Berta Sándor

Hamburg - jogi lépések a Google Street View ellen?

Hamarosan per indulhat Németországban a Google ellen. Az eljárás akár a Street View szolgáltatás betiltását is eredményezheti.

Prof. dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos következetes ember. A szakember a legutóbbi, eredménytelenül zárult videokonferencia után bejelentette, hogy jogi eljárást kezdeményez a Google ellen, mivel a konszern továbbra sem hajlandó felismerhetetlenné tenni az eredeti felvételeken a járókelők arcát és az autók rendszámait.

A megbeszélésen Caspar mellett a Google kaliforniai és németországi menedzserei vettek részt. Az internetes óriáscég munkatársainak érvei nem győzték meg az adatvédelmi biztost, aki ezután közölte a döntését. A menedzserek jelezték: bár együttműködésre törekednek, de továbbra sem hajlandók Caspar kérésének eleget tenni. A felsorolt technikai érvek nem állták meg a helyüket, és hamburgi kollégáját időközben teljes támogatásáról biztosította Peter Schaar szövetségi adatvédelmi biztos is.

"A személyes adatok hatékony védelme megköveteli, hogy a Google ne folytathassa a kamerázást. Pont azért, mert az eredeti felvételek az Egyesült Államokba kerülnek, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy később akár más, az eredetitől eltérő célból is felhasználhatják őket. Arra nem látok jogi lehetőséget, hogy magát a kamerázást megtiltsam. Az 1970-es évekből származó német adatvédelmi törvény ugyanis nem biztosít közvetlen beavatkozási lehetőségeket, de kezdeményezhetjük az eredeti anyagok törlését. Ezt mielőbb meg is fogjuk tenni, már folyamatban van a beadvány előkészítése. A kérdést először a tartományi útkezelő hivatalok vizsgálják majd meg. Ők döntik el, hogy megtiltják-e a jövőben a Google számára a városok feltérképezését. A sikertelen megbeszélés ellenére nyitott vagyok a további egyeztetésekre, de készen állok arra is, hogy minden rendelkezésemre álló jogi lehetőséget kihasználjak" - közölte Johannes Caspar.

Thilo Weichert, a Schleswig-holsteini Független Adatvédelmi Központ vezetője szintén bírálta a konszernt, mondván, a tárgyalási készség még önmagában nem jelenti azt, hogy a cég megszegheti a hatályos adatvédelmi előírásokat és semmibe veheti a hatóságokkal szembeni kötelezettségeit.

Johannes Caspar május közepén ultimátumot adott a konszernnek és írásos garanciát kér a személyiségi jogok betartására. A Google ugyan válaszolt a levélre és engedményeket tett, de ez önmagában nem elég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AbyssLord #18
    Már nem azért, de ez hogyan sért bármilyen szeméyiségi jogot? Akkor sértené, ha a kép alá kiírnák, hogy ez meg ez szerepel rajta. De azzal, hogy valaki névtelenül szerepel egy fényképen, attól még nem tudod, hogy ki az, ha csak nem ismered, akkor meg tök mindegy. Vagy az arcod látása is személyiségi jogokat sért? Tehát valakire ránézel, akkor beperelhet, hogy a személyiségi jogait megsértetted, vagy mi?
    Vagy esetleg ha utcán le akarom fényképezni a családomat, akkor meg kéne kérjek mindenkit, hogy huzzon onnan, vagy írjon alá papírt, hogy önként beleegyezett abba, hogy lefényképezhetem? És ha netán elfelejteném, akkor szarrá perelhet, mert megsértettem a személyes jogait?
    Ok, a személyes jogokat kell védeni, de a ló túloldalára azért ne essünk már át.
  • ChaosTeam #17
    Mi is így jártunk velük... Méghogy szabályzat megszegés nagy ló....t. Ha annyira tudnák "mit követett el" az ember, akkor nem sablon levelet küldenének, benne felsorolva vagy 6 lehetőséget, ami "lehet az oka" a letiltásnak... aztán hivatkoznak a szupertitkos szabadalmaztatott technikájukra, ami miatt nem adhatnak ki több infót? Nevetséges... és persze, mert ők a nagy Google, megtehetik, hogy az emberek pénzét lenyúlják, mindenféle nevetséges indokokra hivatkozva.

    Igen lehet "fellebbezni is", a levélre 1 órán belül jön a sablon válasz, miszerint kivizsgálták az ügyet és továbbra is jogosnak tartják a tiltást... Dejó, hogy ennyi idejük van, hogy 1 óra alatt ki is tudják vizsgálni az ember ügyeit.

