Gyurkity Péter

Elrejtik előfizetőiket a svéd szolgáltatók

A Pirate Bay ügye mellett saját előfizetőik esetében is megengedőnek mutatkoznak a svéd internetszolgáltatók: többen felhagynak a felhasználók IP-címének eltárolásával, mások korlátozzák annak időtartamát.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy több nagyobb szolgáltató nem hajlandó letiltani a hozzáféréseket a népszerű torrentoldalhoz, ami természetesen azonnal kiváltotta a szórakoztatóipar ellenszenvét. A Cnet összeállításából azonban most kiderült, hogy saját előfizetőiket is szeretnék megvédeni az esetleges felelősségre vonástól, esetükben ugyanis lemondanak az IP-címek eltárolásának gyakorlatáról.

Egészen pontosan három svéd szolgáltató jelezte, hogy a felhasználók kérésének megfelelően a továbbiakban nem őrzik meg azok IP-címeit. A Tele2, az All Tele, valamint a Bahnhof vezetése jelezte, hogy ez számukra nem igazán fontos, ehelyett inkább előfizetőik kívánságát helyezik előtérbe. Mások - mint például a legnagyobbnak számító Telia Sonera, illetve a norvég Telenor - közölték, hogy mindössze néhány hétig őrzik meg az IP-adatokat, ami azt jelenti, hogy a jogtulajdonosoknak igen gyorsan bírósághoz kell majd fordulniuk, ha szeretnének fényt deríteni a kalózok kilétére. Ez persze a rendőrség számára is kényelmetlenséget jelent, hiszen a bűnesetek felderítése ezzel igencsak megnehezedik.

A kérdés jelentőségét jól jelzi, hogy az új kalóztörvény bevezetése napján 30-50 százalékkal esett vissza a teljes svéd internetes forgalom. A szolgáltatók számára ez persze szintén kedvező, hiszen költségeik csökkennek, miközben maguk az előfizetési díjak továbbra is megmaradnak. Hosszú távon azonban már veszélyeztetve érezhetik üzleti modelljüket, mivel a felhasználók félelmei olcsóbb csomagok megváltásában realizálódhatnak.

A kalózkodás mértékével a szórakoztatóipar is tisztában van, nem véletlen, hogy most is azonnal nemtetszésüket fejezték ki, kiemelve, hogy a komoly kommunikációs operátorok ezzel gyakorlatilag segédkeznek a bűncselekmények végrehajtásában. Egyelőre azonban a tiltakozáson kívül mást nem tehetnek, kénytelenek belenyugodni a szolgáltatói döntésbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • myke7 #56
    Látom neked csak fekete meg fehér van. Ez a film/zene felépített üzleti modell elavult, de az eddigi profit miatt nem nagyon éri meg korszerűbbre váltani. A vásárló tartja el a sok léhűtőt, aki még annyihoz sem ért, mint egy zenész. %-os hasznuk irtó magas. Támogassuk őket? Egy rossz előadónak is lehet 1 pont eltalált száma, vegyünk meg érte egy egész lemezt? A te szavaddal élve meg lehet lenni nélküle, de vele is. Sokan minimálbérből tengődnek, persze vegye meg eredetiben, ha nem telik rá így járt, de azért ne vegyünk már el mindent az egyszeri embertől sem. Amíg vannak kiskapuk...
  • bakagaijin #55
    Pedo oldalakat nem lehet svéd IP-vel megnézni, az ISP-ket kötelezték lista alapú blokkolásra. De ne kérdezd hogy mikor vezették be.

    Szóval a pedo elleni küzdelem és az IP-számok nem-tárolásra nincs összefüggésben egymással.
  • ocsieu #54
    ftp://online.letoltes.kenyer.com
    :D:D
    A barnakenyeret itt találjátok:
    ftp://online.letoltes.barna.kenyer.org
    Holnap a tej linkek jönnek. :)
    A fejlesztéseknek köszönhetően termékeink hamarosan regisztrált tagjainknak számára p2p segítségével is letölthetőek lesznek... :D
    Első hónapban freeleech! Minden hónapban akció!

    Sorry, asszem elgurult a gyógyszerem

    redfish, ha még nem futottál ki a világból:
    azt azért belátod, hogy egyszerűen azért van p2p, mert adott a technológia. Ha nem lenne, nem lenne miről beszélni. De akkor meg min neteznénk? Jobban ki kellene használni a lehetőségeket, és árat csökkenteni!!! Megosztanád velünk a véleményed a hypermarketek vs pékek "jogvédelemről"?(gondolom emlékszel rá, mikor a nagy üzletláncok termelési áron, vagy az alatt árulták a termékeket...) Pékeknek van jogvédőjük, aki sarcot szed minden (otthon!!!) megtermelt, eladott pékáru után? Ok, otthon senki sem fog korongot előállítani, mert nem adott a technológia! Most akkor mindenki perelje a koronggyártókat? Ez ilyen egyszerű...
  • Vogel #53
    Kérek linket letölthető kenyérhez :) Fizessen az akinek két anyja van. A zenéért nem kár, lehet luxuscikknek nevezni, szal nem gond ha nincs ellenben a kenyérrel.
  • KillerBee #52
    Azért az már csak nem bűn, ha megjelöli valaki vagy valakik származását vagy etnikai hovatartozását? Végtére is nem azt írta, hogy minden zsidó/cigány/ukrán/szőke tolvaj gazember, vagyis egyetlen népcsoport "érzékenységét" sem sértette meg.

