MTI

Franciaország törvényben tiltja az illegális letöltést

A szenátusi szavazással a francia parlament elfogadta az illegális internetes letöltést tiltó kormánypárti törvényjavaslatot.

Az óriási vitát kiváltó tervezet értelmében Franciaország az első ország, ahol a világhálós kalózok internethez jutását 2010 januárjától 2-12 hónapra is felfüggeszthetik, büntetésként viszont továbbra is fizetniük kell az előfizetési díjat. A végszavazással lezárult a tervezetről október óta húzódó, nagy port kavart parlamenti és társadalmi vita, amelynek során a törvényhozás áprilisban először visszadobta a javaslatot.

Az újabb szenátusi szavazáson a jelenlévők nagy többsége 189 igennel 14 nem ellenében fogadta el a javaslatot. A kormánypárti és a centrista szenátorok támogatták a tervezetet, az ellenzéki szocialisták és a kommunisták viszont nem vettek részt a szavazáson. Előző este a nemzetgyűlésben a képviselők 296 szavazattal 233 ellenében hagyták jóvá a szöveget, de 44 kormánypárti képviselő nem támogatta a törvényjavaslatot.

A francia kormány szándékai szerint fokozatos szankcionálással lesznek sújthatók azok, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére létrehozandó hatóság (HADOPI) a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben figyelmezteti majd arra, hogy tiltott dolgot csinálnak. Ha az internetező ennek ellenére folytatja a kalózkodást, a testület egy második e-mailben, azt követően pedig ajánlott levélben ismétli meg a figyelmeztetést. Negyedik lépésben pedig - legalább egyéves kalózkodás után - az internet-hozzáférés felfüggesztése következik.

Az ellenzők elsősorban a szabadság- és a személyiségi jogok megsértését kifogásolták az intézkedésekben, hiszen a szankciót megelőzően se vádemelésnek, se ítéletnek, se védekezésnek nincsen helye. Emellett az internetes hozzáférés lekapcsolása azért okozhat problémát, mert csak a letöltésre használt gép azonosítható, de a felhasználó személye nem. Az ellenzők szerint az sem bizonyítható, hogy a represszióval a szerzők valóban több szerzői jogból származó jövedelemhez jutnak majd.

Az ellenzéki szocialisták már jelezték, hogy az államtanácshoz fordulnak a törvény hatályon kívül helyezése érdekében. Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős tagja szerdán úgy vélte, hogy a francia törvény nem ellenkezik az uniós joggal, annak ellenére, hogy szerinte "politikailag nem tetszetős". Az Európai Parlament a múlt héten fogadta el azt a javaslatot, amely szerint az internetezők alapvető szabadságjogai nem korlátozhatók igazságügyi szervek előzetes hozzájárulása nélkül. A francia törvény a szankciókról való döntésjogot az új internetes hatóság, a HADOPI jogkörébe utalja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bakutyin #26
    Vagy minden felhasználóra küldenek egy Smith ügynököt, vagy betiltják a világhálót, vagy szép lassan megértik, hogy a digitalizálható kulturális termékre nem vonatkozik(vonatkoztatható) a klasszikus tulajdonjog.
  • Ranbó #25
    ha az aljas titkos-szolgálatok alkotmány-ellenesen megfigyelHETik hogy mit töltünk le, akkor mi még aljasabbul a TOR-ral meg is fogjuk előzni azt !
  • Ranbó #24
    proxy címnek a 127.0.0.1 -et kell megadni, proxy portnak pedig a 9050-et
    miután letöltöttük és elindítottuk a Vidaliát innen:

    https://torproject.org
  • Ranbó #23
    Bőven elég, ha valaki a megfelelő fórumon (pl. népszerű,francia nyelvű)
    elmondja, hogy hogyan kell TOR proxyt rákonfigolni a torrent kliens(ek)re...
    Ennyi. Utána jöhetnek bármivel, a törvénysértés puszta tényét nem tudják se
    bizonyítani, de még csak nem is tudhatnak róla.
  • Ranbó #22
  • phoenix1 #21
    Jaj de jó, hogy még mindig van min rágódniuk a törvényhozóknak. Biztos nagy fejfájást okoz nekik, de nem baj, más gondjuk ne is legyen nekik!
  • NEXUS6 #20
    Engem az zavar az egészben, hogy pl ugye a média anyag letöltése nálunk nem bűncselekmény. Nem vagyok köteles meggyőződni arról, hogy ahonnan töltök az mennyire legális. Feltölteni viszont az, ami a torrentezést/fájlmegosztást rögtön nálunk is büntetendővé teszi. Ám legyen, nekem nem is ez a gondom. Az ember tudja, hogy mit csinál.

    Engem viszont a dolognak az az oldala zavar, hogy ha valamilyen cégnek valami általa vélt kárt okozok, akkor miért nem jelent fel először is? Menjen végig a nyomozati, ügyészi, bírósági eljárás majd hozzák meg a döntést, hogy XY cégnek mekkora kárt okoztam, amikor a gagyi kriszta a gilerás válogatást CD-t, amit a benzinkúton árulnak, én 128 bps minőségben letőtöttem és nem vásároltam meg 150 Ft-ért.
    De nem ez van, mert ha elkapnak és példát akarnak statuálni(a gyakorlat ugye még enyhébb), akkor hivatalból üldözendő bűncselekményt követtem el (nem kell a másik fél feljelentése, elég ha a közúti ellenőrzés során a yard meglátja a kiírt CD-met és megkérdi, hogy mi van rajta? Komolyan! jogilag kb ennyi!), és az okozott kártól függetlenül kapom a büntetési tétel minimum alsó határát.
    Szal már alapból össze van keverve a polgári peres meg a büntető jog.

    Mert ugye ha általában két félnek valami szellemi tulajdonnal kapcsolatos vitája van, akkor beperelik egymást megy az anyázás, de a végén nem vonul pl. a Mikroszopsz teljes vezérkara börtönbe, mert valami cégtől lenyúltak egy szabadalmat és a bíróság megítél néhány 100 milliós büntetést.
    Kisember letölti gagyi CD-t, senkinek nem okoz közvetlenül kárt vagy bevétel kiesést még is megy a börtönbe.

    Na de erre jön ez a törvény, hogy még csak bírói döntés sem születik, hanem ténymegállapítás, eltiltás, sőt szankciónálkás is jön.
    Naaa neeeee!
    Ilyen még a diktatúrákban sincs!
  • bakagaijin #19
    A franciák eredetileg azt akarták, hogy fizetni a szolgáltatást a letiltás után is kelljen. De erről "valamiért" letettek.

    Mindenesetre a francia kormánypártnak már most is csak két dobása van... Egyet már elhasználtak.
  • KillerBee #18
    "Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős tagja szerdán úgy vélte, hogy a francia törvény nem ellenkezik az uniós joggal..."
  • KillerBee #17
    A sima bíróság nem a törvényhozói ág, nem hozza, hanem alkalmazza a törvényeket. Még arra sincs lehetősége, hogy egy törvényt annak alkotmányellenessége miatt ne alkalmazzon, erre csak az alkotmánybíróságnak van joga.