Berta Sándor

Fejleszti salzburgi üzemét a Sony

A több ezer munkatársának elbocsájtása mellett jelentős beruházást is végrehajt a japán elektronikai konszern. A céget meglepte a Sötét lovag Blu-ray változatának sikere, ez tette ki a teljes forgalom tetemes részét.

"A mostani nyolcezres elbocsájtások kapcsán azt elfelejtik megemlíteni, hogy két évvel korábban 20 000 új dolgozót vettünk fel" - jegyezte meg Dieter Daum, a Sony DADC salzburgi gyárának elnöke. A vezető a gazdasági válság negatív hatásai ellenére optimistán tekint a jövőbe és ennek oka, hogy nemrég üzenetet kapott Japánból. Mivel a Blu-ray formátum egyre népszerűbb világszerte, ezért jövőre a Sony 30 millió euróval akarja fejleszteni a salzburgi üzemét.

"Nagy-Britanniában december 8-án jelent meg a piacon a The Dark Knight. Az első napon 107 000 lemezt adtak el, ezek húsz százaléka Blu-ray korong volt" - közölte Christian Reiser, a Sony igazgatója. Ez a szám pedig meglepte a vezetőket. A Sony DADC idén eddig összesen 40 millió Blu-ray lemezt gyártott és adott el a kontinensen a kiadóknak, ezek közül eddig alig 10 milliót vásároltak meg a felhasználók. Jövőre viszont az üzem már 70 millió Blu-ray korongot akar készíteni. A japán cégé a Blu-ray piac 80 százaléka, így érthető, hogy a szakemberek optimisták.

A Blu-ray technológia népszerűsége töretlen, az Egyesült Államokban a mostani bevásárlási időszakban a harmadik legkeresettebb árucikkek voltak a Blu-ray lejátszók. Európában hasonló a helyzet, eddig egymillió ilyen készüléket adtak el, 2012-ben ugyanez az adat várhatóan már 21 millió lesz. "Tudjuk, hogy a krízisek idején az emberek meggondolják, hogy mire költsenek, azonban a kisebb beruházásaikat így is végrehajtják. Azzal is tisztában vagyunk, hogy az új technológiák segíthetnek áthidalni a válságokat. A Warner Bros. azon döntése, hogy az idei évtől a nagy felbontású filmeket kizárólag Blu-ray lemezen jelenteti meg, pont jókor jött" - mondta Reiser.

A Sony DADC-nek jelenleg a salzburgi mellett egy thalgaui és egy angliai üzeme, valamint 2005 óta öt disztribúciós központja van. Ezek Madridban, Frankfurt am Mainban, Enfiledben, Párizsban és Göteborgban találhatók. Az osztrák gyárakban 1400-an dolgoznak és a cég 100 új alkalmazottat vett fel. A japán konszern néhány napja jelentette be a válságkezelő programját, amely szerint akár 16 ezer dolgozójától is megválhat és visszafogja a beruházásait. Utóbbi azonban a Blu-ray gyártást láthatóan nem érinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #2
    (Bocs.)
  • dez #1
    "A vezető a gazdasági válság negatív hatásai ellenére optimistán tekint a jövőbe és ennek oka, hogy nemrég üzenetet kapott Japánból."

    Berta Sándor mikor tanulja már meg, hogy néha az és elé is kell vesszőt tenni? Mint pl. most is. http://hu.wikipedia.org/wiki/Vessző