Napi Online

Először veszteséges a Samsung

A világ legnagyobb memóriachip- és LCD-tévé gyártója, a Samsung Electronics 22,2 milliárd von (16,2 millió dollár) nettó veszteséggel zárta a tavalyi negyedik negyedévet, szemben az egy évvel korábbi 2210 milliárd von nyereséggel.

Az árbevétel 5,5 százalékkal nőtt. A dél-koreai társaság 2000 óta közöl negyedéves adatokat, de ez az első eset, hogy veszteségről számol be. A Dow Jones által megkérdezett elemzők 36,8 milliárd von profitot vártak. Az eredmény drámai romlása a cég által gyártott félvezetőket tartalmazó mobilkészülékek, digitális kamerák, illetve a lapos televíziók iránti kereslet visszaesésének a következménye. A piac zsugorodása nyomást gyakorol az árakra, ezért szűkült a Samsung termékein elérhető profitráta.

A vállalat 2008 egészében 5530 milliárd von nettó nyereséget könyvelt el, ami 25 százalékkal kevesebb a 2007-es profitnál. Ami rossz a Samsungnak, az rossz Dél-Koreának is, az elektronikai nagyvállalat kivitele ugyanis az ország exportjának 20 százalékát adja. A társaság 62 országban 150 ezer embernek ad munkát, és az elmúlt időszakban a cég alapítójának adócsalási ügye miatt kénytelen volt alaposan átszervezni felső vezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #2
    Ja...nekem is dezsávűm volt. Venni kell a Samsung LCD-t, nincs mese! És persze hitelre.
  • Rexhawk #1
    és zet a hírt mért kell 2szer közölni?