MTI

A Google használata is szennyezi a környezetet

Hét gramm széndioxiddal terheli a környezetet minden egyes keresés a Google-on - mutatták ki a Harvard Egyetem fizikusai.

Alex Wissner-Gross és munkatársainak vizsgálata szerint az internetezésből fakadó károsanyag-kibocsátás széndioxidban számolva másodpercenként 0,02 gramm, a világ legnépszerűbb keresőjének használata asztali számítógéppel pedig kérdésenként 7 gramm. "Első hallásra ez nem tűnik soknak, mégis igen tetemes mennyiség, ha azt is figyelembe vesszük, hogy naponta durván 200 millió kérdéssel kell megbirkózniuk a keresőmotoroknak" - áll a BBC hírportálján megjelent tudósításában.

Az informatika káros környezeti hatásaira már számos kutatás rávilágított. A Global Action Plan (GAP) brit környezetvédő szervezet például 2007-ben kimutatta, hogy számítógépek miatt ugyanannyi üvegházhatású széngáz szabadul fel, mint a légi közlekedés során. A többi informatikai berendezés is környezetszennyező. Egy közepes nagyságú szerver szénlábnyoma - a készülék fogyasztásához szükséges energia megtermelése során a légkörbe kerülő széndioxidmennyiség - például akkora, mint egy átlagos terepjáróé, amely 14 litert fogyaszt 100 kilométeren.

A Harvard kutatói szerint a Google azért képes a vetélytársaknál gyorsabban átfésülni az internetet, mert nagyobb infrastruktúrát működtet, ezért viszont a környezetet is nagyobb mértékben terheli. A keresőóriás közleményben reagált, amely szerint tisztában vannak a probléma súlyával. "Éppen ezért terveztük és építettük meg a világ leghatékonyabb adatközpontjait" - áll a közleményben. A fejlesztések eredményeképpen "egy keresőkérdés megválaszolása kevesebb energiát igényel, mint amennyit az internetező személyi számítógépe elfogyaszt a Google használata közben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xizor #2
    Micsoda google reklám.
  • TheRaven #1
    még mindig jobb mintha minden hülye kérdésünkkel a könyvtárba kéne rohangálni:D szvsz