Berta Sándor

Ausztriában népszerűek a mobiltévé szolgáltatások

Ausztriában egy évvel ezelőtt vezették be a DVB-H szabványú mobil televíziós szolgáltatásokat. A tapasztalatok kedvezőek, de túl kevés az adások vételére alkalmas készülék.

A mobil szolgáltatók mindenképpen elégedettek az első esztendő tapasztalataival, ám hangsúlyozzák, hogy még bőven vannak megoldandó feladatok. Henrik Rinnart, a Media Broadcast cég ügyvezetője az egyik legnagyobb problémaként a mobil televíziózást támogató eszközök hiányát említette. Az osztrák piacon jelenleg csupán három olyan készülék található, amely támogatja a DVB-H szabványt.



"Fontos, hogy a vállalatok mielőbb minél több, megfelelő minőségű készüléket dobjanak piacra. Úgy gondolom, hogy minél több európai országban vezetik be a DVB-H szabványt, annál nagyobb lesz a nyomás a gyártókon" - közölte Andreas Martin, a Hutchison 3G munkatársa. Jelenleg az osztrák lakosság 52 százaléka érheti el a DVB-H hálózatokat. a kínálatban az ORF adói mellett a helyi ATV, a Puls 4 és számos német televízió és rádió található meg. Az alapcsomagok havidíja 3 és 5 euró között változik.

"Az első tapasztalatok szerint a leginkább a gyermekeknek és a fiataloknak szóló csatornák, illetve műsorok népszerűek, de az ORF, az ATV és a Puls 4 adásait is sokan nézik. A reklámipar is felfedezte magának az új terület nyújtotta lehetőségeket és folyamatosan nőnek a hirdetésekből származó bevételek" - mondta Andreas Martin. Rinnart biztos abban, hogy Ausztriában a mobil televíziózásra fényes jövő vár. Egyre több ember számára teljesen logikus, hogy a mobil készülékén, akár a laptopján vagy a PDA-ján nézze a televíziós műsorokat. Nyugati szomszédunknál tavaly novemberben zárult le a MUX D osztrák DVB-H mobiltelevíziós platform kiépítésének harmadik szakasza.

Érdekesség, hogy miközben Ausztriában sikersztori lett a DVB-H szabvány bevezetése, addig Németországban kudarcba fulladtak az ez irányú kísérletek. A Mobile 3.0 nevű konzorcium kénytelen volt tavaly október végén visszaadni a tartományi médiahivataloknak a korábban kapott licenceket. Az ok: a szervezet nem talált partnert a fizetős mobil televíziós szolgáltatás üzemeltetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!