha egy település vezetőjéről van szó. Thorsten Krüger, Langen polgármestere igencsak érdekes elképzeléssel állt elő, amivel jócskán meglepte a helyieket. Az alsó-szászországi kisváros első embere azt találta ki, hogy reklámfelületként értékesíthetnék a Google Earth felvételein látható, még szabadon lévő területeket, legyen szó egy szabadon lévő földdarabról vagy egy közintézmény tetejéről. Az így befolyó összegekből pedig feltölthetnék Langen kasszáját és csökkenthetnék az adósságát.

A helyi közigazgatási hivatal azonnal jelezte, hogy az elképzelést a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem lehet megvalósítani, de a polgármester válaszul közölte, hogy mivel a településen mindenki rekord mértékű adósságról beszél, így új utakon kell elindulni. "Milyen lenne, hogy ha a most szabad földeken céglogók jelennének meg? Aki a Google Earth szolgáltatásán keresztül találná meg a városunkat, nem mindennapi márkagyűjteményt csodálhatna meg. Természetesen kifizetnénk az új fotók készítésének költségét" - jelentette ki a városvezető.

Stefan Keuchel, a Google szóvivője a kezdeményezést hallva leszögezte: "Világosan látszik, hogy a városok és a közösségek mennyire kreatívak tudnak lenni. Meg kell jegyeznem ugyanakkor, hogy cégünk nem készít rendelésre felvételeket. Igaz, ilyen jellegű megkereséssel eddig még nem is találkoztunk."

Georg Tiemann, a Crossmedia médiaügynökség hamburgi részlegének munkatársa érdekesnek, de nehezen kivitelezhetőnek nevezte az ötletet. Hasonlóképpen nyilatkozott Rüdiger Straub, a hamburgi Straub & Linardatos PR-ügynökség tulajdonosa. A reklámszakember hozzátette, hogy még ha siker koronázza is a kezdeményezést, - elsősorban a magas költségek miatt - akkor sem számíthat eurómilliós bevételre Krüger és a település. Az egész terv a legoptimistább becslése szerint is legfeljebb 800 000 eurót hozhatna a konyhára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #9
    lehet pont azt az "ingyen reklámot" akarják elkerülni... bemegy a lecsóba valami szép negyedbe... nyócba kilencbe :O
  • bippo #8
    Akkor mégsem teljesen újekeletű az ötlet.
  • Sanyix #7
    CS.N.A.T.K.K!
  • 0Speed0 #6
    Nah így kell hozzáállni.
    Nem úgy, hogy rögtön személyiségi jogok így meg úgy... ezért áll ugye a fotózás (streetview) pesten... komolyan mint a középkorban. Nehogy ingyen reklám legyen a városnak/országnak :-/

    Egyébként itt egy másik szép példa a reklámra: Óriási KFC logo nevadában :D
    KFC Logo

    És egy rövid videó a készültéről:
    video
  • kvp #5
    "Most akkor megmentik, vagy lerombolják?"

    A szanalas kifejezest szoktak az uzletemberek hasznalni a vesztesegesbol, nyeresegesse tetelre, amikor a vagyon haszont nem termelo reszeinek eladasa oldja meg a gondot. Ez vagy sikerul, vagy nem, tobbnyire nem.

    En tudok egy jo peldat az epuleteken elhelyezett reklamokra, tokioban van egy szep nagy logo egy epulet tetejen es mivel a sky bridge kornyeken van az obol partjan, ezert eleg konnyu veletlen ratalalni.

    A palyaudvar es a hid kozott van, remelem ez az url jo lesz:
    http://maps.google.com/maps?ll=35.634297,139.74604&spn=0.003924,0.006856&t=k&z=17
  • yas #4
    Most akkor megmentik, vagy lerombolják?
    Wikipédia
  • Ferrer #3
    Azt olvastam először, hogy "A Google Earth segítségével szállnának meg egy kisvárost" XD
  • B0nFire #2
    Vannak igazán meghökkentő felvételek (kóla logó meg egyebek), de ezekre nem lehet csak úgy véletlenül rátalálni böngészés közben, ahhoz azért elég nagy a Föld.

    Jut eszembe, egyszer letöltöttem valahonnan egy kmz-gyűjteményt, amin ezek a fura helyek voltak (ló, gabonakörök, coca cola-logo, horogkereszt-épület stb.) de már nem tudom hová lett a legutóbbi install óta. Ha valakinek megvan a linkje tegye már fel ide!

    Köszi!
  • ADAMEX9 #1
    Érdekes elképzelés....