Berta Sándor

Kevésbé lesznek sikeresek az új konzolok?

Az ABI Research piackutatói úgy vélik, hogy a három nagy piaci szereplő (Sony, Nintendo, Microsoft) új modelljei nem tudnak majd olyan eladási adatokat produkálni, mint a korábbi készülékek.

Az aktuális előrejelzés alapján a bevezetéstől számított első öt évben az új konzolokból 113 milliót adnak majd el, ez jelentős mértékben kevesebb lesz a korábbi hasonló időszak 140 milliós értékesítési adatánál. A prognózis meglehetősen pesszimista és ennek a piackutatók szerint több oka is van, ezek pedig összességében bizonytalanságot okoznak.

Michael Inouye, az ABI Research elemzője elmondta, hogy az egyik legfontosabb pont az a trend, hogy a csak alkalmanként játszó személyek egyre inkább a mobil készülékeiket használják. E jelenség elsősorban a Nintendót érinti hátrányosan. Inouye hozzátette: az eladási stratégia és az árak módosítása nélkül a Wii U nem fogja tudni megismételni a Wii sikerét, ami hatással lehet az összes konzol értékesítésére, ugyanakkor az új Android-alapú konzolok megjelenése nem bír majd nagy jelentőséggel. Ezek a készülékek ugyan képesek lesznek egy bizonyos pozíciót kiharcolni maguknak, de érdemben aligha fognak tudni beleszólni a három nagy gyártó harcába. Ennek oka, hogy az új gyártóknak eleinte technikai problémákkal kell majd megküzdeniük.

Szintén nem lesz nagy hatással az új konzolgeneráció fejlesztésére az a kínai döntés, hogy feloldhatják e készülékek 13 éve tartó importblokádját. A vállalatok ugyanis elsősorban a korábbi modelleket dobhatják majd piacra, amelyek a mostaninál sokkal olcsóbbak lesznek. Az egyre inkább előtérbe kerülő kiegészítőfunkciók sem fogják jelentős mértékben befolyásolni a konzolok fejlesztését. A leglényegesebb szempont továbbra is az ár, illetve az elérhető játékok száma lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #11
    a nagyáruházakból is hamar elfogy a 10 darabos készlet az akciós dolgokból !
  • Renátó1985 #10
    Lehet, hogy nem bizonyít ellenben a cikk sem bizonyított...sőt.
  • zola2000 #9
    Az nem bizonyít semmit, a ps vita is jó előrendelésekkel kezdett, és sok volt az első vásárló is, aztán a fanatikusok után kifogyott belőle a szusz, ellenpélda a 3ds, ami gyengén nyitott (az első napon azért is sorban áltak), aztán...

    Szerintem az új konzolok is jó első hónap után erősen visszaesnek az első árcsökkentésig.
  • zola2000 #8
    Tényleg, vajon miért fogy jobban ma a 80 ezer forintos kisfogyasztású led tv, mint a válság előtt a 200 ezer forintos lcd?

    A cod meg ma is nagy eladásokat produkál
  • Renátó1985 #7
    katt
  • Szefmester #6
    Válság a lóf*szt. Több nagyképernyős tévét vettek az emberek a válság idején és elején mint előtte, pusztán azért mert kiszámolták hogy ha nem elmegy a család moziba 10x az évben hanem kikölcsönöznek egy filmet a tékából akkor a tévé megvétele után ugyanott lesznek csak a tévét máskor is tudják használni!
    A válság megerősítette a szelektálást, nem vettek meg az emberek minden lótúrót, csak azt amire ténylegesen nem sajnálták a pénzt. Vérpistike sem a 3 óra játékidős hígf*s CoD-ot vette meg hanem a tartalmasabb játékot és kész...
  • Kandurex #5
    piac kutatás kb. a lutri kategória, csak a nagyon alapvető dolgok jönnek be...nem is tudom ki az a hülye aki komolyan hisz benne
  • Tetsuo #4
    Baromság. A válság nem érdekes. Az emberek (a célcsoport) simán kifizetnek újabb generációt, meg játékokat. Akár a szegényebb is, le van butítva annyira, amúgyis hitelbol él a nagyrészuk a "virtuális" világban.

    A multik gazdasága duborog elore, válság ide vagy oda. Az újabb generációs konzolok teljesen kielégítoen viszik az elvárt vonalat. Az igények pedig konnyen befolyásolhatók.
  • zola2000 #3
    A wiiu mint hibás koncepció az tény, az hogy válság van, afelé billenti a mérleget, hogy sokáig marad a ps3 x360 sokaknál, illetve mint olcsó konzol a piacon (ilyen szempontból rúghat labdába majd a wiiu is)

    A mobiloktól meg biztos nem kell félnie a nagykonzoloknak, mert azt inkább a kézikonzol piac érezte volna meg, aztán a 3ds jobban fogyott az elmúlt 1 évben mint a rekorder ds valaha.
  • ugh #2
    En is ezt mondom.
    A wii-u egyreszt azert nem lett akkora siker mert egy elhibazott koncepcio, masreszt kevesebb a kess(ki lett zsebelve a vilag), harmadreszt meg ott vannak az okostoba eszkozok.
    Ezt a tobbi konzol is be fogja szivni.