MTI

Figyelik a népszerű honlapok szerződési feltételeit

Megalakult a TOSBack.org honlap, amelynek az a feladata, hogy a Facebook, Google és más népszerű honlapok szerződési feltételeit folyamatosan ellenőrizze, ezáltal védve a felhasználókat a veszélyes, vagy káros változtatásoktól.

A TOSBack.org az Electronic Frontier Foundation személyiségi jogokat védő szervezet által létrehozott honlap. Fejlesztői különösen büszkék arra, hogy a szolgáltatási és szerződési feltételekben létrejött változtatásokat pár órás időintervallummal fel tudja dolgozni.

A honlap régi és új szerződési feltételeket egymás mellé rendezi, összehasonlítja ezeket és jelöli a változtatásokat - olvashatjuk a Physorg portálján. Már két tucat honlapot ellenőrzése alá vont a cég, de a jövőben még több hagyományos, vagy internetes bank, televíziós társaság és más cég is számíthat az ellenőrzésekre.

Tim Jones, az Electronic Frontier Foundation technológiai igazgatója azt reméli, hogy ezzel a honlappal a jövőben el lehet majd kerülni az olyan kínos személyiségjogi ügyeket, mint amellyel Facebooknak kellett szembenézni még februárban. A Facebook szerződési feltételeiben való változtatással akkor senki sem foglalkozott, ám hamarosan kitört a botrány, mert az új rendelkezés szerint a felhasználók által feltöltött tartalommal a cég korlátlan ideig rendelkezhetett volna. Végül a Facebook vezetősége azt találta ki, hogy a felhasználók szavazzanak az újabb szerződési feltételekről, amely szerint ők a saját magukról megadott információk birtokosai, és nem a Facebook. Az új szerződést egyöntetűen szavazással elfogadták.

Ugyanakkor Jones szerint a Facebook csak a kivétel, amely erősíti a szabályt, ugyanis a legtöbbször az a jellemző, hogy a honlapok állandóan változtatják a szerződési feltételeiket és erről gyakran még csak nem is szólnak a felhasználóknak. "A szerződési feltételek egyértelműen rendkívül fontosak mind a honlapok, mind a felhasználók számára, hiszen ez szabályozza a kapcsolatrendszerünket minden weblappal. Ugyanakkor szinte senkinek sincs ideje, vagy kedve ezeket végigolvasni" - magyarázta Jones.

A TOSBack.org arra törekszik, hogy a nagyközönség végre megértse: ez igenis nagyon fontos lenne, hiszen ezek a szerződések a felhasználó jogait és lehetőségeit is nagymértékben érintik - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OrdasFarkas #3
    Ezek az igazi jogvédők, nem pedig a RIAA, meg az ASVA, és a hozzájuk hasollók.
  • moikboy #2
    üdvözlöm a kezdeményezésüket!

    Szerintem egyébként nincs az a felhasználó, aki magától elolvasná a szerződési feltételeket.