MTI

Megkerültek a PTE Biofizikai Intézetéből ellopott számítógépek

Elfogta a rendőrség csütörtökön Komlón azokat a betörőket, akik ellopták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Biofizikai Intézetének speciális kártyákkal felszerelt, öt év kutatási adatait tároló, tízmillió forint összértékű számítógépeit - közölte a pécsi rendőrkapitány helyettese.

Jekyné Wohlfarth Zsuzsanna elmondta, hogy a 18 és 19 éves, büntetett előéletű fiatalembereket reggel, a lakásukon fogták el, betöréses lopás gyanújával őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A számítógépeket egy magánszemélynél és egy használt műszaki cikkekkel foglalkozó kereskedőnél lefoglalták. A rendőr alezredes elmondta, hogy az elkövetők egy folyamatban lévő, sorozatbetöréssel kapcsolatos vizsgálattal összefüggésben kerültek a nyomozók látókörébe, de a felderítést az egyik gépet megvásárló magánszemély is segítette, akiben az eltűnt gépekről szóló híradások hallatán felmerült, az egyik gép hozzá kerülhetett. Az értékes berendezések épségben kerültek elő és a rendőrök várhatóan a jövő héten visszaadják azokat a biofizikai intézet munkatársainak.

Grama László, az intézet adjunktusa kedden tájékoztatta MTI-t számítógépeik eltulajdonításáról. Elmondta, hogy az elkövetők a mikroszkópos laborba törtek be, onnan vittek el berendezéseket az azokhoz tartozó, mikroszkópokat vezérlő kártyákkal, továbbá a merevlemezeken rögzített, sejtek és sejtekből izolált fehérjék vizsgálatával kapcsolatos alapkutatási adatokkal együtt. Hozzátette: a kutatási eredmények kilencven százalékáról készült biztonsági másolat, így azok nagy része nem veszett el, a kártyák pótlása ugyanakkor milliókba kerül, azokat pályázati források elnyerése nélkül az intézet nem tudja beszerezni.

Mártonfalvi Zsolt egyetemi gyakornok akkor arról szólt, hogy a speciális kártyák és az emberi test sejtműködésének jobb megértését célzó kutatási adatok önmagukban eladhatatlanok, de hiányuk miatt hónapokig nem tud dolgozni az ezzel foglalkozó szakembergárda. Megjegyezte: bíznak abban, hogy a rendőrség elfogja az áruk eszmei értékéről mit sem tudó tolvajokat, vagy a számítógépek és a kártyák megtalálója értesíti az intézetet, s visszaadja az ellopott berendezéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cowek #3
    A 90%-ra gondoltam, de tök igazad van...
  • bakagaijin #2
    Talán olvasd el a cikket... Van mentés, az adatok megvannak. Viszont a spec vezérlőkártyák nélkül nem tudják folytatni a kutatást. Alapvetően azok miatt aggódtak, mert azok drágák és pénzük az nincs.
  • Cowek #1
    Nem kellett volna mentésnek lennie???
    Vicces a történet szerintem annak aki tudja mi az informatika :-)