MTI

Letölthető az Opera 10 tesztverziója

Mától lehet letölteni a norvég Opera böngésző új verzióját, az Opera 10-et, amelynek készítői gyorsabb letöltést, új dizájnt és lehetőségeket ígérnek. A böngésző 10-es változata egyelőre bétaverzióban működik.

A norvég szoftvercég browsere a harmadik legnépszerűbb a világon, ám részesedése jóval elmarad a Microsoft Internet Explorerétől vagy a Mozilla Firefoxétól. "Az Opera 10 újrafogalmazza azt, hogyan lehet élvezni a világhálót. Internetböngésződ az általad használt szoftver legfontosabb eleme" - hangoztatta Jon von Tetzchner, az Opera cég vezérigazgatója közleményében. Készítői szerint az új böngésző 40 százalékkal gyorsabb az előző változatnál az olyan forrásintenzív (nagyméretű és összetett) weboldalak esetében, mint a Gmail vagy a Facebook.

A fejlesztők általában számos tesztverziót tesznek elérhetővé a böngészők esetében is, hogy a felhasználók javaslatait figyelembe vehessék, amikor a javítások nyomán elkészítik a végső változatot. A Microsoft legutóbbi Internet Explorer 8 böngészőjét márciusban indította egy teljes évnyi tesztidőszakot követően. Az Internet Explorer vezeti a webböngészők piacát, globális szinten több mint 60 százalék részesedéssel, a második a Firefox 30 százalékkal, a harmadik az Opera böngésző 4 százalékkal, megelőzve a Google-t és az Apple-t a StatCounter webelemző cég adatai szerint.

Az Opera böngészőjét a számítógépek esetében kevesen használják, ám mobilbrowsere a marokeszközök tekintetében a legszélesebb körben használt böngésző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redgreen #7
    Bocsánat, én még az 10-es Alfát használtam, a Bétáról még nem tudok véleményt mondani.
  • redgreen #6
    Sajnos ez a (egyébként régóta elérhető) bétaverzió nálam jópárszor befagyott. Az Acid3 tesztet 100%-ra tudja, és érzésre kicsit gyorsabb, mint az elődje, de a fentiek miatt nem használom.

    Én egyébként megrögzött Opera párti vagyok, az alig pár éves irodai gépemen is még Opera75-nek hívják a telepítési mappáját. Ha meg kellene indokolnom, akkor azért, mert a kezdeti időkkel ellentétben már egy stabil, szabványkövető, biztonságos, és alapból is rengeteg funkcióval és kényelmi szolgáltatással felvértezett böngésző. Nem a leggyorsabb, például bizonyos appletek futtatásakor kifejezetten lassú. Valamint hiányzik belőle a FF-nél elengedhetetlen plugin-rendszer. De az átlagos Opera használónak nincs is rá szüksége. Hiszen a tartalomszűrő, a gyorstárcsázó, a javascript debug konzol, a teljes lap nagyítása (úgy, ahogy annak ki kell néznie) és az user scripting (némi Greasemonkey képességgel felvértezve) már ezer éve az Opera részei. Nem kell vacakolni a pluginek keresgetésével és installálásával meg frissítgetésével. Cserébe persze egyenként nem is nyújtanak annyit, de ezzel együtt lehet élni. Jó az, hogy az utoljára nézegetett lapjaimmal jön be a böngésző, akkor is, ha esetleg elszállt valamitől (persze ez választható). És még sorolhatnám az előnyöket, de már így is túl sokat írtam. Ja, de még egy utolsó: a biztonság. Régebben ugye az IE korszakában nagy probléma volt az oldalakon elhelyezett kártékony kód, ami az IE sérülékenységét kihasználva gyorsan tudott terjedni. Ma, ha megnézzük a böngészők piaci részesedését, lassan megjelennek majd a FF sérülékenységeire építő exploitok, hackek (persze valószínűbb a flash támadása), amik ellen a legegyszerűbben csak egy harmadik, kisebb részesedésű böngészővel lehet védekezni. Ez azonban nem lehet annyira kicsi porszem, hogy ne ismerje a legtöbb szabványt (megfordítva: az oldalak készítőinek még megérje gondolni rájuk), és stabilnak, nagy múltúnak kellene lennie, tehát az Opera adja magát. Természetesen a Chrome is jó és használható böngésző, de megnéztétek már, hogy hova települ fel???

    Narxxis: Ugye az adblock a FF része? Ha meg nem, akkor nem igaz a két kattintás. De csak kötözködöm.
    Én csak azokat a reklámokat szoktam tiltani (egy jobb és két bal kattintás), amik nagyon a pofámba másznak, vagy nagyon belassítják az oldalt. Egyébként az agyam ignorálja automatikusan őket.
    Másrészt, ha jól tudom, ezek szolgáltatnák a bevételt az ingyenes tartalomszolgáltatóknak. Javítsatok ki, ha tévednék.
  • Narxxis #5
    "Mert ez a legjobb böngésző."

    Hiányzik belőle a "szerintem" szó, így az állításod nem igaz.

    Reg5: minek pöcsöljön vele mikor Firefox-nál 2 kattintás és a reklámok 100%-át szűri?
  • Reg5 #4
    Kicsit pöcsölni kell vele, de a reklámok 90%-át megszűri. Katt!
  • szombi #3
    Én is operát használok, nagyon helyes volna ha többen is rájönnének, mennyivel jobb mint a rókuci...
  • Adamul #2
    Örülök neki hogy végre erről is írnak cikket, sokáig Operát használtam, ellenben akkor lesz újra aktuális a visszaállás rá, ha lesz benne olyan könnyen konfigurálható, és olyan hatékony reklámszűrő, mint a ff-ban...
  • czyi #1
    Én például azon kevesek közé tartozom, aki következetesen és rábeszélőlegesen Operát használok otthon is, munkahelyen is. Csak. Mert ez a legjobb böngésző.