Berta Sándor

Távközlési cégeket zsarolt egy török informatikus

Két amerikai telekommunikációs vállalat zsarolásának kísérletével vádol egy 29 éves szakembert a braunschweigi tartományi bíróság.

A vád szerint a Németországban élő török állampolgár azzal fenyegett meg egy amerikai internetszolgáltatót és egy telefontársaságot, hogy nyilvánosságra hozza biztonsági rendszereik hiányosságait, ha nem fizetnek neki 167 000 dollárt. A férfi külön az akció miatt költözött néhány hónappal ezelőtt Isztambulból egy 22 éves salzgitteri ismerőséhez. Utóbbi személyt bűnrészességgel vádolja az ügyészség.

Az egy ideig az Egyesült Államokban is dolgozó, képzett számítástechnikai szakembernek számító elsőrendű vádlott e-mailekben és telefonon zsarolta a cégeket, majd, hogy komolyan vegyék, behatolt a cégek belső rendszereibe és ott módosította néhány ügyfél adatait. A vállalatok ekkor fordultak az FBI-hoz, amely értesítette a német hatóságokat. A 29 éves férfit végül a német rendőrök fogták el Braunschweig közelében a pénz átvétele közben.

A perben várhatóan Németországba utaznak az érintett távközlési cégek munkatársai is. Ezenkívül a bíróság szintén meg akarja hallgatni a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) fedett nyomozóját. Ítélet legkorábban májusban várható. Azt, hogy a két elkövető tettéért milyen büntetésre számíthat, egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyészség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!