MTI

Ejtette a Google-t perelő pár ügyét a bíróság

Ejtette egy szövetségi bíró a pittsburghi Boring házaspár keresetét, akik magánéletük megsértéséért követeltek kártérítést a Google Street View utcai látképszolgáltatásától.

Christine és Aaron Boring tavaly áprilisban azt követően fordultak a bírósághoz, hogy otthonuk képe az utcáról fényképezve megjelent az internetes keresőóriás térképprogramjában. A pár magánélete megsértésével, gondatlansággal, birtokháborítással és jogtalan gyarapodással vádolta a Google-t. Amy Reynolds Hay, az ügyben eljáró nyugat-pennsylvaniai szövetségi bíró minden panaszukat alaptalannak találta.

"Örülünk, hogy a bíró szerint is megalapozatlan volt a kereset" - írta a Google a BBC hírszolgálatának eljuttatatott közleményében. A Google Maps 2007-ben indította el Street View (utcakép) elnevezésű oldalát, amely különleges felszerelésű Google-járművekből fotózott körképet kínál néhány város utcáiról.

A bíró azzal érvelt, hogy az ilyen jellegű fotókat legfeljebb a "legkifinomultabb érzékenységgel" megáldottak vélhetik megszégyenítőnek vagy megalázónak. Mint rámutatott, a kereset éppenséggel tényleg ráirányította a figyelmet a házaspár házáról készült képekre. Boringék nem vitatták, hogy semmit nem tettek a képek eltávolításáért a Google-oldalról, holott erre minden lehetőségük megvolt. Továbbá arra sem fordítottak gondot, hogy a keresetből ne lehessen megtudni a címüket. Mivel semmit sem tettek magánéletük megóvásáért, a bíróság joggal következtetett arra, hogy veszteségük kevésbé súlyos volt, mint amilyenek feltüntették - fejtette ki a bíró ítélete indoklásában.

A brit hírszolgálat szerint az alperesek 25 ezer dollár (6 millió forint) kártérítést követeltek. Ebből a perből győztesen került ki a Google. Ám nagy a kockázata, hogy valaki végül az internetes cég fölé kerekedik egy ilyen ügyben. Tehát a Google szempontjából korántsem oldódott meg a kérdés - idézte Marc Rotenberget, az Electronic Privacy Information Center munkatársát a BBC.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)