MTI

Gyerekektől is lopnak adatokat az interneten

Míg az ellopott hitelkártyaszám fél dollárt ér a fekete piacon, addig egy internetes játék, a 11 millió felhasználóval rendelkező World of Warcraft (WoW) személyi azonosítójáért minimum tíz dollárt adnak.

Az informatikai biztonsággal foglalkozó Symantec legújabb felmérése szerint extrém esetben több ezer dollárt is hajlandóak a fanatikusok kiadni a játék-azonosítókért és jelszavakért: a keresletet mutatja, hogy a megkérdezettek 16 százalékának lopták már el a játékhoz szükséges jelszavát. A leggyakoribb támadási forma még mindig a célzott adathalászat, amikor a bűnözök nemcsak a bankszámlákat szeretnék megcsapolni, hanem kifejezetten a játék során használt azonosító kódokat akarják ellopni.

A felmérés szerint a közösségi média oldalak, például a Facebook vagy a Myspace szintén egyre kedveltebb vadászterülete a bűnözőknek, hiszen itt koncentráltan kereshetnek egy-egy célcsoport után. A Facebook-on például a WoW rajongói csoportnak több mint 68 ezer tagja van, és az itt fellelhető adatokat a bűnözők könnyűszerrel használhatják fel arra, hogy újabb potenciális áldozatokat gyűjtsenek. A Symantec szerint ehhez mindössze az oldalon fellelhető e-mail címeket kell begyűjteni és máris küldhetők a személyre szabott levelek.

A társaság több olyan tippet is ad, amelyekkel hatékonyan lehet védekezni a bűnözők ellen: például érdemes a személyes adatokat bizalmasan kezelni, s nem szabad mindent elhinni, amit az e-mailekben leírnak. Gyakori trükk, hogy akciós játékok hamis ajánlataival bombáznak valakit: ilyenkor előfordulhat, hogy csak a jelszót akarják kicsalni, hiszen, ha igazi ajánlatról van szó, soha nem kérik el a jelszót. Ezen túlmenően érdemes a biztonsági szoftvert játék közben is bekapcsolva hagyni, mert ez ma már nem megy a teljesítmény rovására. A Symantec szerint azonban mindig az emberi tényező a legfontosabb, az, hogy a felhasználók ne hagyják magukat átverni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!