    Aki fél év alatt szed össze 1 csekkre valót, azt békén hagyják, de az, aki esetleg 1-2 hónap alatt szed össze, azokkal már szívóznak. Igaz magukkal szúrtak ki végsősoron, mivel azóta 1 centet nem kerestek rajtunk....

    ( Mellékesen megjegyzem legtöbb esetben azt a kifogást adják, hogy "érvénytelen kattintás" volt, vagyis az oldal tulajdonosa rákattintott a hirdetésére.... érdekelne egyrészt ők honnan tudják, hogy én kattintok az oldalon - vagyis a tulaj - vagy más. Se cookie se IP alapján nem tudhatják, akkor vajon honnan tudják? - És a mégjobb kérdés, ha tudják és észlelik, miért nem "szűrik" a rendszerben, miért nem veszik ki az adott kattintásokat a statisztikából? .... na ugye. )

    Erről a Street cuccról meg annyit, hogy nem biztos, hogy mindenki örül neki, ha az arcát, vagy autóját viszontlátja az interneten.

  • tenkenorman #16
    sztem az emberek 90% örülne ha viszont látná magát a street view ban, a maradék 10% meg örül mert ki van minden cenzúrázva. Az embereknek joguk van kimenni az utcára. mi azzal a gond ha egy karnyújtásnyira telálható az egész világ? (egy része)
  • Skynet85 #15
    Nem akaork ebbe komolyabban bele folyni, mert GG Fan boyok felvesznek a wanted listára, anyit füznék hozzá, hogy semiylen redirect vagy hot link nem volt a sensre oldalon belül se volt reklámozva, hogy pistike katt ide mert jó lesz, sőt én se katoltam rájuk még véletlenűl sem, ami vszeg bejátszott haverék egymás közt nyomták az oldalt, hogy katt ide meg katt oda, egyébként kb 2,5-3 hónap alatt jött össze a 100 dollár az szerintem reális idő és érdekes modom addig angyon jó voltam amíg kapták utánnam a kesht nmah mid1 a lényeg GG se jobb mint bármelyik másik multi...
  • kvp #14
    Itt az egyetlen gond, hogy a kepeket meg az orszag elhagyasa elott vagy utan dolgozzak fel. Ha nemetorszagban van egy ilyen dontes, akkor a google legyegyszerubb megoldasa az lenne, ha letrehozna belfoldon egy irodat, ahol feldolgozzak a kepeket es utanna vinne ki oket. Igy a nemetek is ellenorizhetnek, hogy minden tiszta es a google-nak sem kellene tovabb vacakolnia, viszont ez penzbe kerul, ezert nem akarjak megtenni.

    A google adsense pedig tobbnyire mukodik, bar ha valaki rovid ido alatt keres vele annyi penzt, hogy a google csekken fizessen, akkor tobbnyire kivizsgaljak, hogy nem atiranyitott forgalomrol van szo. Tehat ha az adott oldal ugy toltodott be, hogy nem a felhasznalo kattintott vagy irt be cimet, hanem redirect vagy script volt, akkor torlik a felhasznalot. Egyebkent meg csekk helyett ott van a bankszamla, arrol nem tudnak penzt visszavenni, viszont a felhasznalo konyebben erheto utol ha torvenyt sertett (magyar, eu-s, amerikai vagy kaliforniai helyi jog szerint).
  • Skynet85 #13
    Jham lehet írtam nekik, azóta is jön a válssz, de persze azt a tudtomra adták, hogy 1nél több levléllel felesleges őket zaklatni, egyszerüen nem nézik meg...

    Ami iagzán felboszant az az, hogy rendeben szerintük csaltam, csak akkor nem akkor kell átbaszni a usert, mint szart a palánkon, amikor ők már levették a sápot a hirdetők után hanem amikor felmerült szerintük a csalás, és
    nem a csekk kiküldése után, de éppen időben ahhoz hogy a csekk verify már negatív legyen, de persze ez tuti véletlen volt...
  • Gery85 #12
    Nem azzal van a gond amit már a google térképeken látsz, hanem,hogy az eredeti felvételeket úgy tárolják,hogy semmi sincsen kitakarva rajta.
  • passatgt #11
    ennyi erővel zárják be az összes képmegosztót, pl flickr.com?:/
  • passatgt #10
    3 éve van adsense-m, egyszer sem történt ilyen dolog
    szabályzatot el kell olvasni, ha meg nem indokoltak, nyugodtan lehet e-mailben kérdezni, vannak ott magyarok is
  • Ferrer #9
    Már ideje volt. Rosszul hiszi a Google, hogy azért, mert nagy, kénye-kedve szerint fotózhat le bárkit és bármit, hogy aztán közzétegye.