MTI

Ingyenprogram a gyerekek biztonságos internetezéséért

A gyerekeket interneten érő zaklatás és a káros vagy nem nekik való tartalmak kiszűrése érdekében Biztonságos Böngészésért (BB) néven szűrőprogramot fejlesztett ki egy civil tömörülés a Budapesti és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával; az ingyenes programot Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya és Schiroky Vilmos, a BB projektkoordinátora mutatta be szombaton, Budapesten.

A programot magánemberek és iskolák is ingyen letölthetnek a www.biztonsagosbongeszes.org honlapról. A BB lényege, hogy a szülők beállíthatják azokat a szavakat, amelyek felbukkanása esetén például letiltja a csevegést a program. A BB szervezet szórólapon és interneten terjesztett ajánlást is készített a gyerekek és a szülők számára. Ebben egyebek mellett felhívják a gyerekek figyelmét arra, hogy a lehető legkevesebb adatot adják meg magukról, a szülőknek pedig azt javasolják, érdeklődjenek jobban, mit csinál a weben a gyerek.

Tóth Gábor elmondta: a rendőrség évek óta tart az iskolákban előadásokat arról, hogy milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra. A gyerekek körében egyre népszerűbbé válik a világháló, amelyen bűncselekmények áldozatává is válhatnak. A világhálón, böngészés vagy csevegés közben teljesen védtelenek olyan dolgokkal szemben, amelyek az interneten keresztül érhetik őket. A rendőrség szerepe az, hogy a program népszerűsítésével, terjesztésével egyfajta ellenőrző eszközt nyújtson a szülőknek, tanároknak. A rendőrfőkapitány bízik abban, hogy a jövőben sok bűncselekményt meg tudnak a BB segítségével előzni.

Schiroky Vilmos szerint a szülők arra ugyan megtanítják a gyerekeket, hogy miként kezeljék, ha az utcán találkoznak egy rosszindulatú emberrel, az interneten zajló hasonló szituációk elkerülésére azonban nem. A megnyugtató megoldáshoz szükség van az oktatási és bűnmegelőzési szakemberek, a szoftverfejlesztők és a civil szervezetek összefogására. A gyerekekkel pedig meg kell értetniük a szülőknek, hogy a háttérben futó programrendszer nem ellene van, hanem éppen miatta - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • god25 #5
  Hihi, delfinlovag.exe! Sok sikert!
 • god25 #4
  Pfff. A gyerek berak 1 ingyenes LINUX live CD-t; bebootol vele és azt csinál, amit akar és nem szégyell. Utána CD-t kivesz, gép kikapcs. és semmi nyoma nem marad. Vicc az egész!
 • uniu #3
  nem rossz. Sztem le is toltom, isteni reklamszurot lehetne belole faragni, lehet hogy meg proxy-nak is jo lenne ?
 • vajon kiki #2
  a pandúrság nevű önkéntes rend- és fajfentartó alakulat is különb ezeknél
 • vajon kiki #1
  atya-gatya ki az a jóképességű aki ilyen programot használ? biztos jól teletömték trójaiakkal