Berta Sándor

Óriásképernyővé változtatja a falat a Wii-távirányító

A Wii nevű konzol távirányítója elvileg bármely felületet képes digitális kijelzővé változtatni, így bárki - külön befektetés nélkül - egy nagy munka-, játék- vagy interaktív képernyőhöz juthat.

A funkciót eddig alig lehetett kihasználni, és az elmúlt hónapokban számos házi barkácsmegoldás született. Egy osztrák kutatócsoport viszont nemrég egy olyan programot fejlesztett ki, amely az átlagos felhasználók számára is elérhetővé teheti a Wiimote szolgáltatásait.

"A célunk egy egyetlen klikkeléssel vezérelhető, egyszerű eszköz létrehozása" - nyilatkozta Klaus Temper, a St. Pölteni Szakfőiskola Médiainformatikai Intézet projektfelelőse. A szakemberek most a megfelelő és közérthető kezelési útmutatón dolgoznak, hogy segítségével bárki kiaknázhassa a Wiimote-ban rejlő lehetőségeket. Az interaktív megoldások elvileg lehetővé teszik, hogy a számítógépes tartalmak jól kivetíthetők és ezáltal megjeleníthetők legyenek egy tetszőleges felületen.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kereskedelmi megoldásokhoz gyakran különleges és drága készülékekre van szükség, amelyek ára gyakran több ezer euró. A Wiimote ennél jóval olcsóbb és csak a távirányítóra, egy infrakamerára, egy beamerre és egy infratollra van szükség. Utóbbi alig néhány euróért már kapható, de aki akar, akár készíthet is sajátkezűleg egyet. A Wiimote ebben az esetben nem beviteli eszközként, hanem infravevőként szolgál és a falra szerelik fel. A Wiimote az infratoll mozgását követi és az adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja a PC-nek. Az adatok feldolgozását az általunk megalkotott szoftver végzi el. A program könnyű beállítási lehetőségeket kínál és akár különböző szobákra külön beállításokat is megadhatunk" - közölte az osztrák kutató.

A szakemberek már számos felületen, így többek között óriási síkképernyős televíziókon tesztelték a megoldást és most a rendszer finomhangolását végzik, valamint elkészítik a dokumentációt. A tervek szerint a szoftver és az útmutató legkésőbb jövőre elkészülhet és ingyenesen letölthető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redgreen #11
    csak a távirányítóra, egy infrakamerára, egy beamerre és egy infratollra van szükség.

    Helyesen: csak egy infratollra és a szoftverre van szükség.
    Hiszen a projektor (vagy tévékészülék) a wiimote és a PC valószínűleg adott, mivel a cikk elején az szerepel, hogy külön befektetés nélkül. Az infrakamera említése pedig egyszerű figyelmetlenség lehet, mivel a wiimote-ben pont van egy, éppen ezt használja a rendszer.
    Én is használtam már egy ilyen progit (akkor ideírom, hogy www.smoothboard.net - fene a 30 napos korlátozásba) ami akár több wiimote-ot is kezelt, csak az vele a bajom, hogy túl sok processzoridőt elvon az egyéb processzektől, így egérhelyettesítőnek nagyjából alkalmatlan. Talán ez kevesebbel is megelégszik. Az ingyenességért pedig külön piros pont a fejlesztőknek!
  • dez #10
    Teljesen igazad van...

    "Óriásképernyővé változtatja a falat a Wii-távirányító"
    "A Wii nevű konzol távirányítója elvileg bármely felületet képes digitális kijelzővé változtatni"

    Tekintettel arra, valójában miről is van szó, ennyire műszakianalfabéta félreértelmezést eddig még itt sem olvastam. :( (Bocs, SG-sek, de ez tényleg mindent alulmúl. Ennyire nem lehet fontos a clickgyűjtés.)
  • Laza #9
    Bizony, már én is írtam volna a helyes választ ... szeretem ezt a játékot :)
    A Magic Pen ehhez képes bakfitty :D
  • intrex #8
    A cikkben végig kijelző szerepel, óriáskijelző, meg óriásképernyő. Ehhez képest amiről szó van, az teljesen más. De végülis az utolsó bekezdésben rájöttem hogy beviteli eszközről van szó :)
  • William Hunter #7

    Bocs, nem néztem meg elég alaposan.
    Eléggé hasonlít a Magic Pen-re.
  • marcee #6
    A képen a Crayon Physics című játék látható.
  • zola2000 #5
    Na jó én inkább maradok az ilyen aranyos kis wii játékoknál mint például a house of dead: overkill, vagy a manhunt2, mad world stb.
  • lokko #4
    nem először találják ki a spanyol viaszt ...
    http://www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/
    ezen az oldalon egy arc már három igen komoly alternatív alkalmazási lehetőséget agyalti ki a wiimotehoz ...
  • gborgbor #3
    A wiimote-al nem is kell hadonászni digitális táblánál, éppen hogy rögzíteni kell egy kijelzőre rálátó helyre, mivel egy nagy felbontású infra érzékelő van benne.

    http://szabadlinuxot.blogspot.com/2009/01/digitabla.html
    http://szabadlinuxot.blogspot.com/2009/01/digitabla2.html
  • William Hunter #2
    Mind a cím, mind az első bekezdés igen félrevezető.
    "Óriásképernyővé változtatja a falat a Wii-távirányító"
    "A Wii nevű konzol távirányítója elvileg bármely felületet képes digitális kijelzővé változtatni"

    A Wiimote önmagában semmit sem változtat kijelzővé! Esetleg egy már meglévő kijelzőt tehet interaktívvál!

    "A célunk egy egyetlen klikkeléssel vezérelhető, egyszerű eszköz létrehozása"

    Egyetlen klikkeléssel maximum a villanykapcsolót lehet vezérelni.

    "csak a távirányítóra, egy infrakamerára, egy beamerre és egy infratollra van szükség."

    Nocsak mégis szükség van némi külön befektetésre?

    Bocsánat a szőrszál hasogatásért!
    Amúgy a képen látható Magic Pen nevű flash játékot én is szeretem.