    Szerintem bárkiről nyíltan meg szabad mondani a származását, miért ne? Ők is keményen különbséget tesznek a zsidók és a gójok között... Ne csak akkor vállalja valaki a zsidóságát, amikor a fél világot antiszemitának bélyegzi meg vagy amikor a huszonharmadik alkalommal zsarol ki jóvátételt a holocaust vagy 2. világháborúban elvett vagyonok miatt.
  • Julius Caesar #51
    "Ezeknek a kiadóknak a tulajdonosai halál komolyan legtöbbször izraelhez erősen kötődő emberek..." igen, zsidó! már a jogvédésnél is a zsidózás megy. komolyan, 60 éve ezen a szaron rágódunk, zsidó... komolyan, ki a faszt érdekel? bill gates meg keresztény és ő is lopott, csalt, hazudott... szánalmas.

    redfish: ha a kenyeret letudnám tölteni torrentről, hidd el megtenném. de szerintem neked mindegy. minden hsz ellened szól, már körülbástyázta mindenki minimum 1 logikus mondattal az ellenkezőjét a te véleményednek, de azért te véded. titpikus hülye, neked is megmondták hogy mit gondolj, és akkor azt kell. mondjuk ilyen embereknél jobb is, mert a "hogy gondolkodj"-ból csak baj lenne nálad. mostantól énis jogdíjat követelel mindenkitől, mert közös a génállományunk. ja meg létrehozok egy szervezetet, ami 60k-s matricákat ragasztgat a pendriveokra -jogosan, ami sztem felháborító-, mert LEHET hogy majd "illegális" tartalmakat fog rámásolni, bár a legtöbb előadót leszrja/nem tudja ki az, azért fizesse meg.

    szerintem a topik valahol itt éri el a mélypontot, szal nekem itt ennyi volt (pont az én hsz-emnél, fura )
  • ocsieu #50
    Pl ezért nem járok boltba sem. :) Nem sajnálom tőlük, de nem fogok 8 boltba futkozni egy könyvért, dvdért, cdért. Sok esetben meg sem találták ami kellett volna, meg rendelésre akarták hozni, ... Egyszerűen sok velük a macera. Ami a digitális tartalomat illeti, a raktározás, szállítás, egyebek nem más, mint brutális pazarlás... Bírom az x. kiadású könyveket is, amiben változás 0, csak ugye nem kiszámítható, miből, hol, mikor, mennyi fog fogyni. :D Minderre ma már szinte semmi szükség nem lenne, de az ugye baromira nem jó, ha egy cég egy új technológiával, megoldással sokat spórolhat, merthát akkor engedni kellene az árból, az meg nem úgy van ám... Az a jó, ha minden új megoldást, technológiát drágábban tudnak eladni, mint a korábbit... Logikus...:D:D Sokkal jobb érzés 300000-et keresni, és 150000-et kifizetni erre-arra (rezsi, stb), mintha 200000-et keresnénk, de a 150000-es kiadásunk megállna 50000-ből, egy új megoldásnak, technológiának (racionalizálásnak?:) köszönhetően...
  • KillerBee #49
    Az állam is tartja a markát az eladási ár 20%-a erejéig (ÁFA), és úgy hallottam, hogy a boltok is elég durva árréssel dolgoznak, állítólag a CD nettó árának kb. harmada náluk landol. Ettől függetlenül sok igazság van abban, amit írsz.
  • Sanyix #48
    Az első probléma az a legális cd/dvd vásárlással, hogy a pénz nagy része a kiadókhoz jut, akik nem csinálnak mást mint átveszik a kész anyagot, és 50 forint/darab áron sokszorosítják, majd 5000 ft áron eladják, 4900 az övék, 100 ft a zenészeké. Ezeknek a kiadóknak a tulajdonosai halál komolyan legtöbbször izraelhez erősen kötődő emberek...

    Őnekik bizony a jó kurva anyjukat, dögöljenek éhen. Bár úgy néz ki nem fognak, mert még így is naponta vehetnek egy új bmw-t, és még a jogvédő hiéna ügyvédeiket és a bírókat is tudják fizetni.

    Csak azok a zenészek sírnak, akik szart gyártanak, de kiadtak egy lemezt mert szerintük ha kiadnak egy lemezt, azt bizony meg kell venni, és nekik jó kell hogy legyen. A legtöbb aki jó zenét csinál nem hőbörög mert így is annyi lemezüket veszik, hogy 1 hónap alatt annyit keresnek, amennyit egy átlag robot egész élete alatt. Persze ezek közűl van olyan is aki még így is hőbörög, ezek a beteg kapzsi emberek, akik alá ha hegyet csinálnánk a világ összes pénzéből, akkor is követelne mindent, mert neki semmi sem elég.

    A törvények engem hidegen hagynak, mert undorító férgek hozzák létre azokat az emberek sakkban tartására.
    És addig főleg hidegen hagynak, amíg törvény az hogy nekem adót kell fizetnem, lassan azért is ami az én saját tulajdonom, és már kifizettem (ingatlanadó), de az nem törvény hogy ezért kapjak is valamit (mert nem kapok az adómért cserébe semmit).
    Sőt ahol tudom megszegem a törvényt, mert szar törvények, amit nem az emberek akarnak, hanem pár ember... És büszke vagyok rá hogy az állam ellen dolgozhatok, mert az állam az ember legnagyobb ellensége :)
  • hottold #47
    rájuk fér... elvégre a MUNKA SZABADDÁ TESZ ...

    kikerülni pedig mindig ki lehet minden tiltást a neten:

    TOR